Stovky policistů a hasičů demonstrovaly za vyšší platy

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
1. 10. 2008 16:30
K hasičům či vězeňským dozorcům se nakonec připojili i policisté
Podle údajů ministerstva berou policisté a hasiči průměrně 31, resp. 33 tisíc korun. Podle odborových předáků bere průměrný policista nebo hasič pouze 19-20 tisíc korun čistého. Celkový průměr podle nich zvedají vysoké platy managementu.
Podle údajů ministerstva berou policisté a hasiči průměrně 31, resp. 33 tisíc korun. Podle odborových předáků bere průměrný policista nebo hasič pouze 19-20 tisíc korun čistého. Celkový průměr podle nich zvedají vysoké platy managementu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Za zvýšení platů a proplácení přesčasových hodin demonstrovali ve středu odpoledne policisté, hasiči či vězeňští dozorci.

Před budovu ministerstva vnitra se jich sešlo okolo jednoho tisíce.

Hasiči i policisté požadují na ministerstvu, aby od roku 2010 začala platit nová platová tabulka. Chtějí také navýšit současné příjmy o čtyři procenta.

Demonstranti upozorňovali, že pomáhají při krizových situacích, jako jsou povodně nebo požáry. "Jdeme tam, odkud ostatní utíkají," stálo na jednom z transparentů.

Odbory několikrát jednaly s vedením ministerstva i policejního prezidia. U policistů se zdálo, že nakonec demonstrovat nebudou. Jednání ale ztroskotala.

Průměrný plat policisty je nyní necelých dvaatřicet tisíc korun, u hasičů je to třiatřicet tisíc. Odborové svazy ale upozorňují, že existují regionální rozdíly a velká část policistů či hasičů na průměrný plat nedosáhne.

"U nás není zase takový problém s výší platů. Hlavním problém je to, že pracujeme kvůli přesčasům třináct měsíců v roce," uvedl pro Českou televizi předseda Zdeněk Oberreiter.

Ministr vnitra Ivan Langer policistům vzkázal, že dostávají nová auta, nové služebny i více peněz. "Ten, kdo chce 'Pomáhat a chránit' - nevydírá," řekl na adresu demonstrantů.

"Držím slovo. Slovo jsem dodržel, ti, kdo zorganizovali dnešní demonstraci, ho porušili. Budu dělat vždy vše proto, aby skuteční policisté, kteří pomáhají a chrání, měli maximum z toho co jsem slíbil. Požadavky hasičů týkající se letošního roku považuji za legitimní a ze strany ministerstva uděláme maximum pro to, aby v letošním roce došlo k nárůstu mezd," dodal Langer.

Langera se po dnešním jednání vlády zastal premiér Mirek Topolánek, který protest považuje za neúčinný a neadekvátní.

Odbory bezpečnostních složek se na demonstraci usnesly poté, co vláda schválila rozpočet na příští rok.

Opozice: Policisté pracují i za bývalé kolegy

Podle opozice mají policisté k protestům pádné důvody. Podle ČSSD chybí v Česku asi 5 000 policistů a ti stávající musejí jejich práci nahradit. Odchody od policie navíc mohou právě kvůli penězům pokračovat.

"Považuji za naprosto neuvěřitelné, že policistům a hasičům pro rok 2009 nenavýšila vláda již podruhé za sebou tarifní mzdy ani o korunu," uvedl Jeroným Tejc z ČSSD.

Podle něj je řešením valorizovat platové tabulky policistů a ostatních a přijmout dlouho odkládaný služební zákon.

 

Právě se děje

Další zprávy