Budu muset ustoupit škůdcům reformy, přiznal Julínek

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
19. 12. 2008 14:39
Sněmovna jedná o poplatcích, ministr bude muset výrazně slevit
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Plány ministra zdravotnictví Tomáše Julínka se hroutí.

"Už teď je jasné, že z nich budeme muset výrazně slevit. Ač neradi," přiznal v pátek.

Mluvil o poplatcích u lékaře. Od ledna příštího roku je určitě nebudou platit děti. Během pátečního odpoledního hlasování v poslanecké sněmovně by se jen mělo určit, do kolika let.

ČTĚTE PODROBNĚ O ČEM SE BUDE HLASOVAT

Škůdci reformy

"Byli bychom ochotni slevit a odpustit poplatky předškolákům. Předpokládám ale, že tento návrh neprojde a že škůdci reformy se pokusí prosadit změny razantnější," řekl Julínek.

Narážel na návrhy lidoveckého poslanec Ludvíka Hovorky, který představil vlastní verzi zákona. Ta předpokládá, že budou od placení u lékaře osvobozené nejen děti, ale i důchodci od 65 let. Lékařům, kterým by pacienti nedali třicetikorunový poplatek, by podle Hovorkova návrhu vyplatily peníze pojišťovny.

Hovorka by také také rád započítal do ročního limitu pro chronicky nemocné polovinu předepsaných léků. "Tohle si vůbec nedokážu představit. Důchodci představují největší skupinu lidí, kteří zneužívají lékařskou péči. Zdravotnictví by tak přišlo o miliardy," komentoval návrh Julínek.

Podobné je to podle něj se středoškoláky, kteří si k lékaři často chodí jen pro omluvenku, když nechtějí psát písemku.

Hovorkovy snahy označil Julínek za naprosto destruktivní.

"Sám za sebe bych byl ochoten přijmout jediný z pozměňovacích návrhů, a to snížení limitu pro těžce nemocné pacienty z pěti na tři tisíce," řekl Julínek. Toho, že neuspěje, si je ale prý vědom.

Několik variant. Která vyhraje?

Vláda se nyní snaží najít způsob, jak se na poplatcích s koaličními stranami i opoziční ČSSD dohodnout. Ve hře je ale několik variant, se svými alternativními návrhy přišly všechny strany.

"Stále trváme na zrušení poplatků jako celku. Jsme ale za určitých podmínek připraveni podpořit i návrh Ludvíka Hovorky jako rozumný kompromis," řekl v pátek David Rath. 

Zrušení poplatků u dětí a seniorů by sociální demokraté rádi zkombinovali s návrhem poslance Jiřího Carbola. Ten mimo jiné počítá s platbou 20 korun za celý recept. "Chtěl bych vyzvat rozumné poslance z ODS, aby umožnili dohodu nad tímto kompromisem," prohlásil Rath.

S vlastním návrhem přišel i poslanec ODS Boris Šťastný. Minulý týden vyjednal jakýsi "průsečík" v požadavcích lidovců a zelených.

Také jeho reformní výjimky předpokládají, že by u lékaře nově nemusely platit děti až do 19 let, což je hranice, kdy dítě přechází z péče pediatra do péče praktického lékaře. Za recept by se podle něj jednotně platilo třicet korun, bez ohledu na to, kolik položek obsahuje.

Do ročního limitu by se pak začaly započítávat také náklady na pohotovost a pobyt v nemocnici. Důchodci by ale poplatky dál platili.

"Chování všech těchto poslanců je naprosto nezodpovědné. Takové změny by se neměly organizovat před Vánocemi a v takovém zmatku. Jednotlivé pozměňovací návrhy se navíc vzájemně přebíjejí," komentoval situaci Julínek.

Současně zpochybnil, jestli má za takových okolností vůbec smysl setrvávat do budoucna v koalici. "Pokračování koalice je v takové destrukci na velké jednání, z mého pohledu je to na rezignaci," řekl Julínek.

 

Právě se děje

Další zprávy