Vláda neplní slib. Kamiony platí mýto jen na dálnicích

Pavel Baroch
10. 1. 2009 11:50
Mýto se mělo vybírat od ledna 2009 i na silnicích
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Už desátým dnem měly kamiony platit mýtné nejen za jízdu po dálnicích, ale i silnicích I. tříd. A poplatky měla hradit nejen auta nad dvanáct tun, ale všechna, která váží přes 3,5 tuny.

Jenže to by vládní strany musely splnit své vlastní sliby: programové prohlášení vlády a koaliční smlouvu.

Podle těchto dvou dokumentů se mělo mýto rozšířit na všechny silnice provozované státem od 1. ledna 2009. A dokonce už od loňského Nového roku ho měly platit všechny vozy těžší než 3,5 tuny.

Na nesplněné sliby upozornila Dopravní federace, sdružující několik významných českých nevládních organizací, a ekologické Hnutí Duha. "Nákladní vozy tak dál obtěžují okolní obce hlukem a výfukovými plyny a překážejí ostatním řidičům," uvedla sdružení.

Kamiony zpoplatněné dálnice objíždějí

Ministerstvo dopravy uznává, že se některé kamiony zpoplatněným dálnicím vyhýbají, ale odhaduje, že jde jenom o několik procent nejtěžších náklaďáků.

Co říká koaliční smlouva

Vláda zavede mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny, zpoplatní všechny silnice spravované státem a povede jednání s kraji s cílem rozšířit zpoplatnění také na jimi spravovanou síť silnic II. a případně i III. třídy při logickém zohlednění sociálních a ekonomických podmínek. Termín: 1. ledna 2008 (zpoplatnění vozidel nad 3,5 tuny), 1. ledna 2009 (zpoplatnění všech silnic ve správě státu)

Podle analýzy Dopravní federace z loňského roku ovšem v některých regionech narostla na běžných silnicích kamionová doprava mnohem výrazněji.

"Například na trase mezi Jihlavou a hraničním přechodem Hatě u Znojma se meziroční nárůst kamionové dopravy odhaduje na několik desítek procent," uvádí se v dokumentu.

Podle studie Českého vysokého učení je typickým příkladem, jak se kamiony vyhýbají mýtu, cesta mezi Brnem a hraničním přechodem Rozvadov v západních Čechách. Mnohé kamiony nejedou po dálnici D1 přes Prahu a poté po plzeňské D5, ale zkracují si trasu jižním směrem přes Jihlavu, Pelhřimov a Tábor.

"Jsem z Tábora a mohu potvrdit, že je tam kamionů hodně," řekl Aktuálně.cz Pavel Doucha z Dopravní federace.

Polovinu slibu vláda nejspíš nesplní

Přinejmenším jeden závazek - mýto na všechny státní silnice - přitom vláda s velkou pravděpodobností už do konce řádného volebního období nestihne.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Parlamentní volby totiž budou už na jaře 2010 a ministerstvo dopravy letos počítá pouze s rozšířením mýtného na všechna nákladní auta nad 3,5 tuny. Předloha je už ve sněmovně.

"Tento rok počítáme jenom s rozšířením mýtného na vozidla nad 3,5 tuny," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Dodal, že od loňského roku se mýto platí i na 172 kilometrech nejvytíženějších silnic I. tříd.

Mýto se například vybírá na silnici mezi Hradcem Králové a Náchodem, na hlavní silnici přes České středohoří nebo mezi Kroměříží a Ostravou, tedy v místech, kde se staví dálnice.

Rychlé rozšíření mýta na všechny silnice I. tříd, kterých je v republice přibližně šest tisíc kilometrů, by podle ministerstva dopravy mohlo v době finanční krize přinést další zátěž nejen pro profesionální dopravce, ale třeba i pro popeláře nebo pekárny.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mýto kamiony omezí

Nevládní organizace tvrdí, že mýto je dobrý způsob, jak omezit kamionovou dopravu a využívat ekologičtější železnici.

"Mýtné nesmí být pouze nástrojem, jak vybrat pár miliard na opravy vozovek, ale především účinným opatřením, které bude motivovat k tomu, aby se náklad přesunul z kamionů na železnice," konstatoval Pavel Doucha z Dopravní federace.

Sdružení požadují, aby stát nejen mýto rozšířil na další silnice a automobily, ale rovněž ho zdražil. Poukazují na příklad Německa, které od ledna zdražilo poplatek pro nejtěžší vozidla z průměrné sazby 13,5 eurocentu na 16,3 eurocentu za každý ujetý kilometr.

"Rozšiřování mýtného na všechny silnice a všechna nákladní auta nejde stále oddalovat. Zároveň vláda musí zvýšit sazby mýtného," řekl Pavel Přibyl z Hnutí Duha, které kritizuje plán kabinetu slevit až o třináct procent mýtné těm dopravcům, kteří nejvíce jezdí.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Organizace zároveň doporučují, aby vláda použila dvě třetiny z výnosu mýtného na modernizaci a větší efektivnost železnic, jako to dělá Švýcarsko.

Doprava jako ekologický problém

Vzrůstající automobilismus je jedním z největších ekologických problémů současnosti. Například na všech emisích jemného prachu, na nějž se vážou i rakovinotvorné látky, se silniční doprava podílí přibližně z jedné třetiny. V případě nejjemnějších prachových částic dokonce téměř z poloviny.

"Vliv dopravy na kvalitu ovzduší stoupá, alarmující je meziroční nárůst skleníkových plynů a prašných částic," konstatuje se v poslední zprávě o stavu životního prostředí, kterou v říjnu projednala vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy