Za týden zkolabuje doprava, zemědělci zablokují silnice

Jakub Antoš
3. 10. 2008 14:25
V pondělí 13. října vyjedou do ulic traktory
Foto: Ondřej Besperát

Česko - Zemědělci nejsou spokojení se snižováním rozpočtu ministerstva zemědělství. V pátek rozhodli, že splní nedávnou hrozbu. V pondělí 13. října od osmi do deseti hodin ráno zpomalí dopravu na klíčových komunikacích v celé zemi. Včetně hlavního města Prahy.

Na uzavření dopravních tepen využijí traktory a nákladní automobily. O scénáři protestu rozhodl krizový štáb Agrární komory.

Chceme do toho jít všichni, říkají agrárníci

Nepůjde o úplné zablokování dopravy, jak původně komora avizovala, ale o pomalou demonstrativní jízdu těžké techniky. Vyhnou se tak případným postihům za uzavření silnic.

"Nevím, kolik zemědělců se akce zúčastní, ale mohu říci, že půjde opravdu o masový protest. Zapojí se všechny okresy," nastiňuje rozsah protestní jízdy prezident Agrární komory Jan Veleba.

Přesto však k totálnímu kolapsu dopravy na republikové úrovni pravděpodobně nedojde. Veleba deníku Aktuálně.cz potvrdil, že například dálnice D1 zůstane plně průjezdná. "Jedině by snad někdo ztratil nervy," říká šéf zemědělců.

Traktory na Legerově ulici?

Co se Prahy týče, agrárníci zatím nemají jasno, jakou konkrétní formu protestu zvolit. "O Praze stále jednáme. Tam to s tím protestem není tak jednoduché. Ovšem i zde by měl proběhnout," ujišťuje.

Zemědělci se k protestu uchýlili poté, co Topolánkova vláda oznámila škrty v rozpočtech všech resortů. Podle nich je na tom zemědělství nejhůře.

"Nelíbí se nám, že ministerstvo zemědělství na škrty doplácí ze všech nejvíc," řekl deníku Aktuálně.cz prezident komory Jan Veleba. Hlavní jejich výhradou je snížení přímých plateb o téměř tři miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy