Policie odhalila gang mongolských převaděčů

Markéta Chaloupská, mch
13. 11. 2008 12:24
Obviněn byl i český právník
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ivo Dokoupil

Praha - Detektivové z Úvaru pro odhalování organizovaného zločinu odhalili rozsáhlou síť mongolských převaděčů, kteří do Česka nelegálně převáděli mongolské migranty.

Během vyšetřování kriminalisté také přišli na to, že do obchodu byl zapojen i český právník.

"Část takto převedených osob v České republice, kde jim skupina zprostředkovala práci, zůstávala, část byla převáděna do dalších zemí EU," uvedl mluvčí útvaru Pavel Hanták.

A jak celá skupina pracovala?

Celá práce skupiny byla promyšlená. Hlavní organizátor skupiny vlastní v Česku zprostředkovatelskou agenturu, jejíž pobočka působí i na území Mongolska. Tam, prostřednictvím inzerátů v médiích, získávali obvinění zájemce o práci v ČR.

Od nich pak získali kopie pasů, fotografie a podpisy, které zaslali v elektronické podobě do Brna hlavnímu organizátorovi, který padělal potřebné doklady k vycestování a vyhotovil veškeré podklady k udělení víza.

Padělané pasy

Poté migranti přijeli do České republiky, někteří zde zůstali, někteří - většinou - na cizí cestovní pas, vycestovali do jiných zemí Evropské unie.

Za veškeré poskytnuté "služby" skupina inkasovala provize.

Během vyšetřování detektivové zjistili, že v obchodu byl zapojen i český právník.

Foto: Aktuálně.cz

Trestného činu se podle obvinění měl dopustit ve stádiu pokusu.

"Detektivové ho viní z toho, že se měl v jednom případě pokusit zajistit trvalý pobyt v České republice dvěma ženám z Mongolska. Pro jednu z nich našel ochotného občana ČR, který se přihlásil k otcovství jejího dítěte, druhá žena pak měla v ČR o dítě své sestry pečovat," sdělil Hanták.

Dva miliony na účtech

Během provedených domovních prohlídek bylo zajištěno velké množství úředních dokladů - cestovní pasy, mongolské občanské průkazy, úřední razítka. Na účtech obviněných byla zajištěna částka cca 2 miliony korun.

Detektivové sledovali skupinu od loňského roku. Brněnskou část skupiny, včetně hlavy gangu, policisté obvinili z trestného činu Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

Pětici obviněných Mongolů hrozí v případě prokázání viny až osmiletý trest odnětí svobody. Obviněný advokát by mohl ve vězení strávit až jeden rok.

Hlavní organizátor a jeho nejbližší spolupracovník skončili ve vazbě.

Vyšetřování není zdaleka u konce a lze předpokládat, že jak počet obviněných, tak i výčet trestných činů se ještě rozšíří.

 

Právě se děje

Další zprávy