"Strašák cikán" funguje. Obec sbírá podpisy proti Romům

Petra Sasínová
14. 10. 2008 8:05
Nechceme romské ghetto uprostřed Beskyd, stojí v petici
Bránu bývalého ústavu pro mentálně postižené v Ostravici uzamkl majitel řetězem. Lidem v obci pohrozil, že ji otevře rodinám Romů z Ostravy
Bránu bývalého ústavu pro mentálně postižené v Ostravici uzamkl majitel řetězem. Lidem v obci pohrozil, že ji otevře rodinám Romů z Ostravy | Foto: Tomáš Netočný

Ostravice - Stovky lidí z Ostravice v Beskydech podepisují petici proti stěhování romských rodin z Ostravy do areálu bývalého ústavu pro mentálně postižené.

"My občané a obyvatelé obce Ostravice a okolí vyjadřujeme tímto zásadně odmítavý postoj proti jednomu ze záměrů vlastníka objektu bývalého ústavu sociální péče v lokalitě Mazák k umístění údajně značně problematických padesáti romských rodin z vybydlených domů v Ostravě," začíná petice.

Petiční výbor, složený z několika obyvatel vesnice, rozmístil podpisové archy v místních restauracích, obchodech, lékárně a benzinové stanici. Na svých stránkách ji také publikoval obecní úřad.

"Petice okamžitě vzbudila velký zájem lidí z Ostravice, podepisují ji i lidé z okolních obcí a také chataři z Ostravy. Musíme dotiskovat podpisové archy," řekla členka petičního výboru Jana Woznicová z Ostravice. Dodala, že například na benzinové pumpě již petici podepsalo čtyři sta padesát lidí.

Areál v Beskydech za sedm milionů

Obavy, že by v Ostravici mohlo vzniknout romské ghetto, vzbudil ostravský podnikatel Petr Nevlud, který v roce 2006 koupil areál v dražbě za necelých sedm milionů korun. Od té doby tvrdil, že bývalý ústav přestaví na luxusní rezidenční byty.

Když nabyl dojmu, že obec a ochránci přírody jeho záměru brání, pohrozil, že do chátrajících budov v údolí pod přehradou Šance nastěhuje Romy z Ostravy.

Obyvatelé i chataři z turisticky rozvíjející se vesnice pod Lysou horou začali panikařit, přestože vůbec není jasné, zda nejde jen o zcela nereálnou hrozbu. Koncem září překvapil Petr Nevlud starostu, radu i zastupitele, když jim oznámil, že do areálu přivede padesát romských rodin, které se tam údajně nastěhují výměnou za byty v Ostravě.

Romy, kteří by měli do vesnice přijít, nikdo nikdy neviděl. Poté, co podnikatelova hrozba vyvolala ve vesnici bouři, se navíc zcela odmlčel i podnikatel Nevlud. Nemluví ani s novináři.

Vesnici vyhrožuje podnikatel s dluhy

František Jaskula, vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy, ve které objekt leží, potvrdil, že Nevlud se už dlouho neobrátil ani na správu.

Mezitím však vyšlo najevo, že Petr Nevlud, který figuruje asi ve třiceti realitních společnostech, má zřejmě velké dluhy.

Majitel areálu v Ostravici dluží finančnímu úřadu. Je pravděpodobné, že jde o milony korun a stát proto na jeho majetek v Beskydech uvalil zástavní právo
Majitel areálu v Ostravici dluží finančnímu úřadu. Je pravděpodobné, že jde o milony korun a stát proto na jeho majetek v Beskydech uvalil zástavní právo | Foto: Tomáš Netočný

Na pozemcích a objektech bývalého ústavu je podle zápisu v Katastru nemovitostí od prvního října zástavní právo, které kvůli dluhu uplatňuje na Nevludově majetku Finanční úřad Ostrava 3.

Pokud dluh nezaplatí, hrozí mu v krajním případě i exekuce majetku. Stále má však ještě možnost dluh zaplatit, anebo areál prodat i s dluhem někomu dalšímu.

"I když má pan Nevlud asi problémy, nemůžeme vyloučit, že hrozba stěhování Romů stále není reálná," obává se nadále invaze Romů starosta Ostravice Jaromír Dobrozemský.

Ředitel Finančního úřadu Ostrava 3 Stanislav Friedel uvedl, že o konkrétním případu nemůže říci nic víc, než uvádí katastr. Potvrdil ale, že omezení vlastnického práva není nevratné. Výši Nevludova dluhu neprozradil, ale uvedl, že by měla odpovídat ceně nemovitosti, na kterou věřitel zástavu uplatňuje.

Petiční výbor z Ostravice rozeslal znění petice mimo jiné moravskoslezskému hejtmanovi Evženu Tošenovskému, ministryni Džamile Stehlíkové a také odboru školství. Petičníci mají totiž obavy, že škola v Ostravici nebude stačit návalu romských dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy