Analogová tma o půlnoci zasáhne střední a jižní Čechy

Hana Pražáková, pra
30. 9. 2008 17:00
Kleť a Cukrák přestanou vysílat analogovou ČT 2

Praha - S analogovým vysíláním ČT 2 se definitivně loučí také diváci v Jihočeském kraji, ve středních Čechách a v Praze.

Úderem půlnoci o druhý program přijdou všichni, kdo analogový signál přijímají z pozemních vysílačů Kleť a Cukrák. Od srpna na to upozorňoval piktogram čtyř čtverečků, který signalizuje přechod na digitální vysílání.

Každý, kdo si pořídí set-top-boxy nebo televizi s příjmem digitálního signálu, tak nyní na tomto kanálu naladí všechny čtyři programy České televize - ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT 4 Sport. Ty doplní také všech sedm stanic Českého rozhlasu.

V noci z 24. na 25. října pak skončí analogové vysílání ČT 2 také z žižkovského vysílače.

Všechny české multiplexy

V současnosti v Česku fungují tři dočasné multiplexy digitálního televizního vysílání s různým územním dosahem.

Podle Technického plánu přechodu z analogového na digitální televizní vysílání v Česku vzniknou čtyři multiplexy.

První, též nazývaný jako veřejnoprávní, by měl obsahovat všechny programy České televize a Českého rozhlasu.

V Multiplexu 2 bude podle aktuálních informací ekonomického deníku E15 vysílat pět televizních stanic.

Cinema na digitálu

Podle Kamila Levinského, ředitele pro obchodní transformaci společnosti České Radiokomunikace, která bude druhý multiplex provozovat, bude mezi pěticí kanálů i nyní placený filmový kanál Nova Cinema.

Foto: Ondřej Besperát

Ten doplní hlavní kanál Novy, připravovaná TV Barrandov, která by měla začít vysílat od ledna, a další dva subjekty, které Levinský nechtěl jmenovat.

V úvahu připadá zpravodajský kanál Z1, hudební stanice Óčko, regionální agentura RTA či bonusová licence Primy. Hlavní kanál TV Prima bude součástí Multiplexu 3.

Opatrnost z Novy

Samotná Nova spolupráci druhým multiplexem zatím nechce příliš komentovat.

„Smlouva o distribuci signálu televize Nova i Nova Cinema s Českými Radiokomunikacemi ještě není uzavřena, jednání stále probíhají. Výsledek by měl být znám v řádech týdnů. Ze zákona máme nárok na dvě pozice - pro hlavní kanál TV Nova a bonusovou licenci," řekl deníku ředitel TV Nova Petr Dvořák.

Multiplex 2 bude ze všech tří komplexů nejrozsáhlejší. Pokryje téměř celé území republiky, což se projeví i na ceně. Podle E15 zájemce o místo v síti zaplatí při plném pokrytí v závislosti na délce smlouvy (tři, pět nebo deset let) od 87 do 103 milionů korun ročně.

Nova, která do multiplexu umístí hned dva kanály, od provozovatele dostane devítiprocentní slevu.

Změna na konci října

Multiplex 2 by měl zahájit vysílání 31. října ve všech oblastech, kde je dnes dostupná přechodná digitální síť s programy ČT, ČRo a Novou, a navíc také z plzeňského vysílače Krašov.

Multiplex 2 bude v pokrytí z hlavních vysílačů kopírovat veřejnoprávní Multiplex 1, jehož provoz technicky zajišťují rovněž České radiokomunikace.

Multiplex 3 provozuje společnost Czech Digital Group (CDG) a Multiplex 4 Telefónica O2.

 

Právě se děje

Další zprávy