Litvínov zabední výlohy, v pondělí přijedou extrémisté

Vendula Křížová
13. 11. 2008 14:30
Ve městě se mají 17. listopadu odehrát hned tři akce
Litvínov po pochodu 19. října
Litvínov po pochodu 19. října | Foto: Stanislav Krupař

Litvínov - Měsíc od drsných střetů policie s extremisty, kteří pochodovali Litvínovem a pokusili se proniknout k Romům žijícím na sídlišti Janov, čeká město další zkouška.

V pondělí 17. listopadu se mají ve městě odehrát hned tři akce. Z toho dvě připisuje městský úřad opět extremistickým skupinám.

"Mohu potvrdit, že jsou svolané tři akce. Oznámení jsou formálně v pořádku, tudíž nemáme páku, jak tomu zamezit," řekl starosta Litvínova Milan Šťovíček.

Nejprve se mají v jedenáct hodin dopoledne sejít na hlavním náměstí - Míru - příznivci Dělnické strany. Jde o akci s názvem "Proti pozitivní diskriminaci a policejnímu násilí." Pořadatelé počítají s tím, že do města dorazí zhruba sto až tři sta lidí.

O hodinu později má vyrazit z centra Litvínova k janovskému ghettu, jak se místu říká, protože tu žije převážně romská menšina, pochod aktivistů. Svolal je Jiří Bunda, který je podle policistů známým příznivcem neonacismu.

Mezi osmou hodinou ráno a devátou hodinou večer se pak má odehrát akce samotných Romů přímo v areálu sídliště Janov; demonstraci proti šikaně extremistů svolal Petr Musil. "Víme jen toliko, že hodlá demonstrovat, pokud město ten pochod nezruší," řekl pro Aktuálně.cz starosta Štovíček.

Ten nyní řeší, kolik povolat policistů a lidí z antikonfliktního týmu.

Konkrétní čísla zatím nechtěl říci. Mlčení zachovává i ředitel městské policie v Litvínově Zdeněk Urban. "Mohu jen říci, že probíhají koordinační porady s policií České republiky," řekl Urban.

Potvrdil pak, že policie zvažuje, zda by nemohla radikálům odříznout přístup do města tak, aby Litvínovem zkrátka pochodovat nemohli.

"V tuto chvíli naši lidé obcházejí obchodníky v místech, kde mají protesty být, a doporučují jim, aby si zabezpečili výlohy," dodal Urban.

 

Právě se děje

Další zprávy