VZP hlásí 4 miliardy na poplatcích. Vrátí 8 milionů

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
17. 12. 2008 16:37
Všechny pojišťovny mohly podle odhadů vybrat 6 miliard
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místo paralenů můžeme konečně dávat peníze na léčbu vážných chorob. Například na onkologii, pochvaluje si Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Sečetla, že jen za posledních jedenáct měsíců se na poplatcích u lékaře a na doplatky za léky vybralo téměř čtyři miliardy korun.

"Podařilo se snížit výdaje za léky, jako je například paralen. Lidé už si pro ně většinou nechodí k lékaři, ale koupí si je v lékárně. Ušetřené finanční prostředky pak může pojišťovna věnovat na úhradu velmi nákladné péče. Například na onkologii," vypočítává pozitiva, která přinesly poplatky u lékaře, mluvčí VZP Jiří Rod.

Největší balík se vybere u pražských lékařů

Poplatky musí uhradit od ledna každý, kdo podstoupí vyšetření v ordinaci, v nemocnici nebo na pohotovosti. Další peníze lidé dávají za recepty v lékárnách.

Největší balík peněz vybrali lékaři na pojištěncích z Prahy - 456 milionů. V Jihomoravském kraji se vybralo 443 milionů. Nejméně za léčení dali lidé v Karlovarském kraji. Tam pacienti lékařům zaplatili 124,7 milionu korun.

Nejvíce přitom lidé utratili na doplatcích za léky. Stály je celkem 708,6 milionu korun.

Těžce nemocným VZP vrací 8 milionů

Známé jsou už i údaje o těžce nemocných lidech. Stát na začátku roku stanovil limit pět tisíc korun - pokud někdo tuto hranici překročí, pojišťovna mu peníze vrátí.

Všeobecná zdravotní pojišťovna hlásí k datu 6. prosince prozatím 5 308 lidí, kteří pětitisícový limit překročili.

Největší část z nich byla z Prahy, kde bude pojišťovna vracet peníze 1005 pacientům. Nejméně pak v Libereckém kraji a Zlínském kraji. V obou regionech se počet pojištěnců, kteří překrořili stanovený limit, nevyhoupl nad 195 lidí.

Z celkových 34,9 milionů korun, které museli těžce nemocní zaplatit za svou léčbu, jim pojišťovna vrátí 8,4 milionu korun.

Počty chronických pacientů se rozšíří

Do státem stanoveného limitu se ale započítávají jen třicetikorunové poplatky u lékaře a za poplatek za položku na receptu. Pojišťovna bude vracet také doplatky za některé vybrané léky.

Do budoucna ale vláda uvažuje o tom, že sníží ochranný limit z 5 tisíc na 3 tisíce korun. Současně je ve hře to, že by se do limitu započítávaly i šedesátikorunové poplatky za pobyt v nemocnici a devadesátikorunový poplatek na pohotovosti. To doposud nebylo. Pacienti by tak limit mnohem rychleji naplnili.

Vybere se 6 miliard

U Všeobecné zdravotní pojišťovny má uzavřenou smlouvu 63 procent lidí v Česku. V přepočtu na deset zdravotních pojišťoven a 10 milionů obyvatel by se tak mohlo od začátku roku vybrat už kolem šesti miliard korun.

Podle ministra Tomáše Julínka ale menší koaliční strany návrhy, které se snaží poplatky omezit nebo v některých případech dokonce zrušit, porušují koaliční dohodu. Podle něj systém funguje, a není proto třeba ho měnit.

Julínek: Moje metoda je účinná

Zdravotnictví spotřebuje za rok kolem 220 miliard korun, poplatky podle Julínka vedly k tomu, že lidé omezili zbytečné návštěvy u lékaře a na pohotovostech. V nemocnici už podle něj pobývají jen nezbytně nutnou dobu.

Foto: Ludvík Hradilek

Podle odhadů ministerstva by do konce roku mohlo využít ochranného limitu až 140 tisíc lidí. Pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny by mohlo být 84 tisíc, zbylí pacienti by měli být z ostatních pojišťoven.

Těsně před limitem jsou desetitisíce lidí. Celkové počty těch, kteří přesáhnou limit, proto v posledních dnech roku pravděpodobně raketově stoupnou.

 

 

Právě se děje

Další zprávy