Jak lobbuje Langer? Nebuďte byrokrati, schvalte papírnu

Lenka Smyčková, Petra Sasínová
15. 10. 2008 10:20
Lidé sporný projekt nechtějí. Bojí se ale, že už je rozhodnuto
Ivan Langer si myslí, že projekt papírny v Zábřehu je zajímavý. Požádal proto Martina Bursíka, aby se nemusel potýkat s "nadbytečnou byrokracií"
Ivan Langer si myslí, že projekt papírny v Zábřehu je zajímavý. Požádal proto Martina Bursíka, aby se nemusel potýkat s "nadbytečnou byrokracií" | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zábřeh - Ministr vnitra Ivan Langer žádal ministra životního prostředí, aby jeho lidé dali zelenou spornému projektu obří papírny, která má vyrůst v Zábřehu.

Činil tak v době, kdy na ministerstvu teprve začínalo posuzování vlivů papírny na životní prostředí. Projekt kladný posudek o rok později skutečně dostal.

Lidé ze Zábřehu, kteří proti záměru už dva roky bojují všemi dostupnými prostředky, teď mají strach, že o papírně je už dávno rozhodnuto na těch nejvyšších místech.

Nebuďte, prosím, byrokrati

Na Langera se přímo v poslanecké sněmovně obrátil zábřežský zastupitel Vladimír Caska. Ovšem ne jako zastupitel, ale jako zástupce investora - firmy Wanemi. Korespondenci mezi ním, Langerem a Martinem Bursíkem má Aktuálně.cz k dispozici a Ivan Langer osobně potvrdil, že nejde o podvrh.

"Pan Caska mě požádal o podporu tohoto projektu, neboť ten by měl být realizován v Olomouckém kraji, který zastupuji. Projekt považuji minimálně za velmi zajímavý a dovoluji si vás požádat, zda byste mu nemohl věnovat svou bližší pozornost," píše 13. března 2007 Langer ministru Martinu Bursíkovi na ministerském hlavičkovém papíře.

Papírna v Zábřehu
Autor fotografie: Wanemi

Papírna v Zábřehu

  • Záměr za 6 miliard korun předpokládá zahájení stavby nejpozději na začátek roku 2009
  • Výroba vlnité lepenky ze sběrového papíru má začít v roce 2011
  • Ročně má papírna vyprodukovat 250 tisíc tun lepenky
  • Předpokládaný roční obrat je 6 miliard korun
  • Součástí podniku má být elektrárna na biomasu
  • Podle investora jde o ekologický projekt, který zvýší zaměstnanost v regionu
  • Odpůrcům vadí dopady na životní prostředí - splodiny z elektrárny a 150 kamionů zajíždějících denně do Zábřehu

Bursík 30. března stručně odpovídá: "Uvedený projekt nemůže být předmětem podpory z prostředků Operačního programu Životní prostředí." A doporučuje Langerovi zkusit to na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Když se Caska o odpovědi ministra Bursíka dozvěděl, napsal Langerovi znovu. Že mu nešlo o podporu finanční, ale o "morální podporu, aby nám spíše neházeli klacky pod nohy".

A Langer o investorově přání opět 26. dubna 2007 informuje Bursíka. Žádá ho, aby se projekt nemusel potýkat s "nadbytečnou byrokracií".

Odpověď Bursíka na Langerovu výzvu už Aktuálně.cz k dispozici nemá. Není ani jisté, zda se Langer s prosbou o podporu obracel ještě na jiná místa. Ministra životního prostředí však v té věci kontaktoval v době, kdy Bursíkův úřad obdržel od investorů projekt k posouzení jeho vlivu na životní prostředí.

"My samozřejmě nemáme informace, zda měly tyto aktivity nějaký reálný dopad. Nicméně ta korespondence proběhla a my se můžeme jen dohadovat, zda posudek o dopadu na životní prostředí byl vydán nezávisle a bez jakýchkoli vlivů," říká obyvatel Zábřehu a jeden z nejaktivnějších odpůrců papírny Petr Wolf.

Langer se zlobí, Bursík nic neví

"Nevidím v tom naprosto nic špatného. To už fakt přeháníte!" reagoval Langer na otázku, proč se snažil projektu získat podporu.

"Region potřebuje pracovní příležitosti. Projekt se mi zdál zajímavý už proto, že jde o využití obnovitelných zdrojů energie," vysvětloval pak dál podrážděně.

O tom, že tisíce lidí ze Zábřehu jsou proti papírně a že továrna přivede do města tisíce nových kamionů, čímž může výrazně zhoršit kvalitu života, nic neví.

"Podmínkou pro uskutečnění projektu samozřejmě je, aby bylo vše podle zákona. Já jsem se dál do toho neangažoval. Nemám, co bych k tomu ještě řekl," odmítl další dotazy.

Martin Bursík, jehož ministerstvo dalo i přes problémy s dopravou projektu na jaře 2008 zelenou, zase tvrdí, že mu záměr firmy Wanemi neříká vůbec nic. Odmítl, že by s Lagrem někdy na toto téma komunikoval.

Martin Bursík prý o projektu nic neví. Jeho úředníci mu ale dali zelenou - a to přesto, že do Zábřehu přivede stovky kamionů
Martin Bursík prý o projektu nic neví. Jeho úředníci mu ale dali zelenou - a to přesto, že do Zábřehu přivede stovky kamionů | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Tyto dopisy mi nic neříkají, neznám je. Kdyby ministr Langer napsal na hlavní nádraží, bylo by to stejné, protože na podobné dopisy já nereaguji. Řeší to úřad," uvedl Bursík.

Ministr, který bojuje za omezení kamionové dopravy, ale slíbil, že se se záměrem seznámí. Zdůraznil, že výsledek procesu posuzování vlivu na životní prostředí nezáleží na jeho libovůli, ale že jde o výkon státní správy.

Langerova lobby

Na to, že je Langer čilý lobbista, upozornila v září MF Dnes, když uveřejnila útržky odposlechů z policejního spisu Krakatice. Langer před osmi lety lobboval za podnikatele Luďka Sekyru, který chtěl ovládnout stavební gigant IPS.

Sekyra byl napojen na šéfa podsvětí Františka Mrázka. Langer říká, že o tom neměl ponětí.

Stejně jako nyní v Zábřehu, i tehdy prý lobboval jen proto, že se mu projekt líbil a chtěl ho podpořit. Pomáhal Sekyrovi proto, aby "česká stavební firma nemusela přejít do cizích rukou".

Výhrůžky, podezření z korupce a ostré náboje

Projekt na výstavbu papírny za šest miliard korun, která by zpracovala třetinu tuzemského sběrového papíru ročně, se potýká s problémy a podivnostmi již od počátku.

Smlouvu o smlouvě budoucí o prodeji městských pozemků firmě Wanemi schválilo minulé městské zastupitelstvo narychlo na svém posledním zasedání před komunálními volbami v říjnu 2006.

Po těch se stal starostou jeden z odpůrců Wanemi - Zdeněk Kolář z ODS. Jenže jeho kolegové z rady nejsou v otázce papírny jednotní.

Zastupitelstvo v prosinci 2007 schválilo konání referenda o prodeji pozemků. Ale v únoru se už pak zastupitelé neshodli na datu jeho konání.

Vizualizace papírny soukromé společnosti Wanemi v Zábřehu. Investice v průmyslové zóně by měla dosáhnout šesti miliard korun, ve městě však vzbudila odpor a lidé žádají referendum
Vizualizace papírny soukromé společnosti Wanemi v Zábřehu. Investice v průmyslové zóně by měla dosáhnout šesti miliard korun, ve městě však vzbudila odpor a lidé žádají referendum | Foto: Aktuálně.cz

O tom, že referendum nebude, rozhodl jeden hlas - zastupitel, který referendum původně podporoval, se zdržel hlasování. Odůvodnil to tím, že má strach o svůj majetek. Investor totiž po advokátech zastupitelům vzkázal, že pokud budou hlasovat pro referendum, vystavují se nebezpečí žaloby.

"Jsme přesvědčeni, že město teď jde Wanemi na ruku. Bojí se totiž šarvátek s právníky i vyvození osobní zodpovědnosti," popsal atmosféru v patnáctitisícovém městě Wolf.

Vedle zastrašování zastupitelů se v Zábřehu nahlas mluví i o korupci. Na e-mailové adresy zastupitelů a některých zaměstnanců městského úřadu přišel v září 2007 anonym, který tvrdil, že někteří zastupitelé se firmou Wanemi nechávají korumpovat. Ti podezření ostře odmítli.

Jsem poslanec, pomáhám svému kraji

Oznámení šetřila i protikorupční policie. Na začátku roku 2008 však vyšetřování odložila, protože žádné z podezření se nepotvrdilo. Na jaře 2008 pak dokonce místostarostovi Lubomíru Sommerovi (KDU-ČSL), který je naopak projektu papírny nakloněn, přišel poštou ostrý náboj a dopis vyhrožující smrtí: "Pomsta bude sladká, těš se k... prodejná!"  Pachatel zůstal opět neznámý.

Letos v srpnu se odpůrcům papírny podařilo nasbírat přes tři tisíce podpisů pod návrh na vyhlášení referenda. Dle městského úřadu bezvadný návrh odmítli radní poslat do zastupitelstva.

Když se ukázalo, že na to nemají právo, zastupitelstvo přece jen nechali o referendu hlasovat. Ovšem tajně. Referendum schváleno nebylo. Zábřežští teď žalují své vlastní zastupitele, aby plebiscit vyhlásil soud.

Ivan Langer pro Aktuálně.cz uvedl, že projekt společnosti Wanemi podporuje jako poslanec ODS zvolený v Olomouckém kraji. Současně tvrdí, že o těchto souvislostech a posledním vývoji nemá informace.

"Ten projekt se mi zdál dobrý. Ale dál už jsem ho nesledoval," řekl Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy