Aktivisté pověsili na Hrad vlajku EU, Klausovi natruc

Domácí Domácí
7. 1. 2009 17:40
Evropa to osladí vám, pane prezidente, hlásají transparenty
Aktivistům Greenpeace se na několik minut podařilo na Pražském hradě vyvěsit vlajku Evropské unie. Prezident Václav Klaus však v sídle českých prezidentů vlajku s hvězdami odmítá
Aktivistům Greenpeace se na několik minut podařilo na Pražském hradě vyvěsit vlajku Evropské unie. Prezident Václav Klaus však v sídle českých prezidentů vlajku s hvězdami odmítá | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Aktivisté z Greenpeace učinili ve středu večer druhý pokus dostat na Pražský hrad vlajku Evropské unie, což prezident Václav Klaus principielně odmítá.

Tentokrát šlo o pokus úspěšný. Krátce před šestou hodinou večerní zavlála z hradního nádvoří - ze stožáru u Matyášovy brány - modrá vlajka se zlatými hvězdami.

"Pár minut poté ovšem policie celé nádvoří vyklidila. Přijeli hasiči s jeřábem a nyní se snaží aktivistu, který vyšplhal nahoru, sundat. A vlajku taky," popsal kolem osmnácté hodiny situaci na hradě fotoreportér Aktuálně.cz Ondřej Besperát.

Muž v červené kombinéze s horolezeckým vybavením se několik minut "držel".

Povzbuzövalo ho pět dalších členů Greenpeace, kteří u paty stožáru rozvinuli transparenty s různými nápisy. Například: "Evropa to osladí vám, pane prezidente", nebo "Klaus škodí klimatu, české předsednictví mu může pomoci".

"Vlajkonoš" skončil u výslechu

Aktivistům se zteč podařila navzdory tomu, že jejich počínání okamžitě zaznamenala Hradní stráž a poté jim asistovali také policisté.

Hasiči potom muže, který vlajku vyvěšoval, ze stožáru sundali a policisté ho pak předvedli k výslechu.

Šlo o druhý pokus. První byl ovšem virtuální. Greenpeace vlajku v noci na středu na Pražský hrad a Karlův most pouze promítali.

Šlo o připomínku zvláště euroskeptickým a klimaskeptickým politikům, že české předsednictví má odpovědnost při jednáních EU za ochranu životního prostředí a zejména klimatu.

Vlajka EU na Hradě není, prezident Václav Klaus její vyvěšení odmítá. Klaus patří také k nejhlasitějších kritikům lisabonské smlouvy a směřování Evropské unie.

Vlajka EU podle prezidenta Klause na Pražský hrad nepatří, protože Hrad je symbolem české státnosti, českého státu, ne Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy