Drsná Praha. Britská televize dává dokument o podsvětí

Eliška Bártová Eliška Bártová
5. 1. 2009 16:00
Při natáčení v Praze byl reportér Donal MacIntyre napaden
Britský ivestigativec Donal Macintyre v Ruzyňské věznici
Britský ivestigativec Donal Macintyre v Ruzyňské věznici | Foto: Eliška Bártová

Praha/Londýn - Britská televizní stanice Bravo dnes ve 22 hodin startuje dokumentární cyklus "Nejdrsnější města světa" (World's Toughest Towns). Praha je první z deseti míst, na která se zaměřil známý britský investigativec Donal MacIntyre.

"Praha je jediné město ze střední Evropy, které jsme si vybrali," říká irský novinář MacIntyre. "Není to proto, že by byla nejhorší nebo nejlepší, ale prostě proto, že to je oblíbená víkendová turistická destinace Britů."

Stanice Bravo láká diváky na pořad notickou, že se irský novinář "snažil odkrýt spojitost mezi prostitucí a ruskou mafií".

Cílem dokumentu je ukázat Britům jiný pohled na Prahu, než jak ji vykreslují turistické brožury. Britští diváci jej budou moci zhlédnout ještě ve dvou reprízách.

Co v bedekrech není

Smyslem dokumentu, do kterého je zahrnuto deset světových měst, je ukázat Britům odvrácenou stranu města, do kterého si jezdí bezstarostně užívat alkoholu a sexu.

Donal MacIntyre při natáčení v ruzyňské věznici
Donal MacIntyre při natáčení v ruzyňské věznici | Foto: Eliška Bártová

Praha se tak zařadila například po bok Paříže, Neapole, Miami, Mexico City či Kapského města.

"Britští turisté by si měli začít klást otázky, odkud ty dívky ve strip barech, kam chodí, pocházejí. Nejsou zneužívány, není s nimi obchodováno?" říká MacIntyre. "Obchodování se ženami není to hlavní, na co jsme se zaměřili, ale na druhou stranu - právě s tímto zločinem se britští turisté dobrovolně setkávají."

Díky hodinové reportáži, kterou dnes Bravo odvysílá, by se tak měli Britové alespoň částečně dozvědět, kdo jsou lidé, kteří na takovémto způsobu turistiky vydělávají.

MacIntyrova pátrání

  • Donal MacIntyre (40) pracuje jako reportér patnáct let. Ze začátku psal mimo jiné pro The Guardian, The Daily Mail, poté pracoval delší čas v televizní stanici BBC.
  • Získal řadu cen za investigativní reportáže. Například za odhalení prostředí drogových dealerů a ochranek nočních klubů, kde po 11 měsíců pracoval pod skrytou identitou.
  • Na BBC One měl řadu vlastních pořadů, například Utajený MacIntyre, MacIntyrova pátrání. V současnosti má show na BBC Radio Five.
  • Díky skryté identitě a záběrům skryté kamery upozornil například na týrání lidí v domovech pro seniory a lidi s postižením v ústavech sociální péče, nebo dal nahlédnout do prostředí obchodování s lidskými orgány v Indii.

Při natáčení MacIntyra nejvíce překvapilo, že nejenže turisté, ale ani Češi nechtějí vědět, co se v jejich hlavním městě odehrává. "Nechceme říci, že toto město je plné korupce," říká MacIntyre. "Ale zdá se mi, že společnost v Praze neklade otázky, odkud pochází peníze, které se zde točí. A kultura, kde se nekladou otázky, není zdravá."

MacIntyrův tým složený ze čtyř lidí, hovořil během tří měsíců příprav natáčení v Praze se stovkou lidí, kteří situaci v Česku znají. Během týdne stráveného v hlavním městě se pak setkali s 25 lidmi, například s bývalými policisty, státními úředníky, ale především se členy podsvětí, pasáky, prostitutkami.

Nenatáčej, darling

Při posledním natáčení před Vánoci byl MacIntyre v Praze napaden. "K incidentu došlo před strip barem Darling na Václavském náměstí," řekl Aktuálně.cz novinář. "Anglicky mluvící muž mi řekl, ať zastavím natáčení. Poté mě bez varování napadl."

Další tři muži novináře strhli na zemi a kopali do něj. MacIntyre byl v šoku, ošetření v nemocnici však odmítl a záhy po incidentu odletěl zpět do Británie.

MacIntyre byl při své práci investigativního reportéra napaden už několikrát. Přežil útok při natáčení o anglických fotbalových chuligánech. Při skrytém natáčení o balkánské mafii obchodující se zbraněmi pak čelil výhrůžkám zabití.

 

Právě se děje

Další zprávy