Mrtvých na silnicích je skoro tisíc. Pro Česko úspěch

Pavel Baroch
1. 1. 2009 10:12
Méně usmrcených po listopadu 1989 bylo jen předloni
Autonehoda
Autonehoda | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nestane-li se v posledních hodinách roku mimořádně závažná dopravní nehoda s mnoha mrtvými, zastaví se letošní statistika usmrcených na českých silnicích těsně pod hranicí tisíc lidí.

Podle předběžných denních údajů policie zemřelo od 1. do 29. prosince zatím 74 osob. Spolu s ostatními jedenácti měsíci roku to dává celkové číslo 984 lidí.

Z Česka jako by těmito úmrtími "zmizela" další obec. Okolo tisíce obyvatel mají desítky vsí, například nevelká Jeneč ve středních Čechách.

I tak jsou letošní čísla pro republiku úspěchem. Méně než tisíc mrtvých bylo po listopadu 1989 jen v roce 2006, kdy zahynulo 956 lidí. Rok 2008 by se tak mohl stát druhým s takto "nízkým" počtem nejtragičtějších havárií. V roce 2007 zemřelo 1123 osob.

Deset nových sanitních vozů ve službě zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.
Deset nových sanitních vozů ve službě zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. | Foto: Aktuálně.cz

Tragédií nejspíš přibude

Předběžné údaje o umsrcených se od konečných čísel ještě mohou lišit. Stává se totiž, že těžce zraněný řidič nebo spolujezdec zemře až po převozu do nemocnice, což první neuzavřená policejní statistika nezaznamená.

V prosinci se přitom zranilo přibližně tři sta lidí. Například 21. prosince odvezly samitky s vážnými poraněními do nemocnic třináct osob.

Policisté doufají, že se statistiky už nepohnou natolik vzhůru, aby počet usmrcených přeskočil magickou tisícovou hranici. Méně než tisíc mrtvých bývalo pravidelně naposledy na konci 80. let minulého století. V roce 1987 zemřelo v České republice na silnicích 766 lidí, v roce 1988 to bylo 810 a o rok později 914 lidí.

Na Vánoce zahynulo výjimečně málo motoristů

Příznivé statistice na konci roku přispělo výjimečně příznivé počasí. Na většině nejfrekventovanějších silnic neleží žádný sníh ani se netvořila ledovka. Teplota klesla pod nulu až v posledních dnech.

Například o třech vánočních svátcích zahynuli podle přeběžných informací jen dva lidé, přičemž vloni se zabilo osm lidí. Celkem se během svátků stalo 555 nehod, což je zhruba o stovku méně než před rokem.

Na Štědrý den zemřel pětapadesátiletý řidič v Jaroměři na Náchodsku poté, co narazil se svým atomobilem do sloupu veřejného osvětlení.

O dva dny později při čelním nárazu dvou osobních vozidel u Opařan na Táborsku zahynul čtyřiatřicetiletý muž, dalších pět lidí se při nehodě zranilo, z toho tři těžce.

Nejtragičtějším byl 14. prosinec: 6 mrtvých

Celkem se v prosinci stalo více než 12 tisíc dopravních nehod. Nejtragičtějším je prozatím 14. prosinec, kdy při haváriích zahynulo šest lidí. Pět osob zemřelo 2. a 29. prosince.

Podle předběžných statistik nezemřel ani jeden člověk zatím v sedmi prosincových dnech. Lehce se poslední měsíc v roce zranilo více než 1600 osob.

 

Právě se děje

Další zprávy