Továrnu nechtějí, referendum jim ale zamítl soud

Lenka Smyčková
8. 12. 2008 13:59
Zábřežští se chtějí bránit ústavní stížností
Lidé v Zábřehu chtěli v referendu rozhodnout, zda jim za zády vyroste obří papírna. Soud referendum nepovolil
Lidé v Zábřehu chtěli v referendu rozhodnout, zda jim za zády vyroste obří papírna. Soud referendum nepovolil | Foto: Attila Racek

Zábřeh - Lidé ze Zábřehu neuspěli s žalobou na své městské zastupitele.

Už přes rok se marně snaží vyvolat referendum týkající se stavby obří papírny.

Poslední naděje vkládali do rozhodnutí správního soudu, i ten jim ale konání referenda odepřel. Nyní se proto chystají podat ústavní stížnost.

"Obáváme se, že mohlo dojít k porušení několika základních práv a svobod," tvrdí advokát přípravného výboru referenda Luděk Šikola.

Soud: Obec by šla proti právu

Krajský soud v Ostravě rozhodoval o referendu poté, co ho zábřežští zastupitelé odmítli vyhlásit, přestože se pod petici za jeho uspořádání podepsala více než pětina z patnácti tisíc obyvatel.

Lidé z přípravného výboru věřili, že jim právo na plebiscit nikdo nemůže upřít, proto podali žalobu ke správnímu soudu na vyhlášení místního referenda.

Krajský soud v Ostravě však žalobu označil za nedůvodnou.

Papírna versus lidé

  • Říjen 2006
    Zastupitelstvo schválilo smlouvu o smlouvě budoucí o prodeji pozemků firmě Wanemi CZ
  • Únor 2007
    Lidé se dozvídají podrobnosti o záměru, formuje se hnutí odpůrců
  • Prosinec 2007
    Zastupitelstvo schvaluje konání referenda o prodeji pozemků
  • Únor 2008
    Referendum staženo, zastupitelé se neshodli na termínu konání
  • Březen 2008
    Projekt papírny získává kladný posudek od ministerstva životního prostředí
  • Srpen 2008
    Vzniká petice za vyhlášení referenda, nasbírá téměř čtyři tisíce podpisů
  • Září 2008
    Radní odmítají referendum vyhlásit
  • Říjen 2008
    Vyhlášení referenda odmítá i zastupitelstvo
  • Říjen 2008
    K soudu míří dvě žaloby odpůrců papírny - jedna na neplatnost smlouvy města s investorem, druhá na vyhlášení referenda
  • Prosinec 2008
    Soud zamítl žalobu  na vyhlášení referenda jako bezdůvodnou

"Krajský soud dospěl k závěru, že zákon zapovídá místní referendum pro případ, že by jeho výsledek zavázal orgány obce k jakémukoli jednání, které není v souladu s právem, ale k jednání protiprávnímu," vysvětlila v usnesení soudkyně Monika Javorová.

Město má s investorem - firmou Wanemi - uzavřenou kvůli pozemkům smlouvu o smlouvě budoucí. Lidé by v referendu město přinutili od ní ustoupit. Podle soudkyně to ale město nemůže udělat. A z toho vyplývá, že výsledek referenda by měl za následek protiprávní jednání.

České právo se řídí pravidlem, že smlouvy musejí být plněny. To by v tomto případě bylo porušeno. Celé znění usnesení krajského soudu je uveřejněno ZDE.

Podobné námitky měli proti vyhlášení referenda už dříve někteří zábřežští zastupitelé. "Vůli občanů nelze stavět nad zákon. Není to neúcta k lidem, ale úcta k uzavřeným smlouvám," tvrdil už dříve například Martin Paclík z ODS.

Z rozsudku má radost firma Wanemi. Realizaci jejího plánu totiž stále oddaluje boj s odpůrci papírny. "Rozhodnutím nezávislé soudní moci dochází k potvrzení našich právních názorů i k legitimizaci odpovědného rozhodnutí těch zastupitelů, kteří se chtějí řídit právním řádem a zásadami slušných obchodních vztahů se soukromými subjekty," prohlásil její zástupce Petr Vintrocha.

Bezprecedentní případ

Jenže ti, kdo se podepsali pod petici, mají zcela opačný názor. Myslí si, že si jich neváží jejich vlastní zastupitelé, a teď jim právo na referendum upřel i soud. Do konce týdne se proto rozhodnou, zda podají ústavní stížnost. "Velmi vážně to spolu se Zábřežskými zvažujeme," řekl advokát Šikola.

Soud podle něj zašel při rozsudku příliš daleko. Samotné rozhodnutí lidí ze Zábřehu, zda prodat, nebo neprodat pozemky, podle něj v žádném případě nemůže být v rozporu se zákonem.

Plánovaná papírna v průmyslové zóně v Zábřehu
Plánovaná papírna v průmyslové zóně v Zábřehu | Foto: Aktuálně.cz

"Pokud by se referendum uskutečnilo a lidé by rozhodli pozemky neprodávat, a tím byla porušena smlouva, ať se investor brání u soudu. Ten by pak konečně rozhodnul, zda město přece jen nemusí pozemky prodat. Takto teď ale o tom vlastně rozhodl správní soud už předem," vysvětlil Šikola.

Ústavní soud by se měl podle něj zábřežským referendem zabývat proto, že se jedná o bezprecedentní případ. Soud nemohl postupovat podle předchozí sjednocující judikatury.

"Celý případ je navíc samozřejmě jistým obrazem o tom, jakými způsoby velcí investoři protlačují své projekty," dodal Šikola. Společnost Wanemi například podala na všechny členy přípravného výboru referenda trestní oznámení.

Továrna na výrobu vlnité lepenky firmy Wanemi je jedním z největších investičních projektů v Olomouckém kraji. Má přijít na šest miliard korun a vyprodukovat recyklací papíru polovinu roční spotřeby lepenky v Česku.

Ústavní stížnost je pro Zábřežské poslední možností, jak zabránit stavbě papírny
Ústavní stížnost je pro Zábřežské poslední možností, jak zabránit stavbě papírny | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Záměr na její výstavbu schválilo městské zastupitelstvo v roce 2006 těsně před koncem svého volebního období. Nové zastupitelstvo odhlasovalo vypsání referenda. Neshodlo se ale na datu jeho konání.

Referendum se neuskutečnilo, a tak jej podruhé iniciovali sami občané. Rada návrh nejprve nechtěla vůbec "pustit" na hlasování zastupitelstva. Pak jí nezbylo než to udělat, i když s výhradami k údajným pochybením v návrhu.

Zastupitelé v poměru 13:8 referendum odmítli. Poté o něm rozhodoval soud. Poslední možností Zábřežských je nyní ústavní stížnost.

 

Právě se děje

Další zprávy