Poplatek za PC s internetem nebude, ČT bere nápad zpět

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
17. 11. 2008 1:05
Televize navrhla, aby se platilo i za počítače

Praha - Koncesionářské poplatky za počítače s připojením na internet lidé platit nebudou.

Česká televize sice takovou variantu navrhla v rámci připomínek k nové legislativě, ministerstvo kultury je ale proti a televize na změnách netrvá a lobovat za ně nebude. Neznamenaly by pro ní podle odhadů ČT žádný výrazný příjem navíc.

"Je to bouře ve sklenici vody. Podle našich odhadů by u fyzických osob šlo o stovky, možná dokonce desítky lidí. Pouze jsme se vyjádřili k dotazu ministerstva. Nebudeme to nijak prosazovat," řekl mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Poplatky by podle zmíněné varianty ČT platili lidé, kteří sledují televizi pouze přes internet a nemají zatím televizor ani televizní kartu v počítači. Jedna domácnost by nadále platila jeden poplatek.

Připomínky televize ještě nejsou hotové, takže není jasné, zda si ČT představovala vybírat nový poplatek od fyzických i právnických osob, nebo zda by byl stejně vysoký, jaký platí "klasický" televizní divák.

"Je to ale jen připomínka, ministerstvo rozhodne věc po svém. Na to nemáme žádný vliv," dodává Šticha.

Šticha návrh ČT odůvodňuje tak, že je třeba reagovat na technologický postup. "Nyní je velká část programu na internetu k dispozici ve vysoké kvalitě, kterou dřív internet nenabízel."

Úřad Václava Jehličky už se nechal slyšet, že přizpůsobení poplatků moderním technologiím, tedy zpoplatnění televize v mobilu nebo přes internet nechystá.

Negativně se k omezování internetu koncesionářskými poplatky vyjádřili i politici z mediální komise poslanecké sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy