V Indii už nás neuvidí, tvrdí nejslavnější entomologové

Markéta Chaloupská
28. 12. 2008 19:52
Švácha nyní pracuje v Akademii věd, Kučera prodává stromky

Praha - Do Indie už nepojedeme, tvrdí svorně dva momentálně nejznámější čeští entomologové Emil Kučera a Petr Švácha, kteří letos v Indii strávili skoro půl roku.

Oba vědci byli v červnu v indickém Dárdžilingu zatčeni za nelegální sběr larev a brouků. Policie u nich našla na dvě stě vzorků.

"Dokud budou platit její drakonické zákazy sběru, celkem bych tam neměl co dělat. Na rekreaci nebo památky si příliš nepotrpím," řekl Aktuálně.cz Švácha, kterého soud sice obvinění z nezákonného sběru brouků zprostil, přesto do Česka přijel o měsíc později než odsouzený entomolog Kučera.

Stejně tak Kučera do Indie znovu nechce. "Myslím, že se do Indie již nepodívám," říká.

Po návratu do Česka ani jednoho z entomologů nečekalo nepříjemné přivítání, i když sami přiznávají, že kritiku čekali.

"Kolegové v práci vědí, o co jde, a ačkoliv jsem nějakou kritiku čekal, protože toto jistě není ideální způsob, jak zviditelnit Akademii věd v médiích, tak prakticky žádná nenastala. A to protože byl celý případ krajně absurdní," vysvětluje Švácha, který se vrátil k práci v Entomologickém ústavu Akademie věd.

Jediné, co mu prý jeho kolegové vyčítají, je jeho publikační "nečinnost". "Ta je zcela oprávněná," dodává s úsměvem.

Kučera se zase v současnosti živí prodejem vánočních stromků. "Mám také nasmlouvané preparace hmyzu minimálně na půl roku dopředu," doplňuje.

Plány do budoucna?

V příštím roce se entomolog Švácha chystá navštívit biologickou stanici svého kolegy na Nové Guineji. A do nového roku si předsevzal dopracovat jeden z rozdělaných projektů do finální podoby.

Kučera se podle svých slov nikam nechystá, "prodloužený" pobyt v Indii mu stačil.

Soudní peripetie

Oba vědci byli letos v červnu v indickém Dárdžilingu zatčeni za nelegální sběr larev a brouků. Policie u nich našla na dvě stě vzorků.

Celý soudní proces od začátku provázely komplikace a nejasnosti. Jen na rozsudek vědci čekali přes čtvrt roku.

A když soudce nakonec rozhodl, tak se verdikt dozvěděli několik dní poté. Prý proto, že bylo zdůvodnění tak dlouhé, že ho písařka nestačila přepsat.

Ještě větším překvapením pro ně byl samotný rozsudek. Švácha byl sice osvobozen, ale Kučera dostal tříletý trest. Soud to odůvodnil tím, že Kučera na svých webových stránkách nabízel brouky k prodeji. U Šváchy přihlédl k tomu, že je to vážený vědec.

Proti verdiktu se Kučera odvolal. Ani to se ale podle něj neobešlo bez peripetií. K odvolacímu soud totiž napoprvé nepřišel ani soudce, ani Kučerův právník.

"Měl jsem dnes první stání odvolacího soudu a vůbec jsem soudce neviděl. Obhájce také odjel. Jeho pomocník mi sdělil, že soudce rozhodl, aniž bych se toho zúčastnil, a nebyla tam ani obžaloba (lesníci)," popisoval Kučera události z Dárdžilingu.

To byla podle Kučery poslední kapka. Pak už se definitivně rozhodl, že uprchne.

Čeští entomologové Petr Švácha a Emil Kučera na snímku indického deníku
Čeští entomologové Petr Švácha a Emil Kučera na snímku indického deníku | Foto: The Telegraph

"Stále jsem věřil ve spravedlivý soud, ovšem po vynesení rozsudku a prvním stání odvolacího soudu jsem nabyl přesvědčení, že se spravedlnosti v této oblasti nedočkám," vysvětluje důvody útěku entomolog.

Útěk proběhl celkem "hladce", největším problém při útěku bylo získání nepálského víza. Úplatek za jeho získání ho přišel zhruba na 2000 rupií.

"Na hranici s Nepálem jsem se dostal najatým džípem, vlastní hranici jsem přešel pěšky, v těchto místech žádné kontroly neprobíhaly. Dále v Nepálu jsem jel opět najatým džípem a autobusem," popisuje Kučera.

Mezitím ale v Indii stále čekal na svůj pas druhý z entomologů - Petr Švácha. Ačkoliv existovaly obavy, že útěk Kučery bude mít na Šváchův odjezd vliv, tyto spekulace se nepotvrdily.

Přesto se Švácha vrátil do Česka až skoro měsíc po Kučerovi.

 

Právě se děje

Další zprávy