Starosta Litvínova: Ať si Motejl zkusí život v Janově

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
4. 12. 2008 17:02
Otakar Motejl se byl podívat v problémovém Janově
Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek

Litvínov - Na litvínovském sídlišti Janov by mohl už od zítřka přibýt nový nájemník - ochránce lidských práv Otakar Motejl.

Při své středeční návštěvě dostal ombudsman od starosty města Milana Šťovíčka klíče od jednoho z bytů.

Štovíček chce, aby si ombudsman na vlastní kůži vyzkoušel, jak se v Janově žije.

"Slavnostně jsme panu Motejlovi předali klíče a dekret. Byt se nachází na ulici Gluckova. Když bude pan ombudsman chtít byt využít, na náklady města odstraníme i mříže, které jsou na oknech. Buď se tam může nastěhovat on sám, nebo tam může zřídit detašované pracoviště paní Seitlové," řekl Aktuálně.cz Šťovíček.

Starosta: Vyzkoušejte si Janov na vlastní kůži

Reagoval tak na kritiku zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové, které se nelíbí vyplácení části sociálních dávek v poukázkách. Litvínovská radnice ho letos zavedla kvůli některým nepřizpůsobivým nezaměstnaným.

Podle Šťovíčka je to jedna z mála účinných zbraní, jak se vypořádat s lidmi, kteří sociální dávky zneužívají. Za poukázky si nekoupí ani alkohol, ani je neutratí za hazardní hry.

"Projekt se nám velice osvědčil a rozhodně se ho nechceme vzdát," řekl Štovíček.

Podle Jitky Seitlové ale město pochybilo například tím, že dalo poukázky místo peněz v hotovosti všem, kdo jsou už půl roku bez práce. Úředníci individuálně neposuzovali, kdo hotovost zneužívá, a kdo ne.

Kancelář ombudsmana: Byt v Janově využijeme

Mluvčí kanceláře ombudsmana Iva Hrazdílková nechtěla starostovu výzvu příliš komentovat.

"Je škoda, že to pan starosta stále chápe tak, že chceme město jen kritizovat," řekla Hrazdílková.

Úřad ombudsmana podle ní problémy Litvínova chápe. "Nezpochybňujeme, že situace ve městě je špatná. Problém je v tom, že město zvolilo takový krok, který je v rozporu se zákonem," vysvětlila.

S klíčem od bytu si podle ní ombudsman určitě poradí. "Ještě nevíme, jak, ale nějaké využití najdeme," řekla.

Otakar Motejl jel osobně navštívit Litvínov ve středu. Už v brzkých ranních hodinách si prošel problémové sídliště Janov, celé dopoledne pak jednal se zástupci města, místní policie a ředitelem litvínovského úřadu práce.

"Jel tam z osobního zájmu, protože se o Litvínovu v posledních dvou měsících hodně mluví. Chtěl se podívat, jaké jsou tam podmínky a jak to tam vypadá, řekla jeho mluvčí Iva Hrazdílková.

Nepokoje budou pokračovat, radikálové se chtějí vrátit

Do ulic Litvínova se během listopadu dvakrát vypravili radikálové. Přijeli demonstrovat proti menšinám.

Při druhé demonstraci, která se konala 17. listopadu, se střetli s policií. Při potyčkách bylo zraněno 16 lidí. Šlo o největší pouliční nepokoje za posledních osm let.

Radikálové se do Litvínova chystají znovu, už několikrát žádali na radnici o povolení ke shromáždění.

Další demonstrace proti útokům neonacistů ohlásili na radnici také Romové a Židé. Město prozatím vyhovělo jen židovské komunitě.

Ústecký kraj čelí problémům s ghetty dlouhodobě. Je jich tu nejvíce z celé republiky. Také největší podíl obyvatel, 27 procent, označuje romská ghetta za dominantní problém kraje.

V kraji je velké množství levných bytů a stěhují se sem velké skupiny Romů. V současnosti tady žije 31 procent Romů z Česka.

 

Právě se děje

Další zprávy