Šéf dopravky kritizoval platnost značky Zimní výbava

Lenka Smyčková
9. 11. 2008 16:57
Platnost značky podle teploty je podle Tržila nesmysl
Šéf dopravní policie Leoš Tržil
Šéf dopravní policie Leoš Tržil | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Platnost dopravní značky Zimní výbava jen od určité teploty vzduchu? Je to absurdní, míní nový šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Tržil v televizi Z1 kritizoval nařízení ministerstva dopravy, podle kterého by nová značka na dálnici D1 platila, nebo neplatila podle aktuálního počasí. Jednodušší a rozumnější by podle Tržila bylo, kdyby platila po celé určené období.

"Ideální by bylo stanovit pro povinnou zimní výbavu období dejme tomu od prvního listopadu do konce března," řekl Tržil ve vysílání Z1.

Na D1 už od pondělí

Modré značky se symbolem auta a sněhové vločky, přikazující použití zimních pneumatik, se objeví na dálnici D1 už v pondělí.

Ministerstvo přitom při rozhodování o osázení dálnice novou značkou několikrát otočilo. Nejprve je ještě letos na dálnici vůbec dávat nechtělo.

Koncem října ale ohlásilo, že značky budou v úseku mezi Humpolcem a Jihlavou. A že řidiči je budou muset poslechnout tehdy, když teplota klesne pod pět stupňů Celsia.

"Značka bude mít dodatkovou tabulku 'Při teplotách pod pět stupňů Celsia'," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Podle původní ministerské vyhlášky platí značka Zimní výbava vždy od listopadu do dubna bez ohledu na teplotu. Značka značí úsek, kam smějí řidiči od listopadu do dubna jen se zimními pneumatikami.

Správce komunikace ale může její platnost dodatkovou tabulkou omezit na jinou dobu podle místních poměrů.

Pokud řidič nemá mít na označených úsecích zimní výbavu v pořádku, hrozí mu pokuta až dva tisíce korun a ztráta jednoho bodu.

Nestačí přitom "přezout" vůz zimními pneumatikami: gumy u osobních aut musejí mít na všech čtyřech kolech hloubku vzorku alespoň čtyři milimetry.

 

Právě se děje

Další zprávy