Petr Wolf: Ano radaru? Rusové ho musejí respektovat

Kateřina Eliášová
29. 10. 2008 7:30
Poslanec mluví o důvodech možného ANO
Poslanec Wolf zvažuje podporu radaru. Bude nejspíš pro
Poslanec Wolf zvažuje podporu radaru. Bude nejspíš pro | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - České poslance čeká možná už dnes - týden po hlasování o vyslovení nedůvěřy vládě -  klíčové hlasování o obou radarových smlouvách. Koalici ale chybí hlasy a bude třeba hledat v opozičních či přeběhlických řadách.

Jedním z těch, kteří by mohli s radarem pomoci, je i poslanec Petr Wolf, který opustil klub ČSSD a později i stranu letos v červnu.

"Nejdřív bych chtěl vědět, že Rusové s tím až zas takový problém nemají," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ruku pro radar odmítají zvednout dvě zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, problém s tím má i lidovec Ludvík Hovorka. Ministr školství Ondřej Liška chce pustit smlouvy prvním čtením, konečnou ratifikaci žádá ale až po summitu NATO příští rok.

Nejisté je také to, jak se k radaru postaví Miloš Melčák a Michal Pohanka. Politický důchodce Miloš Zeman jim z Vysočiny v neděli vzkázal, ať pro něj nehlasují.

A.cz: Ve sněmovně je nyní skupinka poslanců, kteří nehlasují vždy v souladu se svým klubem, a také tzv. "přeběhlíci", u nichž není dopředu jasné, jak se zachovají. Taky proto má teď váš hlas pro koalici velkou cenu, například v otázce radaru....

Myslím si, že otázka radaru je přeceňována. V této době jsou složitější problémy, které se ženou na tuto zemi - krize na finančních trzích, energetická bezpečnost, Gruzie, případný vstup Ukrajiny do NATO... Tato témata jsou silnější. K radaru můžu říct, že je nesporným faktem, že jsme součástí NATO, které dnes radar přijímá za vlastní, jsou podepsané smlouvy. Radar je součástí celkového obranného systému a nelze jej tedy považovat za klukovinu, která má pouze někoho pozlobit. Tento obranný systém by měl chránit nejenom nás, ale i spojence proti akcím fanatických režimů, státům, jejichž ideologie je extrémně zaměřena na boj proti západu. Radar není namířen proti Rusku.

A.cz: Takže budete pro?

Mrzí mě - a to je pro mě nepříjemné, že tam zcela není vyřešena otázka mezi USA a Ruskem. Teď nechci předbíhat dobu s vyjádřením, jestli budu hlasovat ano, nebo ne pro radar - jeden článek celkového obranného systému, ale vím, že schválení pro mě není otázka politické příslušnosti, ale řady bezpečnostních a politických faktorů.

Chci slyšet, že Rusové nemají problém

A.cz: Potřebujete se tedy ujistit, že Rusové nemají s radarem problém?

Tak jednoznačně to nelze postavit. Určitý problém asi s tím budou mít. Nicméně je potřeba znovu a znovu opakovat, že radar je součástí koncepční obranné politiky NATO, pro níž není nepřítelem Rusko, ale státy, které pracují na vývoji střel se střední a dlouhou dráhou letu, střel, které mohou nést nukleární hlavici. Někteří ruští generálové se vyjadřují v tom smyslu, že radar je namířen proti nim, že mění rovnováhu sil, když má být umístěn u nás, tak blízko jejich hranic, a pak vyhrožují. Říkáte ujistit. Spíše bych řekl, že by bylo dobré, kdyby z ruské strany zaznělo: "Ano, respektujeme to nebo respektujeme rozhodnutí suverénního státu…" Ale já jistě nemohu po nikom něco takového vyžadovat.

A.cz: A kdo je podle vás tou autoritou, která by to měla říct?

Měl by to jasně říct prezident či ministr zahraničních věcí, aby jejich slova mohla být brána vážně.

A.cz: Pokud se to nestane? Co když budou strašit dál, že na nás namíří své rakety?

S tím je třeba počítat, pokud již dávno namířeny nejsou. Chápal bych to jako mocenské gesto. Já si nemyslím, že Rusko a země  NATO jsou nepřátelé. Stejně tak si nemyslím, že se Rusů máme bát. Ovšem bát se musíme zemí, kde lidé například pod tíhou náboženské propagandy přejí smrt "imperialistickým nepřátelům a jejim spojencům". Jakkoli se mohou zdát má slova nadnesená, tak ne příliš vzdálená historie nás učí, že právě fanatismus byl jedním z hlavních iniciátorů největších válečných hrůz.

Nejsem koupený...

A.cz: Proč nechcete říct hned, zda radar podpoříte? Může se to jevit taky tak, že jen zvyšujete cenu svého hlasu.

Já nemám pocit ani žádné indície, že by někdo můj hlas oceňoval. Jestli má někdo důkaz pro to, že můj hlas někdo oceňuje, pak je to jeho věc, jak s tou informací naloží, a ne moje. Jsou to jen bláboly a právě takoví "nosiči" zaručeně ověřených informací se snaží zvyšovat svou cenu. Ostatně tyto spekulace vycházejí z úst lidí, kolem nichž se střílí a jejichž kamarádi a přátelé jsou spojováni s organizovaným zločinem. U mafie bych tomu rozuměl, ale v demokratické zemi je to skutečně fatální úpadek politické sféry.

A.cz: Takže ANO pro radar nestojí třeba milion...

Slýchávám to různě o kolezích, že se snad nechali uplatit, ale obrazně řečeno, já jsem nikdy nikoho neviděl chodit s nějakými igelitkami. Jsou to nesmysly. To je prostě český kolorit. Nejhorší je na tom to, že lidé těmto spekulacím mnohdy věří.

A.cz: Vám nenabízel někdo nějaké peníze či jinou výhodu, která by plynula z toho, že budete koalici pomáhat?

Jednoznačně říkám ne, absolutně to odmítám a odmítám být těmito spekulacemi zastrašován a vydírán. 

Nepomáhám koalici, ale České republice

A.cz: Kolegové Melčák s Pohankou svoji pomoc koalici jasně deklarovali. V jaké pozici se cítíte být vy?

Jsem v jiné situaci. Oni snad mají nějakou dohodu nebo smlouvu, a to já nemám a ani o tom neuvažuji. Ten náš vztah je tedy rozdílný. Nejsem přeběhlík ani zrádce, jsem poslanec Wolf s vlastním pohledem na věc.

A.cz: Ovšem teď mluvíte o možné podpoře radaru, rozpočtu... To jsou pro koalici klíčové věci...

To jsou klíčové věci této země! Pokud to budeme dávat do politických schémat, kdy jedna strana řekne automaticky ne, když druhá strana říká ano, tak je to špatně. Je to devalvace věcných argumentů a zájmů občanů této země.

A.cz: Konzultují s vámi zástupci koalice, jak budete hlasovat? Vedete nějaká politická jednání?

Ne, nejednal jsem s nikým z koalice ani opozice a s nikým jsem nekonzultoval mé hlasování.

A.cz: Kolegové v zahraničním výboru nesondují, jak budete hlasovat o radaru? Hlasoval byste například pro to, aby výbor obě smlouvy sněmovně doporučil?

Určitě to vliv bude mít. Ale nezanedbatelné je i to, že USA nabízejí spolupráci v oblasti vědy a výzkumu. Je to seriózní a partnerské, zatímco z Ruska slyšíme pouze tvrdá slova plná výhrůžek a strachu, a to mi připadá pro naši zemi velice nedůstojné.

A.cz: Pokud projdou smlouvy ve sněmovních výborech, pro vás to přeci bude argument, proč hlasovat pro, nebude to vnímáno jako zrada.

Každý poslanec má, nebo spíše by měl mít právo na svůj názor na věc, a ne se slepě podvolit rozhodnutí stranického sekretariátu. A to je taky jeden z důvodů, proč jsem z klubu a ze strany odešel.

A.cz: Dva roky vám to nevadilo, podvolovat se...

Ano, tehdy jsem hlasoval se sociální demokracií automaticky. Nyní jsem hlasoval rovněž se sociální demokracií, ale rozhodoval jsem se  v duchu Ústavy České republiky. Ale je fér říct, že když jsem byl členem ČSSD a poslaneckého klubu, tak jsem musel držet basu a držel jsem ji. Teprve poté, co jsem narážel na nátlak a ubohé zastrašování, rozhodl jsem se udělat to, co jsem považoval a považuji za správné. Ostatně nyní se ukazuje, že mé obavy byly naprosto oprávněné.

 

Právě se děje

Další zprávy