Říman chce zbourat Jiřetín a vytěžit uhlí i za limity

Pavel Baroch
14. 1. 2009 17:44
Bursík návrh energetické koncepce ostře kritizuje
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo průmyslu připravilo návrh nové energetické koncepce, která počítá s tím, že by se hnědouhelné doly v severozápadních Čechách rozšířily až do míst, kde dnes stojí obce Horní Jiřetín a Černice s dvěma tisíci obyvateli.

"Zvýšení disponsibility tuzemských zdrojů předpokládá uvolnění všech dostupných zásob hnědého uhlí," uvádí se v dokumentu, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

K návrhu úřadu Martina Římana, o němž jako první napsal týdeník Ekonom, se nyní vyjadřují další ministerstva. Proti Římanovým plánům se už postavil jeho vládní kolega Martin Bursík, respektive jeho ministerstvo životního prostředí.

"Naše připomínky dávají dohromady jedenáct stran textu. Souvisí samozřejmě i s návrhem na prolomení limitů těžby hnědého uhlí, který je naprosto nepřijatelný," řekl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

"Není možné takto hazardovat s jistotou lidí, kteří žijí, podnikají, investují a staví za hranicí limitů těžby," dodal Kašpar. Připomněl, že Římanův návrh jde nejen proti platné státní surovinové politice, ale též proti usnesení vlády a programovému prohlášení vládní koalice.

Sázka na domácí zdroje

Případné prolomení těžebních hranic, které v roce 1991 stanovila Pithartova vláda, aby ochránila severočeské obce před rozšiřováním dolů, je součástí Římanova plánu na maximální využití domácích zdrojů energie.

Co největší nezávislost na cizích zdrojích energie, natož z nespolehlivých a rizikových oblastí, je jednou z hlavních priorit návrhu státní energetické koncepce.

"Vyrovnaný energetický mix, doplněný v nezbytně nutné míře o dovozovou ropu, zemní plyn, respektive černé uhlí zaručuje, aby se dovozní energetická závislost pohybovala na nejnižší možné míře," uvedl Římanův úřad.

Říman zvažuje i otevření dolu ve Frenštátě

Ministerstvo průmyslu navrhuje otevřít černouhelný důl ve Frenštátě a pokračovat i s těžbou uranu, aby byl až na 75 let dostatek suroviny pro další jaderné reaktory.

Foto: Ludvík Hradilek

"V období po roce 2020 by bylo také vhodné uvažovat o dalším možném pokračování těžby černého uhlí především za předpokladu otevření dolu Frenštát (více než 1,5 miliard tun geologických zásob)," navrhuje ministerstvo průmyslu.

Říman počítá i s nárůstem obnovitelných zdrojů energie, které však podle jeho expertů nemohou zcela nahradit především ubývající hnědé uhlí. "Vodní, větrné, solární a geotermální elektrárny by tento výpadek nemohly plně nahradit," uvedlo ministerstvo.

Podle scénáře s maximálním využitím domácích energetických zdrojů by se v roce 2030 mělo v jaderných elektrárnách vyrábět 53 procent elektřiny, v uhelných 28 procent, z obnovitelných zdrojů 15 procent a v plynových elektrárnách 4 procenta proudu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zateplovat, zateplovat, zateplovat

Návrh nové státní energetické koncepce kritizují i nevládní organizace.

"Leitmotivem jakékoli smysluplné energetické koncepce musí být tři body: Zateplit domy, zateplit domy a zateplit domy. Tam máme enormní příležitosti, jak srazit závislost na ruském plynu i účty, které domácnosti platí za energii. Možnosti snižování energetické náročnosti našich domů jsou skoro šestkrát větší než energie, kterou bychom získali rozšiřováním uhelných dolů na Mostecku," řekl Martin Sedlák z Hnutí Duha.

"Přestože ministr Říman opakoval, ze se svou energetickou politikou čeká na závěry Pačesovy komise, v koncepci na ně evidentně nereaguje. Zatímco nezávislá energetická komise navrhuje energeticky efektivní ekonomiku, ministerstvo průmyslu uvázlo v koncepci větší a větší spotřeby neobnovitelných surovin, která patří někam do minulého století," dodal Edvard Sequens ze sdruženi Calla. 

 

Právě se děje

Další zprávy