Místo oslav pádu totality zažila Praha radarové hádky

Simona Holecová
17. 11. 2008 19:35
Protest odpůrců zablokoval dopravu v centru Prahy

Praha - Památník na pražské Národní třídě, který připomíná agresi komunistické policie před devatenácti lety, byl v pondělí 17. listopadu 2008 víc než čím jiným místem hádek o radar.

Nejprve se tu od brzkého dopoledne hádali s odpůrci radaru běžní občané, kteří chtěli u památníku v klidu pietně zapálit svíčku.

Později celé místo zablokovala iniciativa Ne základnám. Ta ohlásila, že na místě uspořádá o páté hodině večerní demonstraci. Její příznivci - odhadem až sedm stovek - zablokovali dopravu. Ani tramvaje nemohly místem projet.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Ne radaru, znělo Národní třídou. Emoce tišili strážníci

K přítomným promluvil například starosta Trokavce Jan Neoral: v blízkosti jeho obce by v Brdech měl radar americké protiraketové obrany vyrůst. Nechyběli ani další známí odpůrci stavby jako režisér Zdeněk Troška či bojovník za lidská práva Petr Uhl.

Proti nim se postavili zastánci radaru, mezi jinými zpěvák a neúspěšný kandidát do Senátu Michael Kocáb či zelená poslankyně Kateřina Jacques. Lidé si s sebou přinesli americké vlajky a na demonstranty křičeli hesla jako "Táhněte do Ruska".

Protestující zas skandovali "Radar tady nebude!" či "Radar sametem nezakryjete" a pískali na píšťalky.

Oba tábory se samozřejmě začaly hádat, lidé si nadávali; městští strážnici museli zasáhnout do strkanice, která málem přerostla ve rvačku. "Odvedli jsme odtud dva příznivce radaru," potvrdil redakci Aktuálně.cz jeden z přítomných mužů v uniformě.

Odpůrci radaru zhruba po hodině happening ukončili a vydali se průvodem před sídlo premiéra ve Strakově akademii. Tam zapálili svíčky a rozvinuli transparent s mottem "Tato vláda musí skončit".

Demonstrantům znova asistovala policie, tentokrát státní. Jednoho muže zadrželi policisté střežící budovu: Začal je slovně napadat.

Pražská policie uvedla, že protesty v hlavním městě dozorovalo zhruba 30 strážníků.

 

Právě se děje

Další zprávy