Ochranáři rozhodli: Neumannová sníh nerabovala

19. 9. 2008 10:16
Správa CHKO Jizerské hory změnila rozhodnutí o pokutách
Proti organizátorům v čele s Kateřinou Neumannovou se v únoru postavilo počasí. Pro chybějící sníh poslali do hor bagry
Proti organizátorům v čele s Kateřinou Neumannovou se v únoru postavilo počasí. Pro chybějící sníh poslali do hor bagry | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Liberec - Za rabování sněhu v Jizerským horách před generálkou na lyžařský šampionát v Liberci padly nové pokuty. Společnost Liberec 2009, která patří organizačnímu výboru mistrovství v čele s Kateřinou Neumannovou, se mezi sankciované nakonec nedostala.

Ochranáři nepřijali námitky společnosti Stavby silnic a železnic, že tým Neumannové jejich lidi v Jizerských horách dirigoval. Firma tvrdila, že zodpovědnost organizačního výboru dokáží doložit smlouvami. U ochranářů nakonec neuspěli.

"Akci v Jizerských horách organizovala společnost Stavby silnic a železnic," konstatoval šéf Správy CHKO Jizerské Hory Jiří Hušek.

Čtěte více: Firma chtěla otočit aféru se sněhem

Organizační výbor v současnosti nechce komentovat ani nové rozhodnutí, ani kauzu sníh obecně. „Stále platí, že se k této věci nebudeme až jejího konečného uzavření vyjadřovat," sdělil mluvčí mistrovství Zdeněk Soudný.

Pokuty tedy poputují k staronovým hříšníkům. Kromě SSŽ uvízla v síti znovu i firma z Plzně - Petr Březina APB.  Ocenění škod, které měly v únoru v Jizerských horách napáchat, se však změnila.

"Společnost SSŽ jsme pokutu mírně zvýšili. Přibyla nová svědectví a důkazy," sdělil Hušek. Původně měl stavební gigant platit za rabování v Habarticích a u Josefodolské přehrady 240 tisíc korun.

Firma APB Plzeň si polepšila

Druhé z obviněných společností naopak ochranáři sankci výrazně snížili. „Nyní se pohybuje v polovině zákonem daného rozmezí," uvedl Jiří Hušek.

Ochranáři mohli uložit pokutu až 2 miliony korun a společnosti plzeňského podnikatele Petra Březiny zprvu účtovali 1,8 milionu korun. Nyní by se tedy měla podle odhadů pohybovat sankce kolem milionu.

Úzký pruh lyžařské trati během únorových světových pohárů lemovaly bahnité svahy
Úzký pruh lyžařské trati během únorových světových pohárů lemovaly bahnité svahy | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Zohlednili jsme doporučení odvolacího orgánu," vysvětlil razantní úlevu šéf chráněnky. Znamená to, že ministerstvo životního prostředí zhodnotilo přečiny firmy jako méně závažné.

A to přesto, že do konfliktu s ochranou přírody se její chování nedostalo poprvé. Také není novinkou, že firma Petra Březiny s odvoláním uspěla.

Čtěte více: Neumannová najala firmu, která už dříve ničila přírodu
 
Kolik přesně však budou společnosti za ničení chráněných lokalit platit, ochranáři sdělit nechtějí. „Rozhodnutí nenabylo právní moci. Společnost má nyní patnáct dní na odvolání a do té doby nebudeme výši pokuty zveřejňovat," vysvětlil Jiří Hušek.

Z ničení přírody byly hned v počátcích obviněny tři společnosti. Jizerská o. p. s. už svůj díl, tedy 100 tisíc, zaplatila. Zbylé uspěly s odvoláním a šetření se vrátilo na začátek.

Nyní bude mít slovo opět ministerstvo, které může kauzu do Liberce znovu vrátit, zcela zamítnout a nebo samo zasáhnout do její výše.

 

Právě se děje

Další zprávy