Živě: Co se dělo, než do Česka dorazil rok 2009

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
1. 1. 2009 1:00
Sledovali jsme průběh oslav v zahraničí i v domově
Stmívání nad Úřadem vlády na sklonku roku 2008: Od 1. 1. 2009 předsedá Česko Evropské unii.
Stmívání nad Úřadem vlády na sklonku roku 2008: Od 1. 1. 2009 předsedá Česko Evropské unii. | Foto: Reuters

Praha - Roku 2008 odzvonilo, do České republiky přišel až od Kiribati rok 2009. Byť měl vteřinu zpoždění - vědci totiž poslednímu dni v roce přidali takzvanou přestupnou vteřinu.

Tento krok byl nutný kvůli postupnému zpomalování zemské rotace. Brzdí ji přílivy a odlivy a další faktory, které na Zemi působí. Dny jsou pak kvůli zpomalování nepatrně delší. (více zde)

Ať už jste poslední noc roku strávili s přáteli na horách či u televizní obrazovky, podívejte se s námi, co se dělo v ostatních koutech republiky i ve světě před příchodem roku s devítkou na konci.

Online přenos jsme již ukončili. Děkujeme, že jste silvestrovskou noc strávili s námi, do roku 2009 přejeme samé dobré zprávy.

Vaše redakce

00:10 Česko

Prvními novoročními řečníky byli letos na České televizi nejúspěšnější sportovci uplynulého roku, komerční stanice sáhly po celebritách.

Na ČT1 popřála občanům hodně úspěchů v překonávání sebe sama olympijská šampionka a rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková spolu s paralympionikem a cyklistickým vítězem z Pekingu Jiřím Ježkem. Na Primě přáli štěstí Mahulena Bočanová, která provázela celým silvestrovským programem, a hvězda soutěžního pořadu Hádej, kdo jsem? - herec Petr Vondráček. Na Nově si pak krátce po půlnoci odříhnul Ozák Martin Dejdar, lokl si piva a vyzval Čechy, ať jsou rádi, že jsou Češi, protože v opačném případě by jeho přípitku nerozuměli.

00:05 Athény, Paříž, Varšava

Půlnoc nad Acropolis. Athény vítají rok 2009.
Půlnoc nad Acropolis. Athény vítají rok 2009. | Foto: Reuters

Pařížané slavili příchod Nového roku na Champs Elysees. Podle prvních odhadů se tu sešlo na půl milionu lidí, sekundovalo jim na 4500 strážníků.
Pařížané slavili příchod Nového roku na Champs Elysees. Podle prvních odhadů se tu sešlo na půl milionu lidí, sekundovalo jim na 4500 strážníků. | Foto: Reuters

Podobné efekty, jiná kulisa: Novoroční oslavy v polské metropoli. Varšava.
Podobné efekty, jiná kulisa: Novoroční oslavy v polské metropoli. Varšava. | Foto: Reuters

00:00 Česko

Českem znějí rány z petard a hymna: Republika vstoupila do roku 2009.

Začal rok, v němž Česko půl roku předsedá Evropské unii. A sousední Slovensko přešlo na euro.

23:40 Sofie

Lidé se baví na hlavním náměstí v bulharské Sofii. Nový rok sem přišel o hodinu dříve než do Česka.
Lidé se baví na hlavním náměstí v bulharské Sofii. Nový rok sem přišel o hodinu dříve než do Česka. | Foto: Reuters

23:25 Praha

V Praze panuje stále ještě v podstatě klid. Lékaři dosud ošetřili jedenáct opilých lidí, kteří se zranili při pádu, policisté museli zasahovat při menších šarvátkách. Hasiči zase likvidovali požáry kontejnerů, které chytily od zábavní pyrotechniky. "Záchytka ve Fakultní nemocnici Bulovka zatím má stále pro opilce připravena volná místa," píše agentura ČTK.

23:15 Bratislava

V Bratislavě nakonec avizovaný rekord padl. Jedenačtyřicetiletý otužilec Tibor Birčák z klubu Ledních medvědů si tu na Hlavním náměstí vlezl do 500 litrového sudu a nechal se až po krk zasypat ledem. Takto vydržet sedět 75 minut, čímž platný guinnessovský rekord překonal o dvě minuty. Během pokusu mu teplota klesla až na 33 stupňů Celsia. Přesto, jakmile opustil ledovou lázeň, dokázal bez zjevných potíží hovořit na kamery. TASR řekl, že se otužuje už 18 let a jde o jeho třetí rekord.

23:00 Kyjev

Už jen poslední hodina dělí Česko od Nového roku. Rok 2009 právě vítá Kyjev, Helsinky či Jeruzalém.

22:50 Kladno

Hádkou a rvačkou skončily oslavy v jednom z kladenských podniků. Obsluha musela volat policii a sanitu - osmnáctiletý mladík skončil na zemi vážně pobodán. "Mladý muž měl jednu bodnou ránu v paži a tři v zádech. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče jsme vážně zraněného pacienta odvezli na sál chirurgie do místní nemocnice," uvedla mluvčí záchranářů Nina Šeblová.

22:40 Česko

Evropské předsednictví České republiky se blíží, což stvrdil i večerní telefonát mezi českým premiérem Mirkem Topolánkem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jehož zemi nyní mandát končí. O telefonátu informovala agentura AFP s tím, že Sarkozy Topolánkovi popřál úspěch a přislíbil mu "naprostou podporu Francie" při plnění úkolů, které s předsednictvím souvisejí.

Podle AFP oba muži hovořili o situaci na Blízkém východě a "shodli se na dokonalé koordinaci svých úsilí. Za EU chce do oblasti už o víkendu vyrazit ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, situaci chce však řešit na místě i sám Sarkozy.

22:35 Bangkok

V tragédii se proměnila novoroční oslava v jednom z nočních klubů v thajském Bangkoku. V klubu Santika začalo hořet, v plamenech našlo smrt nejméně 58 lidí, uvedla agentura Reuters. Podle záchranářů se zranilo dalších 100 osob.

"Tančili jsme a najednou bylo všechno v ohni. Plameny šlehaly od pódia. Panika, všichni utíkali, bylo to hrůzné," popsala Reuters situaci v nočním klubu Oh Benjamasová. Zatím není jasné, zda mezi oběťmi jsou cizinci, podle prvních informací se uvnitř v době požáru bavilo více než 400 lidí.

22:25 Praha

Jak to pokračuje na Václavském náměstí? Byl tu speciál k úspěšnému seriálu Ordinace v Růžové zahradě, Michal David zazpíval o tom, jak "Každý mi tě lásko závidí", nyní pódium ovládla Marie Rottrová. Následovat mají slovenští No Name, pak hvězdičky z hudebních soutěží a půl hodiny před půlnocí folkaři, kteří vyprodali Strahov - Jan a František Nedvědovi.

Mejdan roku z Václaváku z mobilního telefonu. Omluvte prosím zhoršenou kvalitu snímku.
Mejdan roku z Václaváku z mobilního telefonu. Omluvte prosím zhoršenou kvalitu snímku. | Foto: Simona Holecová

22:05 Izrael

Hodinu před půlnocí (místního času) se v západní části Betléma rozhořely svíčky symbolizující protest Palestinců proti izraelským útokům na Gazu.
Hodinu před půlnocí (místního času) se v západní části Betléma rozhořely svíčky symbolizující protest Palestinců proti izraelským útokům na Gazu. | Foto: Reuters

22:00 Rusko

Nový rok právě dorazil do Moskvy, kde jej přivítaly desetitisíce lidí na Rudém náměstí. Kreml osvítil ohňostroj. Agentura DPA napsala, že v centru metropole vybudovali pořadatelé oslav obří kluziště, velký zájem o půlnoční bruslení však nebyl. V ulicích hlídkují tisíce policistů, jejichž primárním úkolem je postarat se, aby nikdo, zmožen alkoholem, neusnul na ulici a neumrzl.

Oslava na Rudém náměstí.
Oslava na Rudém náměstí. | Foto: Reuters

21:48 Praha

Podle ředitele pražských strážníků v obvodu Prahy 1 Miroslava Stejskala je letošní Silvestr v hlavním městě nezvykle klidný. "Zatím je oproti loňským rokům nebývalý klid," citoval Stejskala server České noviny. Kvůli bezpečnosti slavících na Staroměstském náměstí městská policie ve 20:00 uzavřela Pařížskou ulici.

21:23 Sofia

Východobulharské město Dobrič hlásí rekord. Místní kuchaři upekli obří, 180 metrů dlouhý koláč zvaný banice. Tradiční pečivo má přinést místním zdraví a prosperitu v roce 2009.

