Vláda schválila miliardy na počítače do škol

Vendula Křížová
15. 10. 2008 14:50
Většinu ale zaplatí EU nebo samotné školy
V počítačové gramotnosti děti v Česku zaostávají
V počítačové gramotnosti děti v Česku zaostávají | Foto: Dell

Praha - Vláda schválila plán ministra školství, který chce v letech 2009 až 2013 investovat tři miliardy korun do rozvoje informačních a komunikačních technologií ve školách.  

Už od příštího roku by měly mít střední a základní školy v Česku snažší přístup například připojení na internet.

"Hlavní smysl té části koncepce, která se týká přímo internetu, je podpořit zejména malé školy, kde internet dosud nemají, nebo kde disponují jen na dnešní poměry pomalým připojením. Ostatní školy mohou ze strany ministerstva i nadále počítat s příspěvkem, nikoli však hrazením připojení v plné výši," vysvětluje ministr Liška.

Investovat se ale bude i do nákupu nových počítačů nebo do školení učitelů. Ti by se měli naučit pracovat s moderními technologiemi a interaktivními výukovými progamy, které využijí v rámcových vzdělávacíh programech, na které školy postupně přecházejí.

Finance chce ministerstvo čerpat z evropských zdrojů, ale především počítá se spoluúčastí škol nebo jejich zřizovatelů.

Bez sítě nejsi nic

Podle ministerstva Česko v počítačových technologiích zaostává.

"Dovednosti v oblasti informačních technologií budou naprosto klíčové pro konkurenceschopnost absolventů středního a vysokoškolského vzdělání, ale i pro samotné učitele," prohlásil ministr školství Ondřej Liška.

Jeho plán poukazuje hned na několik oblastí, které by se měly podpořit.

Kromě připojení k internetu a již zmiňovaného nákupu techniky plánuje Liška peníze investovat i do výroby informačního systému STEP o stavu přihlášek, přijetí a nepřijetí žáka, pořadí žáků, naplněnosti jednotlivých škol atd.

Má vzniknout proto, aby středním školám ulehčil zvládnout nápor přihlášek. Ty si totiž žáci od letošního roku mohou podat až tři. "Ředitelům škol může tento systém usnadnit práci. Konečně budou mít perfektní přehled, kdo k nim na začátku nového školního roku nastoupí," říká ministr Liška. 

Co zaplatí Brusel

Z celkové částky tří miliard chce ministerstvo dát ze své kapsy něco přes půl miliardy, z evropských fondů by měla přijít miliarda a půl, zbytek pak budou muset doplatit samotné školy.

Ministr Liška při vítání prvňáčků
Ministr Liška při vítání prvňáčků | Foto: Ondřej Besperát

Pokus o rozsáhlé připojení škol k internetu přichází do škol už podruhé.

Ten první skončil před několika lety velkou kritikou a vyšetřováním zakázky, která měla počítače a internet do škol zajistit.

V akci zvané Internet do škol dostaly školy zhruba 26 000 počítačů, avšak slíbenou techniku získala jen část z nich.

Nejvyšší kontrolní úřad později zjistil, že ministerstvo školství při tom promrhalo 884 milionů korun, porušilo zákon a uzavíralo smlouvy nevýhodné pro stát.  

 

Právě se děje

Další zprávy