Soukromí lékaři chystají žaloby. Proti Rathovi

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
8. 1. 2009 16:25
Soukromí lékaři a lékárnická komora jednali s Julínkem
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Všichni, kdo nevybírají poplatky, porušují zákon a rozvrací nastavený systém.

Tak se dnes po jednání se zástupci soukromých lékařů a lékárníků postavil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek k faktu, že noví hejtmani platí z veřejných peněz za pacienty v krajských nemocnicích poplatky.

Podle zpráv, které mu lékaři a lékárníci donesli, prý v Česku nastal naprostý chaos.

"Lidé ve středních Čechách, kde se v krajských zařízeních přestaly platit poplatky, jsou zmatení. Nejsou povinni rozlišovat, které zařízení spravuje kraj a které ne, ani to po nich nikdo nemůže chtít. Měli by mít rovný přístup k péči ve všech lékárnách a nemocnicích," řekl Julínek.

V lékárnách, které patří kraji, se tvoří dlouhé frony. Obsluha tolika lidí se údajně nedá zvládnout.

Co nevidět navíc podle něj vypukne podobná situace i v jiných krajích. Všude přitom budou podmínky nastaveny jinak, jednotný způsob kraje nevytořily.

"My jako ministerstvo na to nemáme žádný vliv. Nemůžeme ovlivnit, jestli se někdo cítí být vázán platnými zákony, nebo ne," řekl Julínek.

Rozhodl se proto alespoň oslovit právníky, aby vytvořili analýzu. Na základě té by se pak mohli ostatní lékaři a lékárníci bránit. "Pokud zůstanou poplatky senátem zachovány, lékaři se na nás mohou v tomto ohledu obracet. Poskytneme jim alespoň tuto právní pomoc," řekl Julínek.

Žaloby opravdu podáme

Zástupci Koalice soukromých lékařů skutečně o právní pomoci uvažují. Její mluvčí Jan Jelínek řekl, že v postupech sociálních demokratů vidí přinejmenším porušení pravidel hospodářské soutěže.

"Budeme zvažovat, jak se zachováme, bez odezvy ale nic nenecháme," řekl. A vyzval všechny kolegy, aby dodržovali zákony, ať už jsou jakékoliv. "Zrušení poplatků přece není nic jiného, než to, že si za ně David Rath koupil svůj hejtmanský post," vyjádřil se Jelínek.

Šéf České lékárnické komory Stanislav Havlíček pak upozornil, že neplacení poplaků za recept zdravotnictví nezlevní. "Naopak. To, že se poplatky vybírat nebudou, se do celého systému promítne a pacienti to nakonec sami pocítí," řekl.

Za tu dobu, co lidé stojí v obrovských frontách na recept bez poplatku, by si podle něj mohli oněch třicet korun vydělat.

Proti odpouštění poplatků už vystoupila i Česká lékařská komora. Její šéf Milan Kubek podal podnět k antiminopolnímu úřadu.

Nemocnice budou platit pokuty

Náměstek ministra Marek Šnajdr, o kterém se nyní uvažuje jako o možném nástupci Tomáše Julínka, na závěr upozornil, že nevybírání poplatků se nakonec obrátí proti samotné nemocnici.

"Jde o porušování zákona. A za takové jednání jsou pojišťovny povinny vymáhat po zařízeních samkce," řekl. Právně bezproblémové podle něj není ani to, že David Rath povolil uzavírat s pacienty nemocnicemi jen ústní dohodu. Když nemají darovací smlouvu, nemůžou podle něj vykázat daně.

O poplatcích co nevidět svedou boj i senátoři. Opoziční návrh na úplné zrušení poplatků totiž zatím schválila jen Poslanecká sněmovna.


 

 

Právě se děje

Další zprávy