Klaus volal do Rakouska kvůli filmu o Dukovanech

Domácí Domácí
9. 11. 2008 20:00
Ministr: Nebudu reagovat na fiktivní snímek
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: ČEZ

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg sice v pátek řekl, že nebude oficiálně reagovat na rakouský televizní film o fiktivní havárii jaderné elektrárny Dukovany a o jejích důsledcích pro tamní příhraničí.

Ale jak vyšlo nyní najevo, už ten den volal do Rakouska prezident Václav Klaus a vyčetl svému protějšku Heinzi Fischerovi uvedení snímku. Podle Klausova mluvčího to český prezident označil za nešťastné. Jak píší média, Radim Ochvat se ale nechtěl vyjádřit, zda Klaus film První den viděl. Pouze potvrdil, že prezident Fischerovi volal.

Rakouská veřejnoprávní televizní a rozhlasová stanice ORF odvysílala film ve čtvrtek večer. Snímek byl součástí bloku pořadů ke 30. výročí referenda o jaderné energetice, ve kterém se zformoval důsledně protijaderný postoj Rakouska.

Šéf diplomacie Schwarzenberg se odkázal právě na to, že jde o fiktivní snímek. Český velvyslanec ve Vídni Jan Koukal byl o poznání emotivnější: ČT řekl, že „považuje za nešťastné a přímo nemorální tímto způsobem mást a strašit rakouskou veřejnost".

"Přístup rakouských tvůrců považuji za neprofesionální," dodal. Na Čt také zanělo, že podle velvyslanectví ve Vídni bude po konzultaci s ministerstvem zahraničí zváženo vydání oficiálního stanoviska.

Pořad byl inzerovaný v programu jen jako čistá fikce o havárii "nedaleko rakouských hranic" -  nakonec ale situoval katastrofu do konkrétní jaderné elektrárny. Česká strana je tu podle médií představována jako partner, který není schopen poskytovat včasné a správné informace.

"Film byl natočen tak, že poškozuje česko-rakouské vztahy," komentuje to Koukal. "V konečném důsledku pak podle mého názoru poškozuje především Rakušany."

Film, jehož režisérem je v Rakousku známý autor hororů Andreas Prochaska, nebyl v prvních reakcích místních kritiků příliš pochválen, píší České noviny.cz.

Ti prý nicméně vítají formu hraného dokumentu, který neusiluje o akční film.  Právě "normálnost" podle nich na snímku působí nejvíc znepokojivě.

Současně si však recenzenti všímají, že rakouské bezpečnostní a záchranné složky působí tak bezchybně, že film připomíná propagaci civilní obrany.

Vedení ORF řeklo, že film byl předem promítnut i nejmenovanému "zástupci České republiky". České velvyslanectví ale odmítlo, že by mohlo jít o jeho pracovníka.

 

Právě se děje

Další zprávy