Pokus o záchranu blobu na Letné nevyšel. Bém řekl ne

Kateřina Eliášová
11. 12. 2008 16:25
Místo knihovny bude na Letenské pláni park
Detail - bližší pohled na knihovnu z Letenských sadů.
Detail - bližší pohled na knihovnu z Letenských sadů. | Foto: Future Systems

Praha - Kaplického knihovna na Letné stát nebude. Nepomohl ani poslední pokus opozičního zastupitele z Evropských demokratů Jiřího Witzanyho tento fakt zvrátit.

Ten zastupitele žádal o přehodnocení jejich záporného názoru na Kaplického stavbu.

"Vyzval jsem zastupitele, abychom se přeci jen k otázce Kaplického knihovny nějak postavili, ale neuspěl jsem," řekl zastupitel deníku Aktuálně.cz.

Pražští politici dnes měli poslední šanci zvrátit dva roky staré usnesení, podle kterého měla Národní knihovna do konce roku předložit stavební povolení.

Dnes už bývalý šéf Národní knihovny Vlastimil Ježek se ale nedokázal s primátorem Pavlem Bémem dohodnout na koupi pozemků na Letné, a tak knihovna stavební povolení nestihla dodat.

Chobotnice umírá

Witznany přiznává, že měl dnes jen malou možnost zastupitele přesvědčit. Snažil se alespoň o zařazení "bodu knihovna" na jednání zastupitelstva.

Měl představu, že by zastupitelé mohli přijmout usnesení, kterým by Praha konstatovala, že pozemky na Letné jsou od ledna příštího roku sice volné, ale že je i nadále rezervuje pro knihovnu.

"K tomuto bodu nebyl ale žádný tisk a tak moje výzva neprošla," vysvětlil Witznany. Přesto podle něj Bém přislíbil, že radní materiál o vývoji "kauzy blob" v lednu předloží. "Primátor Bém slíbil, že v lednu předloží zastupitelům tisk, ve kterém budou pravděpodobně informace o závěrech pracovních komisí a dalším postupu či nepostupu ve věci nové budovy," uvedl.

"Bylo kolem toho takové haló, Kaplický nám přijel vysvětlit veškeré podrobnosti ke knihovně a v den, kdy se to mohlo rozlousknout, se nic nestalo. Teď to vypadá, že chobotnici necháváme tak trochu tiše umřít," dodal.

Kachničky a jezírka

Pražští politici měli ale už dávno jasno v tom, že blob na Letné stát nebude a dávali to veřejně najevo. "Kaplického knihovna na Letné jen přes moji mrtvolu," řekl o knihovně například šéf klubu pražských zastupitelů za ODS Pavel Žďárský.

Za "chrchel" označil návrh světoznámého architekta zastupitel David Vodrážka, který se stal o víkendu 1. zástupcem předsedy ODS Topolánka. Přivazovat se k bagrům hloubící základy pro knihovnu chtěl dokonce prezident Václav Klaus.

A co teď s pozemky bude? "Útvar územního rozvoje navrhuje rozšíření parku na celou Letnou. Žádné komerční využití jak pozemku, kde měla stát knihovna, tak i Stalinova pomníku," sdělil Aktuálně.cz pražský radní Pavel Klega.

"Měly by tam vzniknout "vodní prvky", jako jezírka a kachničky," řekl v nadsázce. "Když tam bude park, tak tam nebude stát žádná stavba," vyřkl pak nad blobem na Letné závěrečný ortel.

 

Právě se děje

Další zprávy