Část tržnice Malá Hanoj musí pryč, rozhodl statik

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
13. 11. 2008 13:56
Hala má poškozenou ocelovou konstrukci
Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Praha - V tržnici Sapa v pražské Libuši se bude bourat. Statici chtějí strhnout část haly, kterou před týdnem zachvátil rozsáhlý požár.

Podle městského statika Petra Macháně je v dané části objektu poškozená ocelová konstrukce, která stavbu držela.

"Zbourána bude zhruba čtvrtina haly bývalého masokombinátu, tedy místo o rozměru přibližně sto krát padesát metrů. Požár budovu v těchto místech naprosto zdemoloval, propadla se také střešní konstrukce tvořená panely," upřesnil Macháň.

Zbytek stavby je podle něj v pořádku.

Šéf Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter dodal, že v tržnici stále panuje čilý ruch. "Provoz zbytku tržnice požár neovlivnil. Fungují obchody i dvě velké restaurace," řekl Aktuálně.cz Winter.Na místě původní haly, která lehla popelem, vyroste podle něj brzy budova nová.

Požár v tržnici vypukl ve čtvrtek ráno. Podle toho, kolik hasičů při něm zasahovalo, šlo o jednu z největších akcí v historii Česka. S ohněm na místě bojovalo více než čtyři stovky záchranářů z Prahy i ze sousedních krajů. Požár zdolávali přes třicet hodin. 

V hale hořelo hlavně oblečení a boty, škody se odhadují na 200 milionů korun.

V Libuši minulý týden nehořelo poprvé. Letos se zde plameny rozhořely už v září. A v roce 1999 se tady hasil požár tak rozsáhlý, že se mluvilo o jednom z největších požárů v Čechách ve dvacátém století.

Tržnice v Libuši se nachází na území velkém okolo dvaceti hektarů, nachází se tady kolem patnácti budov.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Vietnamky žijící v Česku: Kam za pravou chutí a vůní Vietnamu?
 

Právě se děje

Další zprávy