Dalajláma přijede do Prahy. Na pozvání Václava Havla

Domácí Domácí
13. 11. 2008 17:24
Dalajláma se v Praze objeví po dvou letech
Foto: Jan Symon

Praha - Po dvou letech přijede do Prahy dalajláma. Tibetský duchovní vůdce zavítá do Česka na pozvání bývalého prezidenta Václava Havla a nadace Forum 2000.

Dalajláma se v Praze zdrží několik dní - od 29. listopadu do 2. prosince.

Podle mluvčího nadace Filipa Šebka vystoupí 30. listopadu v pražském Kongresovém centru s veřejnou přednáškou nazvanou "Porozumění: cesta ke štěstí". Setká se také s Václavem Havlem a členy poslanecké Skupiny přátel Tibetu.

"Přednáška začíná ve 13.30 hodin. Po ní dalajláma odpoví na dotazy z publika," přiblížil Šebek.

Třiasedmdesátiletý dalajláma, nositel Nobelovy ceny za mír za rok 1989, měl přijet do Česka už v říjnu na konferenci Forum 2000, kvůli operaci žlučníkových kamenů ale plánovanou návštěvu zrušil.

Poprvé dalajláma navštívil Česko v únoru 1990 na pozvání tehdejšího československého prezidenta Havla, od té doby sem zavítal celkem několikrát.

Na cestách tráví tibetský vůdce obvykle několik měsíců v roce. Přibližuje lidem buddhismus a snaží se upozornit na boj Tibeťanů za větší svobodu v jejich zemi, kterou okupuje Čína. Do exilu se uchýlil v roce 1959. Tehdy Čína potlačila v Tibetu povstání. Dnes žije dalajláma v indické Dharamsále.

 

Právě se děje

Další zprávy