Studie: Špinavý vzduch ve městech loni zabil 2500 Čechů

Pavel Baroch
13. 10. 2008 23:49
Počet alergií u dětí se za deset let zdvojnásobil
Auta, která zabíjejí. Mikroskopickým prachem z výfuků
Auta, která zabíjejí. Mikroskopickým prachem z výfuků | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ovzduší znečištěné mikroskopickým prachem se loni mohlo podílet na předčasném úmrtí až dvou a půl tisíců Čechů.

Vyplývá to z pravidelné zprávy o stavu životního prostředí, kterou ve středu projedná vláda.

Podle odborného odhadu, který vychází z údajů o koncentracích drobných částic prachu ve městech, se počet zemřelých zvýšil o 2,4 procenta. Vloni přitom podle Českého statistického úřadu zemřelo celkem 104,6 tisíc lidí.

Studie upozorňuje, že na znečištěné ovzduší "neviditelným" prachem doplatili nejvíce lidé, kteří žijí v oblastech s velkou koncentrací průmyslu a hustou automobilovou dopravou.

"Vzhledem k rozmezí průměrných ročních koncentrací této škodliviny v různě zatížených městských lokalitách se podíl předčasně zemřelých mohl pohybovat od nehodnoceného počtu v lokalitách bez dopravní zátěže až po 12 procent v nejvíce průmyslem a dopravou zatížených lokalitách," uvádí se v dosud nezveřejněné zprávě, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Karcinogenní ovzduší dýchá polovina obyvatel

Zpráva rovněž upozorňuje na to, že na většině stanic jsou překračovány limity pro rakovinotvorné látky.

Pohled od západu přes Ostravu. Nad ocelárnami se každou chvíli vyvalí oblak rudého prachu.
Pohled od západu přes Ostravu. Nad ocelárnami se každou chvíli vyvalí oblak rudého prachu. | Foto: Ludvík Hradilek

"Cílový imisní limit stanovený pro karcinogenní polycyklický aromatický uhlovodík benzo(a)pyren je přes určitý pokles měřených hodnot v roce 2007 dlouhodobě překračován na většině měřicích městských stanic," uvádí se v analýze, kterou ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem a dalšími expertními institucemi zpracovala Česká informační agentura životního prostředí CENIA.

Studie varuje, že i nejnižší roční průměrné koncentrace rakovinotvorného benzo(a)pyrenu, naměřené stanicí ve Žáru nad Sázavou, jsou dvojnásobné oproti "čisté" oblasti v Košeticích, která slouží pro srovnání s ostatními místy.

"Významná je i skutečnost, že zatímco na městských stanicích bylo zjištěno nejvýše dvojnásobné překročení, na průmyslově zatížených stanicích v ostravsko-karvinské oblasti byl limit překročen čtyř a vícenásobně," uvádí studie. Nejvyšší koncentrace jsou dlohodobě v ostravské čtvrti Bartovice.

Dětských alergií je dvojnásobek

Rok od roku přibývá podle zprávy dětských alergií.

"Podle studií narostl v posledních deseti letech výskyt diagnostikovaných alergických onemocnění u dětí ze zhruba 17 procent v roce 1996 na 32 procent dětí v roce 2006," uvádí se v dokumentu pro vládu. Okolo osmi procent dětí trpí astmatem.

Studie upozorňuje na to, že alergie jsou oproti minulosti mnohem častější i u nejmenších dětí. "Zřetelný je stále časnější výskyt alergických onemocnění v mladším dětském věku," varuje ekologická zpráva.

 

Právě se děje

Další zprávy