21:05 Praha

Mejdan roku z Václaváku má za sebou první hodinu. Nejprve vystoupily Helena Vondráčková a Jitka Zelenková, následoval Petr Muk. Večerem provází "Ozák z Comebacku" neboli Martin Dejdar, který vzhledem k teplotám pod nulou prohlásil, že doufá, že si s sebou lidé vzali teplé prádlo.

Je otázka, zda mu přítomní tak docela rozuměli. Zpravodajka Aktuálně.cz z místa hlásí, že mezi diváky převažují rozjaření cizinci.

Centrum Prahy zatím zůstává průjezdné, tramvaje projíždějí polovinou náměstí bez potíží. V metru radí z amplionů návštěvníkům metropole v anglickém jazyce, na které zastávce vystoupit, pokud chtějí na největší silvestrovskou oslavu v Praze (tedy na Můstku). A také upozorňují, že na Václavské náměstí se nesmí nosit pití ve skle a pyrotechnika.

21:00 Dubaj

Rok 2009 doputoval do Dubaje, hlavního města nejlidnatějšího ze Spojených arabských emirátů.

20:50 Řím

Poslední letošní mši odsloužil ve Svatopeterské bazilice v Římě papež Benedict XVI.
Poslední letošní mši odsloužil ve Svatopeterské bazilice v Římě papež Benedict XVI. | Foto: Reuters

20:20 Helsinki

V severofinském městě Oulu museli zrušit silvestrovské oslavy. V oblasti zuří vichřice a radní se proto rozhodli slavnostní ohňostroj odpálit, až se počasí umoudří, nejspíše v sobotu. "Záchranáři rovněž žádají občany, aby neodpalovali ani vlastní ohňostroje, kvůli větru je vysoké riziko požáru," napsala agentura DPA.

20:07 Dobronín (Jihlavsko)

První letošní úraz po nesprávné manipulaci s pyrotechnikou se odehrál v Dobroníně na Jihlavsku. Třiadvacetiletý muž si chtěl v garáži vyrobit rachejtle, jedna z nich explodovala a utrhla mu tři prsty; zbylé dva poškodila. "Utrpěl také popáleninu dlaně, poranění hlavy a břicha. Nikdo další zraněn nebyl," uvedl pro ČTK službukonající lékař krajské záchranné služby Miroslav Havlík. Mladík je nyní v péči lékařů rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, případ vyšetřují policisté.

19:50 Praha

Hlava katolické církve v Česku, kardinál Miloslav Vlk, odsloužil letošní poslední mši. V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se přimluvil za mír na Blízkém východě a vyzval věřící k vděčnosti za všechny dary - hlavně za dar zdraví.

19:15 Praha

Na Staroměstském náměstí, místě, kde Pražané tradičně slaví Silvestra, je zatím jen pár lidí. Vesměs turistů, které přilákala hudba z pódia.

19:08 Oslo

Kuriózní krádež musejí vyšetřovat policisté v norské metropoli. Zřejmě žízniví zloději přímo v centru Osla vjeli autem do obchodu a alkoholem, kde popadli několik lahví luxusního šampaňského a zase zmizeli. "Zřejmě si uvědomili, že jim chybí pití na oslavu Nového roku," glosoval podle agentury SITA událost mluvčí policie Havard Bekk. Majiteli ovšem vznikla značná škoda: Rozbitý obchod a několik zmizelých lahví Dom Perignon v ceně zhruba 35 tisíc korun. Další škody pak může vypočítat majitel BMW, které zloději ukradli a pak se jim do obchodu nabořili.

19:00 Manila

Oslavy ve filipínské Manile. V sedm večer našeho času už tu měli nový rok dvě hodiny.
Oslavy ve filipínské Manile. V sedm večer našeho času už tu měli nový rok dvě hodiny. | Foto: Reuters

18:38 Strání

Ani letošní poslední rok se nemohl obejít bez tradičního společného výstupu Čechů a Slováků na Velkou Javořinu v Bílých Karpatech. U hraničního kamene zaplála vatra a zazněly obě národní hymny. Akce se zúčastnilo několik set lidí.

18:05 Hong Kong

Už hodinu a pět minut vládne rok 2009 Hong Kongu.

Nový rok nad Hong Kongem.
Nový rok nad Hong Kongem. | Foto: Reuters

18:00 Singapur

Silvestrovské oslavy nad Singapurem.
Silvestrovské oslavy nad Singapurem. | Foto: Reuters

17:47 Tchajwan

Nehodou skončily oslavy příchodu roku 2009 na západě Taiwanu ve městě Tchou-fen. Pod 25 účinkujícími, jejichž představení sledovalo na tisíc diváků, se zřítilo pódium. Čtyři osoby utrpěly vážné zranění a lékaři je museli operovat, zbylých 21 osob zůstane v nemocnici na pozorování. 

17:40 Litvínov

Stovky domácností v severočeském sedmadvacetitisícovém Litvínově byly dnes několik hodin bez tepla a teplé vody. Důvodem byla nutná oprava na odvzdušňovacím ventilu na hlavním horkovodním napáječi. Práce se podařilo dokončit před 16:00, kdy byl provoz horkovodu plně obnoven, informovala ČTK mluvčí teplárny United Energy Kateřina Táborská.

17:31 Praha

Pražské oslavy zatím probíhají bez jakýchkoli problémů. Policisté i hasiči potvrzují, že vládne klid. Mnoho práce zatím nemá ani záchytka ve Fakultní nemocnici Bulovka. "Zatím tu je šest lidí," řekl mluvčí nemocnice Petr Mach.

17:20 Tchajwan

Ohňostroj odpálený z nejvyšší budovy světa - věže Taipei 101 na Tchajwanu.
Ohňostroj odpálený z nejvyšší budovy světa - věže Taipei 101 na Tchajwanu. | Foto: Reuters

17:00 Kuala Lumpur

Petardy ozařují věže Petronas Twin Towers v malajsijském Kuala Lumpur. Nový rok sem přišel v našich pět hodin večer.
Petardy ozařují věže Petronas Twin Towers v malajsijském Kuala Lumpur. Nový rok sem přišel v našich pět hodin večer. | Foto: Reuters

16:35 Bratislava

Hlavním tahounem začátku bratislavských oslav má být kapela Polemic, která o půl sedmé vystoupí na Hlavním náměstí. Návštěvníci budou při jejich produkci moci sledovat pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Otužilec Tibor Birčák si tu vleze 500 litrového sudu a nechá se až po krk zasypat ledem. Takto chce vydržet co nejdéle - prý alespoň hodinu.

Na Hviezdoslavově náměstí se večer odehraje program Azúcar Cubana v tanečním rytmu salsy, merengues, rumby, bachaty a bolera.

16:28 Praha

Na Václavském náměstí v Praze už se pilně zkouší večerní zábavní program. Zpěváci a muzikanti absolvují generální zkoušku. "Pozvaných je asi 35 umělců a gospelový sbor," uvedla producentka akce Miroslava Adamová.

16:10 Bombaj

Poslední západ slunce roku 2008 nad indickou Bombají.
Poslední západ slunce roku 2008 nad indickou Bombají. | Foto: Reuters

16:05 Tokyo

Nový rok dorazil do japonského Tokya.

Muž zvoněním vítá Nový rok v buddhistickém chrámu Zojo-ji v Tokyu.
Muž zvoněním vítá Nový rok v buddhistickém chrámu Zojo-ji v Tokyu. | Foto: Reuters

15:50 Praha

Kvůli silvestrovským oslavám v hlavním městě bude dnes metro jezdit až do 1:30 ráno, a to v desetiminutovém intervalu. (Běžně metro o půlnoci zavírá.) Tramvajové linky nahradí s úderem desáté hodiny večerní noční linky. Jezdit budou až do sedmé hodiny ranní v jednotném intervalu 15 minut. (další podrobnosti o dopravě v Praze zde)

15:35 Plzeň

Zhruba po hodině, kdy hasiči vyjížděli k záchraně čtyř osob, které se propadly na tenkém ledu Boleveckého rybníku v Plzni, byly jednotky volány na stejné místo znovu. Tentokrát se asi 50 metrů od břehu nacházela jedna osoba, kterou se podařilo přítomným lidem dostat na břeh před příjezdem hasičů. "K Boleveckému rybníku vyjela i hlídka Městské policie, která by měla na místě zajišťovat bezpečnost a informovat o zákazu vstupu na led," podotkla Alena Marešová, mluvčí krajských hasičů.

14:56 Key West (Florida)

Evalena Worthington vytahuje na škuneru Wharf Bar na stožár signál letošního roku. Key West, Florida, tady se na správné oslavy ještě čeká.
Evalena Worthington vytahuje na škuneru Wharf Bar na stožár signál letošního roku. Key West, Florida, tady se na správné oslavy ještě čeká. | Foto: Reuters

14:35 Lima

Pouliční prodavač v peruánské Limě nabízí kolemjdoucím netradiční výhled do roku 2009.
Pouliční prodavač v peruánské Limě nabízí kolemjdoucím netradiční výhled do roku 2009. | Foto: Reuters

14:15 Přerov

V Přerově začala tradiční silvestrovská přehlídka místních otužilců v řece Bečvě. Do vody, která měla teplotu jeden stupeň nad nulou, se vnořilo čtyřicet lidí.

14:08 Plzeň

Hodinu po poledni chtěli zřejmě vyzkoušet pevnost ledu na Boleveckém rybníku v Plzni čtyři lidé. Velmi tenký led se pod nimi ale prolomil. "Dvě ženy se na břeh dostaly samy, dalším dvěma osobám pomohli duchapřítomní mladíci. Tři mladí muži, kteří byli svědky události, neváhali a vrhli se pro dva topící se muže uprostřed rybníka a vytáhli je na břeh," uvedla Alena Marešová, mluvčí krajských hasičů. Na místo vyrazil i vrtulník, který byl nakonec odvolán. Silně podchlazené osoby odvezla do nemocnice sanitka.

14:00 Sydney

14:00 našeho času a půlnoc v Sydney.
14:00 našeho času a půlnoc v Sydney. | Foto: Reuters

Sydney, první megapole na cestě Nového roku, už žije s letopočtem 2009.

Přivítal jej obrovský ohňostroj a déšť barevných světel, který si do přístavu u slavné opery přišlo vychutnat více než milion lidí. Podívejte se na video, jak ohňostroj vypadal.

Světelná šou měla simulovat letní bouřku - včetně hromů a blesků. 

13:50 Praha

Letoun Českých aerolinií Airbus A310 dnes uskutečnil rekordní let ze středoamerického Salvadoru bez mezipřistání. Jde o vůbec nejdelší let bez mezipřistání v historii Českých aerolinií.

13:34 Praha

Konec tajnostem. Na "Mejdanu roku" televize Nova na Václavském náměstí se o těsně před půlnocí chopí mikrofonu gospelový sbor Alfa Gospel Praises. Celkem padesátičlenné uskupení ze Zábřehu na Moravě zde zazpívá těšně před půlnocí českou hymnu v netradiční úpravě. "Chci zbořit mýty o gospelu. A ukázat, že tato hudba nepatří jen do kostelů, ale mezi lidi každého věku," napsal v tiskovém prohlášneí sbormistr a sólový zpěvák Simeon Hýbl.
Konec tajnostem. Na "Mejdanu roku" televize Nova na Václavském náměstí se o těsně před půlnocí chopí mikrofonu gospelový sbor Alfa Gospel Praises. Celkem padesátičlenné uskupení ze Zábřehu na Moravě zde zazpívá těšně před půlnocí českou hymnu v netradiční úpravě. "Chci zbořit mýty o gospelu. A ukázat, že tato hudba nepatří jen do kostelů, ale mezi lidi každého věku," napsal v tiskovém prohlášneí sbormistr a sólový zpěvák Simeon Hýbl. | Foto: TV1.CZ

13:20 Bratislava

Na průběh novoročních oslav bude v centru Bratislavy dohlížet několik desítek policistů z řad pořádkové, dopravní i kriminální policie. "Opatření jsou zaměřená na zajištění bezpečnosti návštěvníků oslav. Také bude potřeba pomoci řidičům vyznat se v dopravních omezeních," uvedla Tatiana Kurucová z Krajského ředitelství policie v Bratislavě. Hodinu před půlnočním ohňostrojem bude pro dopravu zcela uzavřené Vajanského nábřeží od Šafárikova náměstí až po Nový most.

Na nábřeží začne ve 23.35 multimediální program, který má symbolizovat vstup Slovenska do eurozóny. Dnes je poslední den, kdy se na Slovensku platí korunami.

13:15 Ahmedabad

Studentky pózují fotografovi agentury Reuters přes školní novoroční besídkou v západoindickém městě Ahmedabad. Indie prožije poslední noc roku 2008 za zpřísněných bezpečnostních opatření. Mnohde byly nainstalovány rámy, zablokovány cesty - bezpečnostní složky se obávají teroristických útoků.
Studentky pózují fotografovi agentury Reuters přes školní novoroční besídkou v západoindickém městě Ahmedabad. Indie prožije poslední noc roku 2008 za zpřísněných bezpečnostních opatření. Mnohde byly nainstalovány rámy, zablokovány cesty - bezpečnostní složky se obávají teroristických útoků. | Foto: Reuters

13:10 Špindlerův Mlýn

Poslední den letošního roku strávil prezident Václav Klaus lyžováním ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Se synem a snachou sjížděl Labskou sjezdovku nedaleko špindlerovské přehrady. "Silvestra trávím lyžováním, na které se určitě těším víc než na večerní oslavování," řekl ČTK na sjezdovce Klaus.

12:41 Káhira

Egypt oficiální zrušil novoroční oslavy. Jde o výraz solidarity s ostřelovanou Gazou. "Pro utrpení Palestinců, kteří jsou masakrování v Gaze, se oslavy v Egyptě neuskuteční. Ministři kultury a informací se rozhodli zrušit všechny novoroční slavnosti," napsal státní deník al-Ahram.

12:10 Česko

Většina regionálních vlaků, které obvykle jezdí po 18. hodině, 31. prosince nepojede. Týká se to spojů v celé České republice. Nepojede v tuto dobu ani řada vnitrostátních rychlíků nebo vlaků InterCity, poslední pendolino z Prahy do Ostravy a Bohumína odjede už v 15:23.

Výjimku tvoří noční mezinárodní rychlíky a vlaky EuroNight do Německa, Polska i na Slovensko, které jedou bez omezení i v noci z 31. prosince na 1. ledna.

11:45 Bilbao

Drama se odehrálo před sídlem televizní stanice EiTB v Bilbau na severu Španělska. Nejprve anonym telefonicky jménem baskické separatistické organizace ETA varoval, že budova vyletí do povětří. Krátce poté u sídla televize explodovala bomba. Nikdo nebyl zraněn.

11:40 České Budějovice

Mnohé tuzemské obce a města zahájí už po poledni silvestrovský zábavní program. Například v poledne se na hlavním českobudějovickém náměstí odehraje Silvestrovské pohádkové poledne. O hodinu později začne v obci Horní Radouň nedaleko Jindřichova Hradce Silvestrovský sjezd na čemkoli. "Koná se za každého počasí, každé soutěžní vozidlo získá odměnu," píše se na internetových stránkách akce s tím, že sraz účastníků je "na kopci za Zedníkovými".

11:35 Sydney

První pořádné ohňostroje jsou tu: Světelná šou v přístavu Sydney, v levém rohu je vidět slavná opera.
První pořádné ohňostroje jsou tu: Světelná šou v přístavu Sydney, v levém rohu je vidět slavná opera. | Foto: Reuters

Silvestrovské oslavy v Sydney
Silvestrovské oslavy v Sydney | Foto: Reuters

11:07 Tarawa

Jako první přivítali příchod roku 2009 tisíce lidí v jižním Pacifiku. Na východních ostrovech Kiribati, které leží mezi Austrálií a Havají, začal Nový rok v 11 hodin našeho času.

10:55 Česko

Období Silvestra stráví přibližně 180 tisíc Čechů na tuzemských horách a 105 tisíc občanů v zahraničí a to především na rakouských horách, uvádí nová statistika České asociace cestovních kanceláří a agentur. Pokud jde o zahraniční turisty, Silvestr a Nový rok stráví v České republice 250-270 tisíc zahraničních turistů, z toho v Praze 90 - 100 tisíc. "Zahraniční turisté však budou letos v České republice přes svátky méně utácet, očekáváme meziroční pokles tržeb o 20 procent," uvedl mluvčí asociace Tomio Okamura.

10:38 Česko

Hasiči varují, že s blížícím se Silvestrem přibývá požárů. "Varovný je vývoj posledních dní - zatímco Vánoce byly v počtu požárů klidné, v posledních dnech požárů opět přibylo," uvedl Petr Kopáček, tiskový mluvčí generální ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Na Štědrý den hasiči likvidovali 62 požárů, v pondělí 29.12. to již bylo 77 požárů, což je o téměř třetinu více než dlouhodobý průměr. Pondělní požáry způsobily škody za celkem 1,6 milionů korun, dva lidé při nich byli zraněni. "Svou roli ve zvýšeném počtu požárů posledních dní hraje zcela jistě fakt, že chybí sněhová přikrývka, která by fungovala jako prevence proti venkovním požárům. Navíc topná sezóna je v plném proudu a nemine den, kdy by hasiči nelikvidovali hořící saze v komíně nebo požár od topidla," upozornil Kopáček.

10:08 Dolany (Klatovsko)

Na Klatovsku nalezli lidé umrzlého muže. Podle dostupných informací šlo o bezdomovce, kterého nalezli kolemjdoucí před obchodem v obci Dolany. "Muž byl ročník 1945. Podle lidí, kteří nás volali, údajně ještě chroptěl. Lékař ale po příjezdu konstatoval smrt, muž byl zmrzlý," uvedla pro České noviny mluvčí krajské záchranné služby Lenka Ptáčková.

10:05 Manila

Filipínští policisté rozdávali v poslední den roku v ulicích Manily papírové trumpetky. Úřady žádají obyvatele metropole, aby trumpetky použili místo obvyklejších dělbuchů a petard, které každý rok způsobí desítky vážných zranění.
Filipínští policisté rozdávali v poslední den roku v ulicích Manily papírové trumpetky. Úřady žádají obyvatele metropole, aby trumpetky použili místo obvyklejších dělbuchů a petard, které každý rok způsobí desítky vážných zranění. | Foto: Reuters

9:50 Bratislava

Nejstarší jaderná elektrárna na Slovensku - V1 Jaslovské Bohunice - dnes definitivně ukončí svou činnost. První blok elektrárny byl odstaven už před dvěma lety, druhý blok pak technici odstaví s koncem letošního roku. Proces odstavení začne krátce po poledni a zhruba po šesti hodinách už přestane z Bohunic proudit do slovenské rozvodné sítě energie. (více čtěte zde)

9:45 Podbořany (Žatecko)

Hasiči už za sebou mají první silvestrovské zásahy. Například severočeští hasiči už zasahovali u tří dopravních nehod, u požáru kontejneru, vyjížděli k hořící zahradní chatce i k hořící lampě pouličního osvětlení v Bílině. Také likvidovali požár několika lednic ve sběrném dvoře města v Podbořanech na Žatecku. "Jednotky rozebraly hořící lednice. Požár byl lokalizován v 9:17," informoval tiskový mluvčí HZS Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

9:15 Česko

Letmý pohled do televizních programů napovídá, že Silvestrem České televize proveze diváky k půlnoci Taxík Aleše Hámy, zatímco na Nově další "Mejdan roku z Václaváku" odmoderuje nová metalistická celebrita, Ozák ze sitcomu Comeback.

Ozákovi bude sekundovat například Helena Vondráčková, Ewa Farna, Michal David, Sámer Issa a další zpěváci, jejich vystoupení proloží videodiskotéky.

9:05 Praha

Řada lidí nechala na poslední prosincové dny vyřízení karty Opencard, bez níž není od ledna možné používat roční kupon na cestování pražskou hromadnou dopravou. U některých okýnek Dopravních podniků se tak tvoří fronty, informuje agentura ČTK.

9:00 Praha

Hlavní město se chystá na dvě hlavní veselice. V centru města se bude slavit na Václavském náměstí ("Mejdan roku" televize Nova) a na Staroměstském náměstí, kde začnou ve tři hodiny odpoledne soutěže pro děti. O půl sedmé odstartuje zábava pro dospělé - chybět nemá show nebo rocková hudba v podání kapel Psycho 3P a Las Vegas.

Bezpečnost diváků na "Mejdanu roku" bude zajišťovat vedle desítek policistů, zdravotníků a hasičů i 250 příslušníků ochranky. Každý účastník oslavy se musí před vstupem podrobit bezpečnostní prohlídce.

8:00 New York

Muž kontroluje křišťálovou kouli, která je tradičně zavěšená na Times Square v New Yorku. Vteřiny před koncem roku sjíždí za velkého jásotu dolů - a to musela obsluha otestovat, aby se rok 2008 cestou do propadliště dějin nezasekl.
Muž kontroluje křišťálovou kouli, která je tradičně zavěšená na Times Square v New Yorku. Vteřiny před koncem roku sjíždí za velkého jásotu dolů - a to musela obsluha otestovat, aby se rok 2008 cestou do propadliště dějin nezasekl. | Foto: Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy