Tisíce léků jsou ode dneška levnější

Domácí Domácí
1. 11. 2008 9:00
Ušetří hlavně nemocní s rakovinou
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Po zavedení poplatků za recept udělal ministr zdravotnictví Tomáš Julínek druhý krok své lékové politiky. Novým způsobem určil maximální ceny léků. Od prvního listopadu se tak sníží maximální ceny zhruba u tři tisíc léků, zvýší se u tisíce.

Pro občany to znamená, že u 550 léků budou zrušeny doplatky, u dalších 120 se celý poplatek započítá do pětitisícového limitu pro spoluúčast. Nejvíce na tom podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martina Beneše vydělají nemocní s rakovinou a s poruchami dýchacích cest.

"Ceny se budou zvyšovat zpravidla u léků, které se používají v nemocnicích a které si pacienti sami nekupují," vysvětlil před časem Beneš. Jeho ústav přistoupil na vyšší ceny jen v případech, kdy hrozilo, že firmy přestanou léky zdejším zdravotníkům dodávat.

Opoziční politici tvrdí, že reálný dopad na peněženky lidí pozitivní nebude. Výrobci už prý stejně maximální ceny u léků kvůli konkurenčnímu boji nevyužívají.

1360 odvolání

Správní řízení byla zahájena celkem u 3937 léků, z toho u 1484 přípravků už nabylo právní moci. U 1078 léků mají dodavatelé věcné námitky, u 1360 se odvolali.

Celou situaci by mohlo ještě zkomplikovat, kdyby byly farmaceutické firmy s většinou odpovědí na svá odvolání nespokojeny a obrátily se na správní soud.

Absolutně protikorupční

Podle ministerstva zdravotnictví připravuje státní ústav další regulační krok, který nově stanoví výši úhrad, kterou pojišťovny za léky zaplatí.

"Zvolili jsme absolutně protikorupční postup," říkají zástupci resortu s tím, že se maximální ceny léků i úhrady pojišťoven stanovují srovnáním s cenami v zahraničí. Celé řízení probíhá na internetu a jeho průběh může zkontrolovat každý majitel elektronického podpisu.

Nově by tak Češi neměli za léky platit vyšší ceny než třeba Francouzi nebo Italové, což se doposud často dělo.

Letos lidé platí víc

Loni farmaceutické firmy dodaly na český trh léky za 67 miliard korun, jejich příjmy však z toho tvoří jen necelé dvě třetiny této částky. Zbytek se rozdělí mezi marže distributorů a lékárníků a daň z přidané hodnoty.

Přitom podle předběžných odhadů utratily pojišťovny 45-50 miliard korun, zbytek zaplatili pacienti. 

Nový systém financování léků, který byl zaveden v letošním roce, pomohl jenom pojišťovnám, které za první pololetí ušetřily pět procent nákladů za léky.

I když se prodalo stejné množství léků jako loni, přesto farmaceutické firmy utržily podle údajů společnosti IHS Health o 7-8 procent víc, obdobně vyrostly příjmy distributorů, lékárníků a státu.

Stejné údaje uvádí Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Rozdíl ve výši cca 6 miliard tedy doplatili pacienti. Zpravidla šlo o laciné léky, které se přestávají hradit, případně u kterých nestojí za to, aby pacient chodil k lékaři pro recept.

Podle expertů ministerstva by se měl v příštím roce nárůst výdajů pro pacienty zastavit, nebo přinejmenším zbrzdit. Stejné vyhlídky mají pojišťovny.

 

Právě se děje

Další zprávy