Ústecký kraj chce nechat odepsat uhlí pod Jiřetínem

Hana Pražáková
14. 10. 2008 14:01
Odpisy uhlí podporuje také ministerstvo životního prostředí
Foto: Ondřej Besperát

Horní Jiřetín - Rada Ústeckého kraje podpořila odpis zásob hnědého uhlí pod severočeskou obcí Horní Jiřetín a sousedními Černicemi. Ten má hejtman nyní prosazovat při jednáních s vládou a dalšími ústředními orgány státní správy.

Odpis zásob uhlí, který dává obyvatelům města největší jistotu, že nebudou jejich domy srovnány se zemí, tak nyní požadují již tři klíčové orgány veřejné správy: Ústecký kraj, ministerstvo životního prostředí a město Horní Jiřetín.

Přestože krajská rada usnesení přijala již před dvěma týdny, na internetu bylo zveřejněno až koncem minulého týdne. Představitele města Horní Jiřetín o něm nikdo oficiálně neinformoval.

"Oceňujeme, že krajští radní se nepokusili využít svoje usnesení o odpisech v předvolebním boji, nicméně možná to s tou skromností trochu přehnali," řekl starosta Horního Jiřetína Branko Glavica.

"Myslím, že naši občané měli právo se tak zásadní informaci dozvědět dříve," dodává s tím, že kdyby rada kraje přijala podobné usnesení už před rokem, mohl být odpis už proveden.

Reklama proti těžbě uhlí
Reklama proti těžbě uhlí | Foto: Archiv

Krajští radní tak podpořili požadavky místních lidí i ekologických a občanských organizací, které vystupují proti plánu Mostecké uhelné rozšířit povrchové doly.

"Sice v tom nejde nevidět volby, ale opravdu důležité je jenom jedno: kraj oficiálně navrhuje odepsat uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi. Ostatně jiné strany mohly udělat totéž ve volebních programech a s výjimkou zelených to neučinily," řekla Jana Kubáňová z Hnutí Duha.

Podle ní postupný, do několika desetiletí rozplánovaný útlum dolů oživí ekonomiku na Ústecku a přivede do regionu nová průmyslová odvětví.

Horní Jiřetín zároveň odmítl rozšířenou domněnku, že k provedení odpisu zásob je zapotřebí spolupráce Mostecké uhelné, která tak údajně může jeho provedení dlouhodobě blokovat.

"Jde o nedorozumění. Výhradní ložisko Komořany, na kterém Horní Jiřetín stojí, dosud nebylo povrchovou těžbou nijak dotčeno, a v rámci platných limitů těžby ani nebude. Množství zásob uhlí se v něm od doby jeho vyhlášení nijak nezměnilo, takže k přípravě návrhu na odpis musí stačit podklady, které byly zapotřebí k jeho vyhlášení," uvedl místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Ty má k dispozici Geofond ČR. Podle Buřta tak může kraj návrh připravit sám a s podporou města ho poslat na ministerstvo průmyslu. To má podle zákona povinnost o něm do jednoho měsíce rozhodnout. "Cesta k odpisu je nyní otevřena," konstatoval místostarosta.

 

Právě se děje

Další zprávy