Entomologové jdou demonstrovat za obviněného kolegu

Hana Pražáková
18. 9. 2008 7:55
Demonstrace proběhnou v Praze, Vídni a Ottawě

Praha - Kolegové českého entomologa Emila Kučery, kterého indický soud poslal na tři roky za mříže za sběr hmyzu, dnes budou demonstrovat za jeho osvobození.

Lidé se sejdou v blízkosti indického velvyslanectví na pražském Klárově, ale také ve Vídni a Ottavě. O plánované akci informoval Vladislav Malý z České entomologické společnosti, který je s oběma vědci v kontaktu.

Darjeelingský soud známého profesionála Petra Šváchu osvobodil, ale amatéra Emila Kučeru uznal vinným.

Kučera byl obviněn z toho, že v národním parku Singhalia sbíral bez povolení vzácný hmyz, který chtěl následně zpeněžit. Přestože byli oba muži v Indii jako kolegové, každý z nich si ve středu od místního soudce vyslechl jiný verdikt.

"Podle mého názoru jsem pro žalující stranu jako profesionální vědec větší problém, a tak se rozhodla mě pod tlakem "obětovat" a ponechat si pouze Emila. Soud doufá, že mým propuštěním se podpora a protesty zvenčí sníží," uvedl v e-mailu Švácha.

Problémy může mít i Švácha

Osvobozený entomolog nyní čeká na vydání svého pasu. Problémem by se pro něj mohlo stát i propadlé vízum, kvůli němuž mu podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka hrozí, že by mohl být znovu zatčen. V Darjeelingu tak zůstává pod dohledem české ambasády.

"Přece jen jsem pořád 'zranitelný objekt', který může být dále obviňován či jinak šikanován," sdělil Švácha.

Pokud se českým orgánům nepodaří vymoci urychlení procesu, bude muset Emil Kučera v Indii setrvat až do listopadu, kdy se uskuteční další soudní proces.

Veškeré náklady spojené s nuceným pobytem v Indii si oba hradí sami. Nemalou položku činí i výdaje spojené s platbou právníka. "Bez peněz tam nikdo nehne prstem," říká Vladislav Malý z České entomologické společnosti, který je se zadrženými kolegy v kontaktu. "Nedivil bych se, kdyby měli zaplatit i za vrácení pasu," dodal.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Stanislav Krejčík

První petice jen za Šváchu

Za entomology se mezinárodní vědecká komunita postavila už po jejich červnovém zatčení. První petice, kterou však iniciovala indická strana, se vztahovala pouze na Petra Šváchu, který je ve svém oboru světově známý.

Již po sepsání této petice hrozilo, že odděleně proběhnou dva soudní procesy. "Se Šváchou jako vědcem a Kučerou jako obchodníkem," říká Malý. Český entomologický ústav proto inicioval petici novou, v níž se postavil za oba své členy.

Tu však na rozdíl od první petice, která nyní čítá 1263 podpisů, podepsalo jen 930 lidí. Ve prospěch entomologů u svého indického protějšku intervenoval i předseda Akademie věd České republiky Václav Pačes.

Intervence státníků

Za oba badatele se postavila i česká diplomacie. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se dopisem obrátil na svého indického kolegu Pranába Mukherdžího, při pondělním setkáním v Praze požádal o pomoc indického státního ministra zahraničí Ananda Šarmu.

Čeští vědci v Indii
Čeští vědci v Indii | Foto: The Telegraph

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové, kterou citoval deník MF Dnes, ministerstvo podnikne vše pro to, aby se domů mohl vrátit i Kučera.

O osudu českých entomologů hovořil při čtvrtečním setkání s indickým ministrem průmyslu a obchodu i premiér Mirek Topolánek. Ten prostřednictvím ministra požádal indického premiéra, aby se na případ zadržených a odsouzených entomologů zaměřil.

"Nechtěli jsme do záležitosti zasahovat, dokud nebude vynesen rozsudek. Jsou dvě možnosti: odvolání, nebo udělení milosti," reagoval ministr Kamal Nath.

Kus práce podle Šváchy odvedl i velvyslanec Kmoníček. "Pan velvyslanec se ve věci angažuje daleko nad rámec svých profesionálních povinností. Pro určitá specifika případu však není možno informovat o všech podrobnostech," sdělil Švácha.

Podle něj se jejich případ silně zpolitizoval. "Občas připomíná spíš špionážní aféru a vyvíjí se dohodami a tlaky zúčastněných stran více než čímkoliv jiným," uzavírá Švácha.

 

Právě se děje

Další zprávy