Ordinace varují: Bez poplatků budete u lékaře víc čekat

Vendula Křížová
20. 12. 2008 15:15
Do ambulancí specialistů se znovu vrátí hypochondři
Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Praha - Bez regulačních poplatků se znovu zbytečně zaplní čekárny, varují ambulantní specialisté. Zrušení poplatků může podle nich prodloužit čekání na ošetření a zhoršit komfort pacientů.

"Pacienti budou nervózní, lékaři budou nervózní, kvalita péče se může zhoršit," připouští brněnský neurolog Roman Flašar z iniciativy Lékaři pro reformu.

Podle něj do ordinací znovu přijdou lidé, kteří lékaře zbytečně zatěžovali. Od letošního ledna, kdy se poplatky začaly platit, v ordinacích ubylo deset procent pacientů, a zdravotníci tak měli na vážné případy více času.

"Děti do osmnácti let chodily zbytečně nejčastěji, občas se prostě chtěly ulít ze školy," potvrzují lékaři statistiky. To se se zavedením poplatků změnilo.

Co udělá Senát

Poté, co poslanci v pátek zrušili všechny zdravotnické poplatky, se čeká další zvrat v Senátu - kabinet předpokládá, že horní komorou zrušení neprojde.

Poté by se poplatky vrátily do sněmovny. A ministr Julínek plánuje, že mezitím v koalici dohodne, jak poplatky omezit, aby se - jak říká - "do zdravotnictví vrátil rozum".

Tento postup v sobotu po schůzi grémia ODS potvrdil rovněž premiér Mirek Topolánek.

Návrhů, jaké poplatky zrušit, je přitom mnoho; patří mezi ně i zrušení pro děti do 18 let, jehož riziko ambulantní specialisté vypichují.

Více pacientů, méně peněz

Ambulantní specialisté také mohou při rušení poplatků přijít o část příjmů. Se zavedením poplatků totiž ministerstvo současně snížilo hodnotu bodu z 1,05 Kč na korunu, tedy vlastně cenu jednotlivého ošetření.

"Za nejběžnější jednoduché vyšetření jsem dostával 328 Kč, letos dostávám za totéž 297 Kč. Tedy 31 Kč na mně šetří pojišťovna. Jinak řečeno - oproti loňsku nemám z poplatku nic, respektive tratím 1 Kč," stěžoval si v srpnu lékař Vladimír Kříž.

Specialisté mají navíc pojišťovnami stanovené limity na počty ošetření a každý další výkon mají zaplacen jen z třetiny.

Pokud ministerstvo cenu jednoho bodu současně se zrušením poplatků znovu nezvedne, přijdou ordinace specialistů o část svých příjmů. Podle Flašara půjde minimálně o pět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy