Loni řidiči na pokutách zaplatili přes 330 milionů

Markéta Chaloupská
12. 1. 2009 18:05
Nejčastěji byli pokutováni za rychlou jízdu

Praha - V minulém roce zaplatili řidiči na pokutách přes 332 milionů korun. Nejčastěji byli pokutováni za rychlou jízdu, za to, že nepoužili bezpečnostních pásy nebo za to, že jejich vůz byl ve špatném technickém stavu.

Ze statistik dopravní policie vyplývá, že nejvíce případů policisté řešili rovnou při kontrole - celkem 389 526. Ve správním řízení pak zbývajících 70 393 přestupků.  

Za přestupky nebyli ale trestání jen řidiči, ale i chodci a cyklisté. Ti na pokutách zaplatili přes tři miliony.

Právě na chodce se dopravní policisté hodlají zaměřit v nejbližší době.

"Kontrolovat budeme i nadále jak chování chodců, tak chování řidičů na přechodech," řekl jejich ředitel Leoš Tržil.

Podle policejních statistik se minulý rok zvýšil počet chodců, kteří přišli o život. Celkově jich zemřelo 210, z toho dvacet dva na přechodech. Podle policie za to může rostoucí agresivita řidičů a také nepozornost chodců.

Loni nehod ubylo

Na silnicích v loňském roce ubylo tragických nehod i jejich obětí. Nehody si v roce 2008 vyžádaly 992 lidských životů, což je meziroční pokles o 12 procent. Stejný procentní propad evidují policisté i u počtu nehod - bylo jich 160 376.

Nejčastější příčinou dopravní nehody byla v roce 2008 nepřiměřená rychlost a výrazně stoupl počet kolizí kvůli nerespektování přednosti v jízdě. Kvůli alkoholu v krvi řidiče přišlo o život 80 lidí. Lidé pod vlivem alkoholu tak mají na svědomí každou dvanáctou oběť dopravní nehody v loňském roce.

Ze statistik vyplývá, že vůbec nejvíce nehod se stávalo koncem týdne - v pátek, sobotu a v neděli. 

Vůbec nejtragičtějšími dny ovšem byly středa 13. února a pátek 28. listopadu, kdy smrt na silnici našlo deset lidí. O život méně si vyžádaly nehody v neděli 1. června a ve středu 26. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy