Žloutenka se přesunula od narkomanů do rodin

Hana Pražáková
30. 11. 2008 19:00
Ohniska nákazy zůstávají nedefinovatelná
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Žloutenka, jejíž epidemie vypukla v létě v Praze, útočí i nadále. Zatímco v prvních měsících se nemoc šířila především mezi uživateli drog a bezdomovci, nyní vznikají největší ohniska nákazy v rodinách.

"Pacienti z řad narkomanů a bezdomovců nyní činí zhruba jen deset procent ze všech nakažených. Nákaza se naopak výrazně více šíří mezi rodinnými příslušníky, kde jeden zdroj nakazí ostatní členy rodiny," uvedla vedoucí epidemiologického oddělení pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Situace je o to komplikovanější, že se doposud nepodařilo vystopovat ohniska nákazy. V minulosti byly podle Jágrové nejohroženější skupinou děti, u nichž bylo jednodušší zjistit, kde se mohly nakazit.

"Nyní je nejvíc nemocných mezi dospělými ve věku od 25 do 34 let. Pracují, mají vlastní rodiny, žádné společné aktivity, které by směřovaly k jednoznačnému určení ohniska nákazy," říká Jágrová.

Každý pacient, který hepatitidou A onemocní, přitom prochází takzvaným epidemiologickým šetřením, při němž se zjišťuje, v jakém prostředí se dotyčný pohybuje, kde se stravuje, kam chodí nakupovat či jaké má volnočasové aktivity.

Doposud však odpovědi nemocných nepomohly odhalit konkrétní místa nákazy. "Nakažení nakupují v různých obchodních centrech, chodí plavat do rozdílných bazénů a hrát squash do různých center," vyjmenovává lékařka.

"Žádné takové společné ohnisko neexistuje. To už bychom o něm dávno informovali," potvrzuje hlavní hygienik Michael Vít. V první fázi nákazy, kdy se žloutenka šířila mezi rizikovými skupinami, však byla její ohniska identifikovatelná.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

"Jednalo se o místa, kde se soustřeďují narkomani a bezdomovci - Smíchov, hlavní nádraží a Žižkov," uvádí Vít.

Nyní je zdroj nákazy jistý pouze u lidí, kteří v inkriminovanou dobu pobývali v zahraničí. "Jako každoročně i za letošní léto evidujeme zhruba 20 pacientů, kteří se nakazili na zahraniční dovolené v Tunisu nebo v Egyptě," uvedla Jágrová.

Ta doufá, že epidemie je již na ústupu. Ukazuje to i klesající počet nově nakažených žloutenkou. V minulém týdnu přibylo v celé České republice 50 případů onemocnění virovou hepatitidou A, zatímco v předešlém týdnu to bylo ještě 94 pacientů.

"Pokud nenastane nová vlna, situace se ustálí na několika ojedinělých případech, jak tomu obvykle bývá," řekla lékařka.

To potvrzuje i hlavní hygienik Michael Vít. "Vyšší výskyt hepatitidy A skutečně odeznívá. Jistá obava existuje v souvislosti s blížícími se Vánocemi, kdy se lidé více shromažďují a také v předvánočním shonu pozapomínávají na běžné hygienické návyky," uvedl Vít.

 

Právě se děje

Další zprávy