Začínají dušičky. Přibude bouraček i usmrcených

Pavel Baroch
1. 11. 2008 7:49
Loni se stalo 5,4 tisíce nehod, zemřelo 33 lidí
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Loni 33 mrtvých, předloni 35 a v roce 2003 dokonce 51 usmrcených.

Právě začínající Památka zesnulých s sebou každý rok přináší i více dopravních nehod a usmrcených.

"Na silnice vyjíždí i mnoho 'svátečních řidičů'. Jejich nezkušenost, zvýšená hustota provozu a k tomu typické podzimní plískanice, to jsou rizikové faktory vzniku nehod," upozornil Josef Tesařík z Policejního prezídia.

Loni se o dušičkách (jedenáct sledovaných dní) stalo více než 5,4 tisíce dopravních nehod, což bylo o osm procent více, než je celoroční průměr. Počet usmrcených - 33 - bylo o sedm procent vyšší.

Předloni zemřelo o pětinu víc lidí

Nejvíce havárií se stalo předloni, kdy policejní statistiky evidují více než 6,5 tisíce nehod, což bylo o 16 procent více než průměr. Počet mrtvých - 35 - byl dokonce o 21,5 procenta vyšší.

Foto: Jan Dušek

"Řidiče mnohdy překvapí nepříznivé povětrnostní podmínky - mlha, náledí, sníh či nízké teploty. Přidá-li se k tomu shon, spěch, arogance, špatná komunikace mezi řidiči, policejní statistiky s dopravními nehodami se plní daleko rychleji," poznamenal Tesařík.

Právě při špatném počasí nehod i usmrcených výrazně přibývá. Podle policejních statistik se v listopadu zvyšuje počet havárií za mlhy o bezmála osm procent, za deště v prosinci až o dvacet procent, za sněžení v listopadu o zhruba deset procent a při námrazách o tři procenta.

Na mokrém povrchu a při náledí tvoří nehody a havárie s úmrtím čtvrtinu až polovinu z celkového počtu bouraček.

 

Právě se děje

Další zprávy