Ostravsko stále trápí smog, i když je vzduch už čistší

Pavel Baroch
1. 1. 2009 12:05
Drobný prach stále překračuje hygienické limity
Pohled od západu přes Ostravu. Nad ocelárnami se každou chvíli vyvalí oblak rudého prachu.
Pohled od západu přes Ostravu. Nad ocelárnami se každou chvíli vyvalí oblak rudého prachu. | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Obyvatele na Olomoucku, a především na Ostravsku už přibližně týden ohrožuje smog.

Podle aktuálních informací ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu jsou kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám překračovány imisní limity drobného prachu na přibližně deseti místech.

Lidé by proto neměli otevírat okna, nebo větrat jen velmi krátce, měli by i omezit pohyb venku a vyhýbat se zvýšené námaze.

Zvláště opatrné by měly být rizikové skupiny, mezi něž patří děti, těhotné ženy, starší lidé nebo osoby, které trpí dýchacími potížemi a srdečně-cévními chorobami.

Dvojnásobné překročení limitu

Nejhorší situace je ve Věřňovicích. Tamní stanice naměřila první lednový den průměrnou 24hodinovou hodnotu 110 mikrogramů na metr krychlový, přičemž hygienická norma je 50 mikrogramů.

"Během dnešního dne nepředpokládáme změnu celkové imisní situace," upozornili ve čtvrtek dopoledne na svých internetových stránkách ostravští meteorologové.

Foto: Ondřej Besperát

"Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat kolem imisního limitu nebo nad ním."

Kde se dýchá hůř

K hodnotám 100 mikrogramů na metr krychlový se přibližují koncentrace mikroskopických prachových částic také například ve Frýdku-Místku nebo Českém Těšíně.

Výrazně nad hygienickým limitem je ovzduší znečištěné i v Ostravě-Bartovicích, Přerově, Orlové, Havířově a Karviné. Okolo limitu 50 mikrogramů na metr krychlový se pohybují hodnoty drobného prachu naměřené na dalších třech stanicích hydrometeorologického ústavu v Ostravě, ale také v Prostějově, Bohumíně a Třinci.

Oproti konci minulého roku se ovšem vzduch v Moravskoslezském a Olomouckém kraji už přece jen vyčistil. Například 30. prosince některé stanice hlásily až pětinásobné překročení hygienického limitu.

"Na celém území Moravskoslezského i Olomouckého kraje je nyní mírně nepříznivá imisní situace," konstatoval hydrometeorologický ústav v Ostravě.

Oblast s nejšpinavějším vzduchem

Severní Morava patří dlouhodobě k regionům s nejšpinavějším ovzduším v Česku i celé Evropě. Podle poslední Zprávy o stavu životního prostředí je například ovzduší na Ostravsku vysoce znečištěno karcinogenními látkami. Ty se přitom vážou na drobné částice prachu, které vnikají hluboko do dýchacího ústrojí.

"Nejvyšší roční průměrná koncentrace byla naměřena - stejně jako v loňském roce - v Ostravě-Bartovicích, kde byla hodnota cílového imisního limitu překročena téměř devětkrát," konstatuje ekologická zpráva, kterou na podzim projednal vládní kabinet.

 

Právě se děje

Další zprávy