Dýchat český vzduch je riziko, varuje ekologická zpráva

Pavel Baroch
15. 10. 2008 15:29
Ovzduší zamořuje prach i rakovinotvorné látky
Prach, karcinogeny, síra...
Prach, karcinogeny, síra... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zpráva o stavu životního prostředí v uplynulém roce, kterou ve středu projednala vláda, přináší důrazné varování: Dýchat české ovzduší přináší mnoha lidem značná zdravotní rizika.

A to se ovzduší vloni oproti předchozím dvěma letům docela vyčistilo. Ovšem nikoli proto, že by továrny, automobily, ale i komíny v rodinných domech vypouštěly méně exhalací. Ovzduší pomohly výhodnější meteorologické a rozptylové podmínky.

I tak například vzduch s vysokými koncentracemi rakovinotvorných látek musí dýchat přibližně polovina obyvatel. Přibližně třetina stanic Českého hydrometeorologického ústavu zase naměřila nadlimitní koncentrace drobného prachu, i když v roce 2005 a 2006 na tom bylo české ovzduší ještě hůře.

Přibývá aut i skleníkových plynů

"Po předchozí stagnaci v letech 2005 a 2006 se stav životního prostředí v zemi začíná mírně zlepšovat," konstatoval ministr životního prostředí Martin Bursík.

Zároveň dodal, že přetrvávají zásadní problémy, na něž upozornily dvě předchozí zprávy o stavu životního prostředí. "Nejen přetrvávají, ale jsou ještě naléhavější," tvrdí ministr Bursík.

Ovzduší zůstává podle něj hlavním problémem českého životního prostředí. "Narůstají negativní dopady rostoucí automobilové dopravy, rostou emise skleníkových plynů a nedaří se snižovat znečištění ovzduší z vytápění domácností," dodal Bursík.

Právě vytápění rodinných domů, kde se spaluje uhlí, je významným zdrojem drobných částic prachu, které se dostávají hluboko do dýchacího ústrojí a kromě podráždění a zánětů mohou způsobovat i rakovinu. "Narůstá výskyt alergických onemocnění u dětí, zejména předškolního věku," konstatuje ministerstvo životního prostředí.

Přeplněné kontejnery před prodejnou Albertu na nám. 14. října v Praze.
Přeplněné kontejnery před prodejnou Albertu na nám. 14. října v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Recykluje se málo odpadků

Mezi další problémy patří například to, že se vloni zvýšil podíl domácích odpadků, které skončí na skládkách, ze zhruba 73 procent na téměř 78 procent.

"Míra recyklace komunálního odpadu podle posledních statistik činí pouhých 20 procent. Přitom sousední Německo je už za hranicí padesáti procent a některé evropské země ještě dál," řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

"Nutně potřebujeme změny v zákoně o odpadech, které podpoří recyklaci a usnadní třídění odpadu," dodal Kotecký.

Ministr Bursík: Už sepisujeme nové zákony

Ministerstvo životního prostředí už některé nové zákony chystá.

Ministr životního prostředí - Martin Bursík.
Ministr životního prostředí - Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Zpráva jednoznačně ukazuje potřebnost nové legislativy, kterou připravujeme," řekl ministr Bursík. Dodal, že jde především o novelizaci odpadové legislativy a zákona o ovzduší.

Bursík například plánuje, že zvýší poplatky za ukládání odpadků na skládky, rozšíří možnost třídit i bioodpad, pro který zatím ve většině obcí chybí kontejnery, nebo zavede zálohu na PET lahve a nápojové plechovky.

Nový zákon o ovzduší počítá například s tím, že kotle v rodinných domech budou muset splnit přísné ekologické limity.

Bursíkovo ministerstvo počítá i s miliardami korun z Bruselu. "Jen v Operačním programu životního prostředí vyčerpáme na podporu projektů ke zlepšení stavu českého ovzduší, vod i přírody do roku 2013 pět miliard eur," dodal Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy