Ostravsko dusí smog. Lidé by neměli otevírat okna

Pavel Baroch
30. 12. 2008 22:30
Koncentrace prachu překračují limit až pětkrát
Pohled od západu přes Ostravu. Nad ocelárnami se každou chvíli vyvalí oblak rudého prachu.
Pohled od západu přes Ostravu. Nad ocelárnami se každou chvíli vyvalí oblak rudého prachu. | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Na Ostravsku kvůli špatným rozptylovým podmínkám zhoustl vzduch tak, že na některých místech regionu jsou hygienické limity drobných částic prachu překračovány více než pětinásobně.

Lidé by proto neměli otevírat okna, nebo větrat jen velmi krátce, měli by i omezit pohyb venku a vyhýbat se zvýšené námaze.

Zvláště opatrní by měly být rizikové skupiny, mezi něž patří děti, těhotné ženy, starší lidé nebo osoby, které trpí dýchacími potížemi a srdečně-cévními chorobami.

"Na celém území Moravskoslezského i Olomouckého kraje je nepříznivá imisní situace. Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se aktuálně pohybují mezi 13 až 264 mikrogramy na metr krychlový," uvedla ostravská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejvíce prachu je v Bohumíně

Nejvyšší koncetrace jemného prachu je v Bohumíně. Nejvyšší 24hodinové hodnoty se vyšplhaly na více než 260 mikrogramů, když limit je 50 mikrogramů. Navečer se situace o něco zlepšila, koncentrace klesla pod 230 mikrogramů.

Přes 200 mikrogramů hlásily večer ještě měřící stanice Karviná, Věřňovice a Orlová. Na ostatních místech regionu překonaly koncentrace prachových částic hranici sta mikrogramů. Mezi tato místa patří také Frýdek-Místek, Ostrava, Havířov, ale i Olomouc. Meteorologové varují, že se situace v nejbližších dnech nejspíš výrazně nezlepší.

"Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se stále budou pohybovat nad hodnotou imisního limitu," upozornilo ostravské pracovniště hydrometeorologického ústavu.

Devětkrát víc rakovinotvorných látek

Momentální smogová situace na severu Moravy ukazuje, že tento region patří k místům s nejšpinavějším ovzduším v zemi i v celé Evropě.

Mittal Steel Ostrava
Mittal Steel Ostrava | Foto: Ondřej Besperát

Kromě drobného prachu, který vniká až hluboko do dýchacího ústrojí, jsou na Ostravsku v ovzduší i vysoké koncentrace rakovinotvorných látek. Ty se přitom vážou právě na mikroskopické částice prachu. Nejhorším místem je ostravská čtvrť Bartovice, jak upozorňuje poslední Zpráva o stavu životního prostředí v České republice.

"Nejvyšší roční průměrná koncentrace byla naměřena - stejně jako v loňském roce - v Ostravě-Bartovicích, kde byla hodnota cílového imisního limitu překročena téměř devětkrát," konstatuje ekologická zpráva, kterou na podzim projednal vládní kabinet.

Podle rozptylové studie Vysoké školy báňské v Ostravě je ve městě největším znečišťovatelem rakovinotvornými látkami ocelářská společnost ArcelorMittal. Vedení podniku ovšem slíbilo, že znečišťování ovzduší radikálně sníží.

Ostrava vede i s arsenem

Ostrava patří rovněž mezi místa, kde stanice Českého hydrometeorologického ústavu naměřily vysoké koncentrace další rakovinotvorné látky - arsenu, který vzniká třeba při spalováním uhlí nebo výrobě kovů.

Ze 73 stanic byly nadlimitní hodnoty prokázány na pěti místech: v Ostravě-Bartovicích, Ostravě-Mariánských horách, v Praze 5-Řeporyjích, ve Stehelčevsi ve středních Čechách a v Kladně-Švermově.

 

Právě se děje

Další zprávy