Jak stoná bývalá hlava státu? Z pojištění, jako ostatní

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
18. 1. 2009 12:08
Žádné zvláštní zacházení s hlavou státu zákon nestanoví
Lékaři přicházejí v doprovodu Dagmar Havlové říci novinářům, jak se má nemocný exprezident Havel.
Lékaři přicházejí v doprovodu Dagmar Havlové říci novinářům, jak se má nemocný exprezident Havel. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stačí, aby se přitížilo ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi a speciálně vyškolený tým kremelské nemocnice má pohotovost. V luxusním nemocničním apartmá se hlavě velmoci dostane zvláštního zacházení a té nejlepší péče.

Jak je to ale s českou hlavou státu? A jak zákon pamatuje na potřeby člověka, který už kanceláře Hradu opustil?

České zákony se v tomto ohledu omezují na holou větu: "Prezident má nárok na úhradu zdravotní péče."

Pokud pak jde o vysloužilou hlavu státu, v zákoně nenajdete nic. Exprezident má nárok na měsíční rentu ve výši padesáti tisíc korun. Na to, aby mu stát platil kancelář. A na asistenta. Může používat vozidlo ve vlastnictví státu s řidičem. O tom, jak se s ním má zacházet v nemocnici, ale normy nemluví.

Nadstandard? Nic takového v Česku ani není

"Jediný rozdíl mezi tím, že stoná exprezident, a tím, že u nás leží jakýkoliv jiný člověk, je v tiskových konferencích. Významná osobnost přitahuje zájem médií, takže je tu trošku víc rušno," říká Miloslav Ludvík, ředitel nemocnice v Praze-Motole, kde se právě s vážnými problémy s dýcháním a polykáním léčí exprezident Václav Havel.

K lůžku Václava Havla se také sjíždějí špičky z oborů z celé Prahy a zasedá odborné konzilium.

"To by lékaři dělali i v jiných případech. Ono nezáleží na tom, koho léčíme, ale na tom, s čím tu je. Před časem se podobné odborné konzilium konalo kvůli malému dítěti s rakovinou. Jenomže to nikoho nezajímalo," dodal Ludvík.

Pokud pak jde o nadstandardní pokoj nebo ochranku, to všechno si Havel platí sám. "Žádný další extra nadstandard současný český zdravotní systém ani nedovoluje," podotýká Ludvík.

Pokud vláda prosadí alespoň část reforem a stanoví, co se ještě může platit ze zdravotního pojištění a za co by si mohl pacient připlatit, situace se možná změní. Do té doby se ale podle Ludvíka musí všichni spokojit se stejným dílem péče.

Nemocnice získá prestiž

"Ve Střešovicích mají nějaký prezidentský pokoj. O ničem jiném, co by zvýhodňovalo hospitalizovanou hlavu státu, ale nevím," říká i Martin Erva z prezidentského týmu Václava Klause. I prezident je podle něj jen občan České republiky, který platí zdravotní a sociální pojištění, takže když si musí jít lehnout do nemocnice, veškerá péče je placená na základě smlouvy s pojišťovnou.

Žádným velkým výhodám se podle něj prezident netěší.

"Pokud se dnes k Václavu Havlovi sjelo lékařské konzilium, bylo to skutečně na základě jeho zdravotního stavu. Tiskové konference pro novináře se pak zřejmě konají také proto, že to dělá motolské nemocnici jméno a prestiž," řekla také Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Bývalý prezident Václav Havel leží na naprosto běžném pokoji na oddělení ARO, lékaři pro něj upravili jen oddělený box, který je ale v podobných případech nutný. Byl by nutný vždycky, ať už by šlo o jakéhokoliv pacienta.

Později se může exprezident přesunout do nadstandardního apartmá, které motolská nemocnice zřídila pro významné osobnosti. Po domluvě může používat i ochranku. "Všechno si to ale hradí sám ze svého. Jeden den v nadstandardním apartmá stojí čtyři a půl tisíce," řekla mluvčí nemocnice Eva Jurinová.

Podle Miloslava Ludvíka odpouští nemocnice poplatky za apartmá v jediném případě - pokud se jedná o veterány z druhé světové války. "Léčil se u nás například generál Tomáš Sedláček a tomu jsme skutečně nadstandard poskytli a neúčtovali. To by nám snad ani nepřišlo vhodné," řekl.

Jak je to jinde? Hlava státu si často vybírá sama

A jak to mají zařízené jiné státy?

Speciální tým odborníků a luxusní nemocnici nemá podle ČTK ani belgický král či premiér. O tom, kde budou stonat, si rozhodují sami. Většinou ale volí bruselskou nemocnice St.-Jean. Údajně se jim tam dostává "lepší péče".

Zvláštní nemocnice a sanatoria pro prominenty neexistují ani v Německu. Pokud některý z politiků či diplomatů onemocní, řídí se většinou radou svého ošetřujícího lékaře a specialisty.

"Každý politik jde do té nemocnice, kde to zná nebo se dobře cítí. Politici musí být stejně jako ostatní lidé zdravotně pojištěni a platí pro ně stejné podmínky jako pro ostatní pacienty. V nouzových případech jsou převezeni do nejbližší nemocnice," popsala ČTK péči o německé politiky mluvčí šéfa úřadu spolkového kancléřství Astrid Knyová.

I tady má přesto řada vládních úředníků a politiků svůj oblíbený ústav -v Berlíně.

Alžběta II. stoná jedině tajně

Neduhy francouzské hlavy státu má na starosti zdravotní služba francouzských ozbrojených sil. V Paříži se o prezidenta stará vojenská nemocnice Val de Grâce. Ta provádí pravidelné půlroční prohlídky.

Britská panovnice. Ilustrační snímek
Britská panovnice. Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Buckinghamský palác považuje lékařskou péči o královnu Alžbětu II. za soukromou záležitost a podrobnosti zásadně nesděluje. Svou vlastní kliniku britská královna nemá. Další členové královské rodiny se ale často uchylují do služeb soukromé nemocnice krále Eduarda VII. v Londýně, kterou má královna pod svým patronátem.

Polští politikové a prominenti jezdí do Ústřední nemocnice ministerstva vnitra ve Varšavě. Významným klientům se tady nabízí několik jednolůžkových apartmá. Pokud se dostaví zdravotní potíže u diplomatické návštěvy hlavy státu, okamžitě zasáhne zvláštní tým zdravotníků, kteří jsou pro tento účel v pohotovosti prakticky nepřetržitě. Skupina vybraných lékařů hlídá také zdraví prezidenta na služební cestě. 

O ruské prominenty se stará Kreml 

Lékařskou péči o hlavu státu nemají striktně předepsanou ani obě světové velmoci, tedy Spojené státy a Rusko.

Potřebám ruské hlavy státu ale slouží speciálně vyškolený tým ústřední kremelské nemocnice. Ještě v dobách Sovětského svazu se v nemocnici směli léčit skutečně jen členové vlády a straničtí prominenti, nikdo další práh budovy překročit nesměl. Dnes smějí dovnitř i běžní smrtelníci. Pokud ovšem na její služby, které jsou považované za nadstandardní, mají.

Hlava Spojených států se musí každoročně podrobit pravidelné lékařské prohlídce, žádný zákon ho k tomu ale nezavazuje. Vyšetření se tradičně koná ve vojenské nemocnici v Bethesdě. To mu umožňuje jeho post vrchního velitele ozbrojených sil. Pokud musí jít do nemocnice, o tom, která to bude, rozhoduje sám.

O pacientech nejlepšího sanatoria rozhodoval ÚV KSČ

Pokud jde o bývalé Československo, vrcholným politikům a diplomatům sloužil Státní ústav národního zdraví, do roku 1985 nazývaný Státní sanatorium.

Tento ústav vznikl z bývalého Sanatoria poštovních zaměstnanců - Sanopzu. Po roce 1948 ale sanatorium převzal stát a po vzoru Kremelské nemocnice v něm vybudoval zdravotnické centrum pro velmi úzký okruh lidí. Seznam prominentů vyhotovoval Ústřední výbor KSČ. Po pádu totality se sanatorium zavřelo.

 

Právě se děje

Další zprávy