Rakovníkem šel pochodňový průvod za padlého kamaráda

Ludvík Hradilek Ludvík Hradilek
27. 10. 2008 19:55
Do města přijelo zhruba 500 lidí
Foto: Ludvík Hradilek

Rakovník - Rom nám zabil kamaráda, říkají přívrženci radikálního hnutí Autonomní nacionalisté. Vražda jejich sympatizanta, která se odehrála v sobotu v noci na rakovnickém náměstí, je přiměla k uspořádání pondělního podvečerního smutečního pochodu.

Akce měla začít v 18 hodin na nádraží, účastníci demonstrace nakonec zamířili do centra města přes park asi o půl hodiny později. V průvodu bylo zhruba pět set lidí, z toho okolo tří stovek radikálů, někteří z nich měli pochodně. V čele byli příbuzní s fotografiemi zabitého Jana Strička.

Jeden z organizátorů ostatní vyzval, aby nevykřikovali žádná hesla; i proto se průvod pohyboval skoro potichu. Sledovaly ho desítky policistů v uniformách bez speciální výstroje i antikonfliktní tým; v ulicích byly policejní vozy.

Na náměstí se pak konala minuta ticha a poté se vybíraly peníze pro rodinu "padlého kamaráda". Průvod organizátoři ukončili v 19:20, při rozchodu vyzvali k nenásilí, protože "Honza by si to nepřál a víme, proč tu jsme". Zájemci mohli zamířit do pronajaté restaurace.

Extremisté přijeli, přestože policisté vyloučili, že by byl pachatel tohoto násilného činu romské národnosti. Čin, při kterém mladý útočník zasáhl 27letého Strička dvakrát nožem do hrudníku, neměl podle kriminalistů rasový podtext, šlo údajně o rvačku s tragickým koncem.

Spontánní tryzna

Extremisté ale na romském původu 21letého muže trvají, proto na radnici na pondělní večer nahlásili tryznu. "Nahlášeno je dvě stě účastníků, ale jde o spontánní akci a může jich přijet ještě více," řekl odpoledne rakovnický místostarosta Jan Švácha.

Radnice byla v kontaktu s policií, v pohotovosti budou i městští strážníci. Policisté na místě  už od čtyř dohlíželi na případné excesy. Úředníci radnice byli také v případě porušení zákona připraveni shromáždění okamžitě zakázat.

Místostarosta: Romové se jim nepostaví

Vedení města ani nepředpokládalo, že by se pochodu radikálů chtěli postavit místní Romové, podobně jako minulý týden při akci pravicových extremistů v Litvínově.

"V Rakovníků je Romů málo a nemáme s nimi problémy. Neočekáváme, že by se proti radikálům nějak postavili," dodal k tomu místostarosta Švácha.

 

Právě se děje

Další zprávy