Autostráda u Pražského hradu se změní. Kvůli chodcům

Pavel Baroch
8. 12. 2008 22:24
Překonat křižovatku by znamenalo ujít skoro 300 metrů
Ulice Milady Horákové je stále rušnější, k automobilové dopravě přibyly nákladní auta ze stavby.
Ulice Milady Horákové je stále rušnější, k automobilové dopravě přibyly nákladní auta ze stavby. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Bezmála tři sta metrů. To je vzdálenost kterou budete muset ujít, pokud se rozhodnete přejít novou autostrádu v centru města, která se staví jen dvě stě metrů od brány do Pražského hradu.

"Městský okruh změní Prahu k nepoznání. K horšímu. Maminka s kočárkem, která půjde z Dejvic k Pražskému hradu, nachodí přes novou mimoúrovňovou křižovatku na Prašném mostě celých 270 metrů. A čtvrtina její cesty povede tunelem v podzemí," konstatovala Tereza Vohryzková z pražské iniciativy Auto*Mat.

Právě křižovatka na Prašném mostě patří k nejkritizovanějším místům na celé trase budovaného tunelového komplexu Blanka, který povede od Malovanky přes Letnou až do Tróje.

Pražský magistrát, který stavbu za desítky miliard korun platí, ovšem nyní slíbil, že konečný vzhled autostrády změní. Proti plánované podobě Prašného mostu se postavila radnice v Praze 6 i někteří pražští zastupitelé.

"Stručně řečeno, upravujeme projekt na základě požadavků Prahy 6," řekl redakci Aktuálně.cz mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Základní změnou je, že nová křižovatka na Prašném mostě bude doplněna o přechody pro pěší, upraví se rovněž tramvajové zastávky. Magistrát slibuje, že nezapomene ani na cyklisty. Úpravami má projít i okolí stanice metra Hradčanská.

Přechody pro chodce už tam nyní jsou

Doplněním budované křižovatky na Prašném mostě o přechody pro chodce se vlastně zachovává současný stav. "Zebra", která vede od Hradu k Vítěznému náměstí, zde je. "Dnes stačí počkat na zelenou a přejít přes přechod," řekla Tereza Vohryzková ze sdružení Auto*Mat.

Jaroslava Trnková, koordinátorka strategického rozvoje Prahy 6 uvedla, že tato pražská část požaduje také to, aby v okolí Prašného mostu bylo i více zeleně a laviček.

"Chceme, aby tato nová ulice byla skutečnou městskou třídou," řekla Aktuálně.cz Trnková. Pražská zastupitelka Petra Kolínská varovala, že široká autostráda - pokud nebude její podoba upravená - může rozdělit Prahu v okolí Prašného mostu na dvě části.

"Definitivně by se tím přerušila spojnice mezi Hradem a Vítězným náměstím," řekla Aktuálně.cz Kolínská, podle níž by právě na této trase mohl vzniknout bulvár, kudy by proudili turisté.

Podívejte se, jak mělo původně vypadat okolí Prašného mostu

 

Právě se děje

Další zprávy