Víza do USA jsou minulostí. Stačí vyplnit dotazník

Domácí Domácí
17. 11. 2008 10:34
Víza končí například i pro Slováky
Foto: Ministerstvo ČR

Praha - Pro české občany skončila při cestách do Spojených států vízová povinnost. Ode dneška stačí před odletem vyplnit na internetu dotazník, a to nejpozději 72 hodin před odletem.

Odpadá tak často zdlouhavé vyřizování víz s nutností navštívit velvyslanectví v Praze. Nezbytností ovšem bude pas s biometrickými údaji.

Do dotazníku elektronického systému cestovní registrace (ESTA) budou zájemci o cestu do USA vyplňovat přibližně to samé, co dosud uváděli cestující ve formulářích v letadlech.

Konkrétně jméno a příjmení, datum narození a kontaktní adresu. Chybět nebudou ani údaje o cestovním pasu či podrobnosti o cestě. Součástí dotazníku jsou i některé údaje o zdravotním stavu či trestním rejstříku.

Povinnost vyplnit ESTA se netýká těch, kteří již americké vízum mají. "Tento režim neplatí pro ty, kteří budou v USA pobývat delší dobu, například studenti - pro ty platí jiný režim," avizoval už v říjnu americký ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff.

Kromě České republiky se dnes k systému ESTA připojují i některé další země někdejšího východního bloku. Víza končí například pro Slováky.

Mezi prvními odletěl do budoucnosti Langer

Mezi prvními občany České republiky, kteří do USA v první den bezvízového styku odcestovali, byl i ministr vnitra Ivan Langer. Podle něj dnes padla další železná opona.

Mezi prvními odcestoval do USA bez víza ministr Ivan Langer
Mezi prvními odcestoval do USA bez víza ministr Ivan Langer | Foto: Attila Racek

"Po zrušení víz do Kanady, po otevření schengenského prostoru a možnosti cestovat bez dokladů se nám podařilo učinit tento poslední krok pro volný pohyb lidí," oznámil Langer v tiskové zprávě.

Podle něj je symbolika zrušení vízové povinnosti právě na výročí pádu komunismu v Československu na místě.

"Není to dar, ale výsledek tvrdé a dlouhodobé práce celého týmu lidí a já věřím, že zrušení víz bude devatenáct let po pádu komunismu znamenat letenku do budoucnosti," předpověděl.

Langer do USA odcestoval na soukromou cestu, takže musel vyplnit elektronický formulář a zároveň předložit i pas s biometrickými prvky.

Podle něj sice bezvízový režim znamená "více svobody, více bezpečnosti, ale také více odpovědnosti".

 

Právě se děje

Další zprávy