Nová ranvej v Ruzyni nemá podporu většiny lidí v okolí

Pavel Baroch
9. 12. 2008 13:36
Se stavbou souhlasí 47 procent, ukázal výzkum
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Při prosazování stavby nové přístavací dráhy na Ruzyni se letiště nemůže spolehnout na podporu většiny obyvatel v bezprostředním okolí.

S novou ranvejí podle aktuálního výzkumu společnosti Factum Invenio souhlasí jen 47 procent lidí, kterých se provoz na ruzyňském letišti dotýká. Proti nové dráze se naopak postavilo 44 procent dotázaných.

Výsledky průzkumu se dají přeložit i tak, že s novou ranvejí souhlasí především ti, kterým má dráha odlehčit od hluku z prolétajících letadel. A proti jsou naopak lidé, kterým nová vzletová a přistávací dráha hluk nad jejich hlavami zvýší.

Soud novou ranvej nepovolil. Zatím

Nejsilnějším kritikem nové dráhy na ruzyňském letišti je především pražská městská část Suchdol, která dokonce dosáhla toho, že soud zrušil změnu územního plánu, kde byla nová ranvej zakreslena.

Vedení Letiště Praha, které si průzkum veřejného mínění objednalo, je i tak s výsledky spokojeno. Většina lidí v okolí Ruzyně totiž uvedla, že nová ranvej je pro další rozvoj důležitá.

"Pro nás je významný postoj obyvatel dotčených leteckým provozem. Průzkum ukázal, že 58 procent z nich si uvědomuje nutnost výstavby nové dráhy a souhlas se stavbou vyjádřila téměř polovina z nich," komentoval výsledky průzkumu Jiří Pos, vrchní ředitel divize Letecký obchod, provoz a řízení majetku Letiště Praha.

Osobní versus veřejný zájem

Nerozhodně skončily názory veřejnosti z okolí ruzyňského letiště na to, jestli je pro ně při stavbě nové dráhy důležitější veřejný zájem - tedy další rozvoj letecké dopravy, anebo osobní zájem lidí, jichž se nová dráha dotkne.

"Mezi obyvateli dotčených oblastí preferuje stejná část lidí veřejný zájem jako osobní zájmy lidí, tedy shodně 44 procent," uvádí se v průzkumu Factum Invenio.

 

Právě se děje

Další zprávy