Firma blízká ODS dostala 125 milionů. Za mrtvý projekt

Martina Machová Tomáš Netočný, Martina Machová
10. 12. 2008 12:39
Kraj obří centrum vzdělanosti v Liberci nepostaví, peníze na projekt však jsou pryč
Studie ukazuje, jak měla vypadat hlavní budova střední školy pro dva tisíce žáků v Liberci. Škola se nakonec stavět nebude, kraj už však za ni utratil 125 milionů korun
Studie ukazuje, jak měla vypadat hlavní budova střední školy pro dva tisíce žáků v Liberci. Škola se nakonec stavět nebude, kraj už však za ni utratil 125 milionů korun | Foto: Společnost Sial

Liberec - Bývalé vedení Libereckého kraje v čele s ODS zaplatilo 125 milionů korun za projekt, který teď hejtmanství může vyhodit do koše.

Tuto sumu postupně získala Investorsko-Inženýrská akciová společnost z Liberce za přípravu dokumentace a studií pro stavbu takzvaného Centra vzdělanosti Libereckého kraje.

Megaškola pro dva tisíce středoškoláků měla sloučit velkou část středních škol celého kraje. Areál chtělo hejtmanství postavit na chátrajícím výstavišti v Liberci. Sporný projekt měl od počátku mnoho kritiků jak mezi odborníky na školství, tak ze strany starostů menších měst v kraji.

Nyní však už obří škola nemá téměř žádnou šanci a 125 milionů korun z krajského rozpočtu nenávratně zmizelo v soukromé Investorsko-Inženýrské a.s.

Náklady na Centrum vzdělanosti činí 1,3 miliardy korun a záměr počítal s tím, že je z velké části uhradí Evropská unie. To se však nestane, protože projekt dostal záporný posudek od nezávislého experta, který musí každou takovou investici doporučit.

"Projekt je pro danou lokalitu zbytečný, a není proto možné ho zařadit do rozvojového plánu města Liberce." Tak lze shrnout nezávislý posudek, který má teď k dispozici liberecká radnice. Jméno autora posudku má podle příslušných pravidel zůstat utajeno, aby autor nemohl být ovlivňován.

Bývalá dceřiná firma Syneru

Investorsko-Inženýrská a.s. je bývalou dceřinou firmou známé stavební společnosti Syner. Majitel Syneru Petr Syrovátko je blízkým přítelem primátora Liberce Jiřího Kitnera z ODS a Syner získává společně s Investorsko-Inženýrskou velkou část veřejných zakázek v Liberci i v celém kraji.

Hejtmanství vedené Občanskou demokratickou stranou utratilo 125 milionů korun za přípravu projektu, aniž by počítalo s jakoukoliv možností, že se centrum vzdělanosti nakonec stavět nebude. ODS tak zřejmě nepočítala ani s tím, že neuspěje ve volbách a nové vedení kraje dá od projektu ruce pryč. Ale to se právě stalo.

Pod jednu střechu měly patřit školy, které jsou dnes samostatné. Tuto skutečnost kritizovali někteří pedagogové a proti byli i starostové menších měst
Pod jednu střechu měly patřit školy, které jsou dnes samostatné. Tuto skutečnost kritizovali někteří pedagogové a proti byli i starostové menších měst | Foto: Společnost Sial

Sociální demokracie, kterou v čele kraje podporují komunisté, megaškolu odmítla už před volbami, přestože ji původně spolu s ODS připravovala. "Jednal jsem o tom s libereckým primátorem Jiřím Kittnerem. Sdělil jsem mu, že projekt není naší prioritou a nemyslíme si, že by měl být součástí rozvoje města," vysvětlil nový hejtman Stanislav Eichler (ČSSD).

Jak naloží se ztrátou, která kraji kvůli přípravám projektu vznikla, zatím nechce sdělit. "Samozřejmě se tím budeme zabývat. Ale myslím, že se z toho jen budeme moci ponaučit. Těžko dohledat konkrétní odpovědnost a někoho postihovat, když to odhlasovalo demokraticky zvolené zastupitelstvo," dodal.

Odvedli dobrou práci, míní lídr ODS

Jeho předchůde Petr Skokan (ODS) se zatím ke krachu projektu megaškoly nevyjádřil, přestože to deníku Aktuálně.cz slíbil. Sám však patřil ke kritikům úzkých vazeb ODS na podnikatele v kraji a zřejmě také z tohoto důvodu už letos v krajských volbách nekandidoval. Skokan však svou stranu nikdy nekritizoval veřejně, a to ani v případě Centra vzdělanosti.

Člen bývalé krajské rady a letošní jednička občanské demokracie v krajských volbách - Radim Zika - však odmítá, že by hejtmanství udělalo chybu, když zaplatilo 125 milionů korun Investorsko-Inženýrské za projekt, který je nakonec k ničemu.

Superškola měla vyrůst na výstavišti v Liberci. Město už kraji také prodalo pozemky za 60 milionů korun. Ty však kraj teď vrátí
Superškola měla vyrůst na výstavišti v Liberci. Město už kraji také prodalo pozemky za 60 milionů korun. Ty však kraj teď vrátí | Foto: Společnost Sial

"Myslím si, že peníze byly vynaloženy správně. Firma podle mne odvedla dobrou práci a je škoda, že projekt byl zaražen dřív, než se kolem něj mohla vést veřejná diskuze," reagoval.

Jenže otevřená diskuse a spory o Centrum vzdělávání Libereckého kraje se vedly od počátku. Kritizovali ho především starostové menších měst, kteří se obávali, že tak velká investice odčerpá peníze jiným projektům.

"Je to škoda peněz. Kdyby se například posílily krajské dotační tituly, zaměřené na pomoc při získávání peněz z Evropské unie, mohlo jít do Libereckého kraje mnohem víc financí," uvedl krajský zastupitel a starosta Desné Marek Pieter.

"Byla to chyba od samotného začátku. Nebyly vyslyšeny názory odborníků, starostů, pedagogů ani veřejnosti," uvedl starosta Pieter.

 

Právě se děje

Další zprávy