Do Česka přijela guvernérka Kanady. Zajímá se o Romy

Vendula Křížová
29. 11. 2008 17:40
Nejvyšší představitelka Kanady v ČR zůstane pět dnů
Generální guvernérka Kanady Michaëlle Jean je původem z Haiti.
Generální guvernérka Kanady Michaëlle Jean je původem z Haiti. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Do Česka přijela nejvyšší představitelka Kanady hned po britské královně, guvernérka Michaëlle Jeanová.

Nezvykle dlouhou pětidenní návštěvu zahájila v Brně. Kromě setkání se všemi vrcholnými politickými představiteli České republiky má na programu také návštěvu Muzea romské kultury v Brně. Zahájit by měla i konferenci o integraci národnostních menšin ve městech.

Přestože romská otázka nemá být hlavní náplní návštěvy kanadské guvernérky, očekává se, že toto téma bude nejdiskutovanější. "Jde opravdu pouze o její osobní zájem, guvernérka sem nepřijela zkoumat situaci v romské komunitě," uvedl kanadský velvyslanec v ČR Michael Calcott.

Jeanová do Česka přijela v rámci cesty po zemích střední Evropy ze Slovenska spolu se svým manželem a početným doprovodem. Pobyt pak zahájila diskuzí o menšinách se studenty Masarykovy univerzity.

Romský exodus do Kanady

Kanada se stala cílovou zemí pro některé české Romy, kteří tam odcházejí za prací a žádají o azyl. Příliv romských azylantů do Kanady od zrušení vízové povinnosti loni v listopadu trvale roste. Kvůli tomu, že se počet žádostí blížil pěti stům, což je počet, od kterého Kanada víza uvalit může, jela do země vyjednávat ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Před týdnem se s ministrem pro občanství a přistěhovalectví Jasonem Kenneyem dohodla, že bezvízový režim do Kanady zůstane pro české občany zachován.

Michaëlle Jeanová, 27. guvernérka Kanady, v zemi reprezentuje britskou královnu Alžbětu, která je hlavou státu ve všech zemích Commonwealthu. Guvernérka nemá výkonnou moc, zajišťuje aby země vždy měla úřadujícího premiéra a vládu, uděluje souhlas schváleným zákonům a je vrchní velitelkou ozbrojených sil. Jeanová už v Česku byla před dvěma lety na Foru 2000.

 

Právě se děje

Další zprávy