Nepanikařme kvůli žloutence, zdůraznil hygienik Vít

Michal Pavec, mp
29. 9. 2008 13:35
Epidemie bude kulminovat na konci října

Praha - Žloutenkou typu A už se v Česku od začátku roku nakazilo více než šest set lidí. Situace ale podle hlavního hygienika Michaela Víta není kritická.

Podobně jako v minulých týdnech Vít znovu mírnil obavy týkající se zvýšeného výskytu této nakažlivé nemoci.

Strach z epidemie podle hlavního hygienika není na místě. "Situace je určitě nepříjemná, ale za krizovou bych ji nepovažoval. Například v roce 1999 byla epidemie mnohem vážnější," řekl už dříve Aktuálně.cz.

Tehdy podle statistik Státního zdravotnického ústavu onemocnělo 933 lidí.

Podle Víta se ovšem situace nesmí nepodceňovat. Zdůraznil, že epidemie bude kulminovat na konci měsíce října. Zatím se žloutenkou typu A nakazilo v Česku přesně 602 lidí, přičemž jen minulý týden přibylo 162 nových případů.

Atypická epidemie

Letošní epidemie žloutenky typu A, která propukla v letních měsících v pražské komunitě narkomanů, je v mnohých ohledech atypická.

Nákaza zatím nejvíce zasahuje lidi kolem třiceti a čtyřiceti let, zatímco v minulých letech se nemoc šířila hlavně mezi dětmi mladšími patnácti let.

Epidemie se také týká jen některých krajů, což nebylo dříve obvyklé. V Praze lékaři napočítali 346 případů, Středočeský kraj má 83 nakažených.

Komunita, ze které se nemoc začala šířit dál, je totiž nejsilnější právě v Praze. Od narkomanů se žloutenka dostala k bezdomovcům, nezaměstnaným a následně i do další populace.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy