České lesy patří k nejvíce nemocným v celé Evropě

Pavel Baroch
16. 10. 2008 10:21
Dokládají to nové údaje o životním prostředí
Pod uschlými pahýly už rostou nové smrky
Pod uschlými pahýly už rostou nové smrky | Foto: Pavel Baroch, Aktuáůně.cz

Praha - Česko. Lucembursko. Bulharsko. Tři země Evropské unie s neslavným prvenstvím. Tamní lesy patří k nejchuravějším porostům v Evropské unii.

Vyplývá to z aktuální zprávy o stavu životního prostředí, kterou ve středu projednala vláda.

Zdravotní stav lesních porostů charakterizuje především takzvaná míra defoliace, neboli odlistění. Čím méně má strom listů, respektive jehličí, tím je víc nemocný.

"Z mezinárodního hlediska byla v roce 2006 nejvyšší míra defoliace zjištěna v České republice, Lucembursku a v Bulharsku, kde bylo poškozeno více než 40 procent stromů," uvádí se ve zprávě, kterou ve spolupráci s Výzkumným ústavem lesního hospodářství a dalšími institucemi zpracovala Česká informační agentura životního prostředí CENIA.

Naopak nejvíce zdravé lesy jsou v Estonsku, Dánsku, Irsku a Finsku, kde odlistění nedosahuje ani deset procent.

Nejpostiženější jsou staré stromy

V Česku jsou nejvíce nemocné jehličnany, kterým je více než šedesát let. Podle ekologické zprávy za posledních deset let významně přibylo stromů, které mají poškozeno 25 až 60 procent jehličí. Porostů s minimálním postižením je naopak čím dál méně.

"Stromy, kterým chybí čtvrtina nebo více jehličí, tvoří více než 75 procent porostů," konstatovalo ekologické Hnutí Duha.

Defoliace už nepostupuje tak rychle, jako v minulosti. Experti si to vysvětlují tím, že po odsíření elektráren, chemiček a dalších továren už porosty tolik netpí kyselými dešti. "V posledních letech se zpomaluje až stagnuje nárůst defoliace, což lze považovat za reakci lesních porostů na zlepšení imisních podmínek v uplynulých dvou desetiletích," konstatuje dokument.

Smrky
Smrky | Foto: Pavel Baroch, Aktuálně.cz

Příliš mnoho jehličnanů

Podle odborníků je v českých lesích pořád příliš mnoho jehličnanů, které tvoří tři čtvrtiny všech porostů. Nejrozšířenějším stromem je smrk, který zabírá více než polovinu všech českých lesů.

Lesní půda je přitom z minulých desetiletí stále nasáklá škodlivinami, které oslabují smrkové porosty. Stromy pak nejsou schopny odolávat nepříznivým vlivům, jako jsou vichřice, choroby, škůdci, ale také zvýšení koncentrací "nových" škodlivin v ovzduší, jako je dusík nebo přízemní ozon.

"Přesto se v lesích nadále sází skoro dvakrát více jehličnanů - hlavně smrku - než listnáčů," upozornilo Hnutí Duha.

V lesích se chystá revoluce, smrků ubude

Vláda už před čtrnácti dny schválila Národní lesnický program, který mimo jiné počítá i s rychlejším výsadbou smíšených dřevin. Tam, kde dnes stojí smrky, by časem měly růst buky, duby nebo jedle.

"Pokud se program stane skutečností, zajistí postupné ozdravení českých lesů. Budou méně náchylné na choroby, polomy a další kalamity, skončí také rychlá degradace lesní půdy," řekl Jan Bláha z Hnutí Duha, který se na přípravě programu také podílel.

Národní lesnický program, který by teď ministerstva zemědělství a životního prostředí měla promítnout do nových zákonů, počítá například s tím, že státní podnik Lesy bude při obnově porostů vysazovat více než čtyřicet procent listnatých dřevin.

 

Právě se děje

Další zprávy