Při požáru lehla popelem část Průmyslového paláce

Domácí Domácí
16. 10. 2008 23:10
Největší požár v Praze za posledních deset let zničil jedno křídlo vzácné památky
Hořící Průmyslový palác na Výstavišti Praha
Hořící Průmyslový palác na Výstavišti Praha | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V Praze vypukl po sedmé hodině večerní největší požár za poslední léta. Hořet začal secesní Průmyslový palác na Výstavišti. V půl jedenácté již měli hasiči oheň plně pod kontrolou, přesto celé jedno křídlo totálně lehlo popelem.

Na místě za hustého deště zasahovaly stovky hasičů. Definitivní likvidace ohně pravděpodobně  potrvá až do rána.

"V okolí panuje zmatek a nefungují semafory; na přilehlé silnici stojí kolony aut," hlásila po půl osmé z místa zpravodajka Aktuálně.cz Markéta Chaloupská.

Na Výstavišti se konal studentský koncert Gaudeamus Igitur. V okolních ulicích byly davy lidí, které často zůstávaly na místě, protože neměly možnost, jak se z místa dostat.

Dopravní podnik totiž krátce po ohlášení požáru odklonil dopravu mezi Strossmayerovým náměstím a Nádražím Holešovice. Tramvaje po této trase začaly opět jezdit až okolo jednadvacáté hodiny.

Je to součást kauzy Kočka-Ďuričko?

Během večera vyplulo na povrch několik teorií, jak požár vznikl. Od poruch plynovodu či elektrických rozvodů až po úmyslné založení.

Všechny jsou však prozatím pouze spekulacemi, opravdovou příčinu hasiči objasní až po definitivním uhašení zbytkových ložisek ohně a následném prohlédnutí trosek.

Prostory, v nichž oheň vypukl, má v pronájmu společnost Incheba. V ní pracuje jako zástupce ředitele Václav Kočka, provozovatel Matějské pouti, jehož syna minulý čtvrtek zastřelil Bohumír Ďuričko.

Advokát rodiny Kočkových Josef Lžíčař Aktuálně.cz potvrdil, že zasaženou část má pronajatou úklidová firma Jana Kočky, bratra zastřeleného Kočky mladšího.

Netroufl si však odhadnout, zda má požár souvislost se zabitím, které se stalo minulý týden v restauraci Monarch a ze kterého policie obvinila Bohumila Ďurička. Rodina sama však podle zdroje Práva řekla, že byl požár úmyslně založený.

I Jan Kočka už potvrdil, že zachváceny byly prostory, kde má jeho firma sklady a kancelář. "Já nevím, co na to teď mám říct. Prostě uvidíme, co se tam stalo," řekl Kočka. (Jeho vyjádření si můžete poslechnout zde)

Okna paláce byla otevřená. Proč?

Podle radního pro bezpečnost Rudolfa Blažka, který se posléze dostavil na místo, nebyl nikdo z návštěvníků ani zaměstnanců zraněn. Zdravotníci během večera ošetřili jen dva hasiče.

Část střechy levého křídla Průmyslového paláce se kvůli žáru zřítila
Část střechy levého křídla Průmyslového paláce se kvůli žáru zřítila | Foto: Ludvík Hradilek

Podle Blažka je podezřelé, že byla dokořán otevřena okna paláce, ačkoli se v těsné blízkosti konal koncert Gaudeamus Igitur. "Oheň vypukl v jiné části Výstaviště, než se odehrával festival. Na naši akci přišlo čtyři až pět tisíc lidí. Požádali jsme lidi, aby klidně opustili prostor areálu Výstaviště," řekl serveru Týden.cz pořadatel koncertu.

Hořet prý začalo v technické pauze, kdy se pódium připravovalo pro vystoupení pardubické kapely Vypsaná FiXa. Několik hostů akce potvrdilo, že z Průmyslového paláce zaslechli výbuchy. Podle nich v areálu shořelo nejméně jedno auto.

Bém: Palác postavíme znova

Pražský primátor Pavel Bém se ve zprávách na ČT24 nechal slyšet, že je velmi pravděpodobná výstavba repliky původní stavby. Zároveň uvedl, že se nepotvrdí informace o tom, že by byl požár založen úmyslně.

Podle primátora si rekonstrukce objektu vyžádá stovky milionů korun. Kvůli požáru dokonce v noci zasedl i magistrátní krizový štáb.

Štáb projednával aktuální zprávy z místa požáru a provoz v nejbližších dnech. V nich statici určí, zda-li (a nakolik) silný žár poškodil zbytek budovy, kde právě probíhá výstava techniky zubního lékařství.

Krizový štáb pak rovněž rozhodl o provozu Výstaviště v nejbližších dnech. Ten bude omezený, neměl by se nicméně dotknout akcí v jeho ostatních částech.

"Na nás pak bude odpovědět si na otázku co dál. Dostavět, nedostavět, v jakém stylu a podobně. Jednat o rtom budeme s památkáři a architekty. Klonil bych se k dostavbě podle původních plánů," řekl Bém po jednání štábu v rozhovoru pro televizi Z1.

Průmyslový palác, často mylně označovaný za secesní stavbu, je nejhodnotnější památkou své doby v Praze. Otevřen byl v roce 1891 u příležitosti Zemské jubilejní výstavy.

Významem a unikátností se mu zdaleka nevyrovná ani Petřínská rozhledna.

 

Právě se děje

Další zprávy